Tα Μπαλέτα του Jerome Robbins από το Θέατρο Perm

Perm
09.04.2020
Tα Μπαλέτα του Jerome Robbins από το Θέατρο Perm

Μπαλέτο με χαμόγελο

Mαζί με το Θέατρο Bolshoi στη Μόσχα και το Θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη, το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Perm θεωρείται ένα από τα παλαιότερα της Ρωσίας με τα μπαλέτα του να παραμένουν από τα δημοφιλέστερα της χώρας. Στα πλαίσια των δωρεάν παραστάσεων, που προσφέρονται στο επίσημο κανάλι στο Youtube για όσο διάστημα κρατήσει η καραντίνα στη Ρωσία, περιλαμβάνονται και τα μπαλέτα The Four Seasons (1979) και The Concert (1956) του διάσημου Αμερικανού χορευτή, χορογράφου και θεατρικού παραγωγού Jerome Robbins.

 Νιάτα, χάρη και ομορφιά με τις Τέσσερις Εποχές να είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικού μπαλέτου, έχοντας ευχάριστες "πινελιές", και Το Κοντσέρτο να αποτελεί σπάνια περίπτωση σύγχρονου μπαλέτου με κωμικά στοιχεία ("caricature ballet").  Ακούγονται στο πρώτο μέρος κομμάτια από τις όπερες του Giuseppe Verdi (I Vespri Siciliani / Ο Σικελικός Εσπερινός (1855), I Lombardi alla prima crociata / Οι Λομβαρδοί στην Πρώτη Σταυροφορία (1843), και Il Trovatore / Ο Τροβαδούρος (1853)), ενώ το δεύτερο συνοδεύεται από τη μουσική του Chopin (Polonaise in A major "Military", Op. 40, No. 1, Berceuse in D flat major, Op. 57, Prelude in F minor, Op. 28, No. 18, Prelude in B flat minor, Op. 28, No. 16, Waltz in E minor, Op. posth., Prelude in A major, Op. 28, No. 7, Prelude in E minor, Op. 28, No. 4, Mazurka in G major, KK IIa/2, Ballade No. 3 in A flat major, Op. 47).

 Η μουσική από τη Συμφωνική Ορχήστρα τoυ Θεάτρου Bolshoi.

 Οι Tέσσερις Εποχές ξεκινούν περίπου στο 10:35 και Το Κοντσέρτο (μετά το διάλειμμα) στο 53:30. H μαγνητοσκόπηση έγινε στις 13/3/2016. 


 

Για περισσότερες δωρεάν όπερες, μπαλέτα και κοντσέρτα πατήστε εδώ (η λίστα ανανεώνεται).  

   

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.