Rutger Hauer (23/1/1944 - 19/7/2019)

Blade Runner
24.07.2019
Rutger Hauer (23/1/1944 - 19/7/2019)

Ο Rutger Hauer υπήρξε ένας ιδιαίτερος ηθοποιός. Χαρακτηρίστηκε ως ο Ολλανδός Paul Newman και, χωρίς να έχει τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες ή να είναι πολυβραβευμένος, κατάφερε να είναι αναγνωρίσιμος χάρη στις ιδιαίτερες ερμηνείες και τη μοναδική παρουσία του. Εμείς θέλουμε να τον αποχαιρετίσουμε με τον χαρακτηριστικό μονόλογο που μας χάρισε στο εμβληματικό Blade Runner, υποδυόμενος το ανδροειδές Roy Batty, το οποίο αναζητά το δικαίωμα στη ζωή και την απάντηση στο ερώτημα του ποια είναι η φύση του ανθρώπου. 

 Σε ένα μονόλογο που έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία, ο Hauer έκανε τις δικές του αλλαγές και προσθήκες το προηγούμενο βράδυ, πριν το παίξιμο της σκηνής, ανάγοντας το κλείσιμο μίας αριστουργηματικής ταινίας σε μία μοναδική στιγμή διαχρονικού, κινηματογραφικού λυρισμού.

Ο ίδιος ο Hauer είχε δηλώσει πως ο χαρακτήρας του Batty ήθελε να αφήσει το δικό του σημάδι στον κόσμο και πεθαίνοντας να δείξει στον άνθρωπο - διώκτη του πως, τελικά, ίσως να ήταν περισσότερο ανθρώπινος από όσους ο τελευταίος γνώριζε.

Σε μία κοινωνία στην οποία η τεχνολογία και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας κάνουν να ζούμε όλο και περισσότερο σε τεχνητούς μικρόκοσμους, ο Hauer κατάφερε να κερδίσει μία θέση στις αναμνήσεις μας, λίγο πριν αυτές να χαθούν στο χρόνο... όπως τα δάκρυα στη βροχή.

"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die".

Η σκηνή του κλεισίματος : Tears in Rain Monologue

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.