Θέατρο: Μένγκελε

Μένγκελε
30.03.2020
Θέατρο: Μένγκελε

"Παιχνίδια" με τον "Άγγελο του Θανάτου"

 Eπιλέγoντας τις πιο ενδιαφέρουσες από τις μαγνητοσκοπημένες θεατρικές προτάσεις των ημερών στα πλαίσια του #menoumespiti, η παράσταση Μένγκελε σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου ξεχωρίζει για το κείμενο, την απόδοση και τις ερμηνείες, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρεται στην οθόνη, αναδεικνύοντας το πρωτότυπο και τιμώντας τόσο τους συντελεστές του έργου, όσο και τον θεατή που θα κάτσει να το παρακολουθήσει.

 Ο Θανάσης Τριαρίδης στηρίζεται στο ιστορικό πρόσωπο του Γιόζεφ Μένγκελε, του Γερμανού γιατρού που έμεινε στην ιστορία για τα αρρωστημένα πειράματά του στους αιχμαλώτους του Άουσβιτς, και δημιουργεί μία φανταστική, τυχαία συνάντηση του ίδιου με μία φοιτήτρια μέσα σε ένα βαγόνι, όπου και είναι οι μόνοι επιβάτες. Ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο μυστήριο και ανατροπές, αλλά και ένα παιχνίδι ρόλων, με την πραγματικότητα, την αλήθεια και τη λογική να μπερδεύονται και να συναντούν τη μυθοπλασία, το όνειρο και το παράλογο. Στο κλείσιμο, τα πρόσωπα μετατρέπονται σε υποσυνείδητες σκέψεις, τύψεις και φοβίες με την ιστορία να αποκτά αλληγορική σημασία.

 Πολύ καλός ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με την Μυρτώ Αλικάκη να ακολουθεί με μία αξιοπρεπή ερμηνεία σε ρόλους απαιτήσεων. Ατμοσφαιρική παράσταση, λιτό σκηνικό,  σενάριο με ιδιαίτερη γραφή, που προς το κλείσιμο κουράζει στιγμιαία με την επαναληψιμότητα στα περάσματα από τους χαρακτήρες στους ρόλους του ιδιόμορφου θεατρικού παιχνιδιού τους και τις εντάσεις που αυτό συνεπάγεται. Η μαγνητοσκόπηση, με τις εναλλαγές των πλάνων, διατηρεί το ενδιαφέρον ακόμη και σε αυτές τις στιγμές, μεταφέροντάς μας με επιτυχία στο κλίμα του έργου.

O δημιουργός του, Θανάσης Τριαρίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά στην προσωπική του σελίδα στο facebook

"Για μένα η παράσταση του ΜΕΝΓΚΕΛΕ του 2013-2016 έχει μια διπλή ανάγνωση. Σε συγγραφικό επίπεδο ήταν το turning point της διαδρομής μου στο θέατρο. Χάριν σε αυτήν την παράσταση και στην επιτυχία της η όποια πνευματική μου πρόταση καταγράφηκε σαφώς, η δουλειά μου διαδόθηκε, και δεκάδες παραστάσεις έργων μου ξεκίνησαν από αυτήν. Κοντολογίς, ήταν μια παράσταση που σηματοδότησε την πορεία μου στο θέατρο και στο γράψιμο. Και πρέπει να πούμε πως ήταν μια συνεργατική παράσταση - πως την φτιάξαμε μόνοι μας χωρίς παραγωγή. Και όλοι οι συντελεστές την υπηρέτησαν με πρωτόγνωρο πάθος επί τέσσερις χρονιές."


 Άξιζει να αναφερθεί πως ο Θανάσης Τριαρίδης δεν περίμενε την τρέχουσα συγκυρία για να διαθέσει ελεύθερα τη δουλειά του, μιας και το έχει ήδη επαναλάβει για τα Μυρμήγκια - Historia de un amor και τους Καρχαρίες - La Ultima Noche, έργα με εξίσου πρωτότυπες ιστορίες ζευγαριών, που αξίζουν της προσοχής σας. Ο δημιουργός έχει δημοσιεύσει το σύνολο του έργου του ("μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, παραμύθια, στιχουργημένες αφηγήσεις ("ποιήματα"), δραματουργημένες αφηγήσεις ("θεατρικά έργα"), αισθητικά και πολιτικά δοκίμια") δωρεάν στο Διαδίκτυο στην προσωπική του ιστοσελίδα  και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Openbook.

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.