Το Τάβλι

Το Τάβλι
02.05.2019
Το Τάβλι

Ζωές στα ζάρια

"Το Τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη επιστρέφει στο Bar - Theater Faust για λίγες μόνο παραστάσεις με τους Πέρη Μιχαηλίδη (που επίσης σκηνοθετεί) και τον Φίλιππο Σοφιανό. Δύο μεσήλικες, που φυτοζωούν στη μιζέρια και την ονειροπόληση, αναζητούν το "μεγάλο κόλπο" και τη διαφυγή από το φαύλο κύκλο της φτωχικής και ανιαρής καθημερινότητάς τους. Ο Φώντας (Μιχαηλίδης) προσπαθεί να πείσει τον κουνιάδο του Κόλια (Σοφιανός) να συμμετάσχει στην υλοποίηση του "μεγαλόπνοου" σχεδίου του. 

Το τάβλιΤο κείμενο του Κεχαΐδη παραμένει επίκαιρο μετά από περίπου πενήντα χρόνια (πρωτοπαίχτηκε το 1972), αναδεικνύοντας την κουτοπονηριά, τη μαγκιά και το "κυνήγι" της εύκολης λύσης του "Νεοέλληνα". Πρωταγωνιστές αντιήρωες, δείχνουν ένα διαφορετικό κομμάτι της κοινωνίας μας, το οποίο, όμως, μας φαντάζει τόσο οικείο. Άνθρωποι που "βολεύονται" με τεχνάσματα στη μετριότητα, περιμένοντας τη λύση, είτε από τους άλλους (ο Κόλιας από τη γυναίκα του και ο Φώντας από τον Κόλια) είτε μέσα από το ψέμα και την κομπίνα, με τον Κόλια να έχει ύποπτο παρελθόν δωσίλογου, γράφοντας βιβλίο στο παρόν για την αντίσταση που "καπηλεύεται" και τον Φώντα να σκαρφίζεται "μεγαλόπνοα" σχέδια, που αποδεικνύονται "φούσκες".

Προτιμώντας τη γλύκα του ονείρου από την πίκρα της πραγματικότητας, δημιουργώντας πλασματικά "εγώ", που έρχονται να "καλύψουν" τα κενά της αλήθειας τους, περιμένοντας μοιρολατρικά το θαύμα, που ποτέ δεν έρχεται. Ο αυτοσκοπός της απραξίας καταντά εμμονή στο ναρκισσισμό της ηδονής της, οδηγώντας στην άρνηση της αποδοχής και της δράσης και στο γνωστό στερεότυπο του μάγκα Νεοέλληνα, που φαντασιώνεται πως τα "καταφέρνει" ξεγελώντας τους γύρω του, χωρίς να συνειδητοποιεί πως ο μόνος που ξεγελά είναι ο ίδιος ο εαυτός του.   


Λιτό σκηνικό, όπως και οι ζωές των πρωταγωνιστών, με έναν εξαιρετικό Μιχαηλίδη να προκαλεί αβίαστα το γλυκόπικρο γέλιο, επισκιάζοντας τον Σοφιανό, που προσπαθεί να ακολουθήσει.


Στο τέλος ο τίτλος του έργου μόνο τυχαίος δεν είναι με τους πρωταγωνιστές να αφήνουν το μέλλον τους στην τύχη, παίζοντας τις ζωές τους "στα ζάρια", χωρίς να τις παίρνουν στα σοβαρά, σε ένα κείμενο που, αν και η σύγχρονη πραγματικότητα δείχνει να έχει ξεπεράσει με χαρακτήρες που "πληρώνουν" το τίμημα της "επιτυχίας" τους, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον.

Κείμενο:  Δημήτρης Κεχαΐδης

Παίζουν: Φίλιππος Σοφιανός, Πέρης Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης

Faust Bar Theatre

Κάθε Τέταρτη & Πέμπτη στις 21.00 (μέχρι 30/5/2019)

Γενική Είσοδος: 10 €

Διάρκεια: 60 λεπτά

Για περισσότερες πληροφορίες: Το Τάβλι

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.