Ψύλλοι στ' αυτιά

Ψύλλοι στα αυτιά
21.10.2019
Ψύλλοι στ' αυτιά

Όταν η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός  

 Η κλασική σουρεαλιστική κωμωδία La Puce à l'oreille του Georges Feydeau συναντάει το ταλέντο του Πέτρου Φιλιππίδη και των συνεργατών του σε ένα έργο που ταιριάζει με το ταμπεραμέντο του γνωστού ηθοποιού, που επίσης σκηνοθετεί.  Με "άρωμα" Belle Époque, μία μεγάλη παραγωγή με ρούχα, σκηνικά, εικόνες και μουσική, που παραπέμπουν στο κλίμα του Παρισιού των τελών του 20ου αιώνα. Κείμενο με "πικάντικες" στιγμές, καταιγιστικούς ρυθμούς και με κεντρικό θέμα την απιστία και τη ζήλεια, σε ανάλαφρο τόνο και με καθαρά χιουμοριστική διάθεση, απευθυνόμενο αποκλειστικά στη διασκέδαση του θεατή.

Ψύλλοι στ' αυτιά

 Εντυπωσιακή η εισαγωγή, ξαφνιάζει ευχάριστα, δημιουργώντας προσδοκίες για κάτι το διαφορετικό, που δεν επαληθεύονται. Διεγείρονται, όμως, οι αισθήσεις και κεντρίζεται το ενδιαφέρον, το οποίο διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της πρώτης πράξης, χάρη στο όμορφο σκηνικό, τους ευχάριστους, καλοστημένους χαρακτήρες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις "γαργαλιστικές" λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής.

Κεντρικό ζευγάρι οι Victor Emmanuel (Πέτρος Φιλιππίδης) και Raymonde Chandebise (Φαίη Ξυλά), πλούσιοι ευγενείς με τον πρώτο να αποτελεί υπόδειγμα συζύγου και τη δεύτερη να προκαλεί τα αντρικά βλέμματα με την ομορφιά της. Περιέργως, η Raymonde είναι εκείνη στην οποία μπαίνουν "ψύλλοι στ' αυτιά" της, υποπτευόμενη πως ο άντρας της την απατά, υποψία που αποτελεί την αφετηρία για ένα ντόμινο διαδοχικών παρεξηγήσεων και αλλοπρόσαλλων κωμικών καταστάσεων.

Από την εντυπωσιακή οικία του ζεύγους Chandebise στην πρώτη πράξη μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο "Οικογενειακόν" στη δεύτερη, όπου και λαμβάνουν χώρα τα ερωτικά "μπερδέματα", που έχουν "προαναγγελθεί" στο ξεκίνημα. Λιγότερο ευφάνταστο και λειτουργικό το σκηνικό, λιγότερες και οι στιγμές γέλιου του κειμένου. Προστίθενται και νέα πρόσωπα, που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, με τις δαιμονιώδεις εναλλαγές των ηθοποιών επί σκηνής, τις εντάσεις και τις φωνές σε σημεία να κουράζουν.

Ψύλλοι στ' αυτιά

Στην τρίτη πράξη επανήλθαμε στην οικία του ζεύγους για την κατάληξη της ιστορίας, συνεχίζοντας στους ίδιους καταιγιστικούς ρυθμούς με τα αστεία να επαναλαμβάνονται, τις ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων να παύουν να προκαλούν και το απλοϊκό μουσικοχορευτικό κλείσιμο να μας κάνει να νοσταλγούμε το εντυπωσιακό ξεκίνημα. Το διάλειμμα πριν την τρίτη πράξη, ύστερα από περίπου δύο ώρες παράστασης, συνέβαλλε στο αίσθημα κορεσμού (η συνολική διάρκεια έφτασε περίπου το τρίωρο), όπως και το "στριπτίζ" και ο χορός ανάμεσα στις αλλαγές του σκηνικού, που, επίσης, μας ξένισαν. Πάρα ταύτα, υπήρξαν και στις τελευταίες δύο πράξεις μεμονωμένες φωτεινές εξαιρέσεις, που έβγαζαν αβίαστα το γέλιο, μέχρι το πέσιμο της αυλαίας.

 Καλές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών, εντυπωσιακή η Φαίη Ξυλά και ξεχωριστές οι παρουσίες των Μυρτώ Αλικάκη και Θανάση Ευθυμιάδη, οι οποίοι, αν και δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, μας έμειναν περισσότερο ως το θερμό ισπανικό ζευγάρι με τους εκρηκτικούς χαρακτήρες.

 Προσεγμένη παράσταση με κέφι και ζωντάνια.  Στον αντίποδα, η μεγάλη διάρκεια και τα παρωχημένα και επαναλαμβανόμενα αστεία, συνέπεια και του ίδιου του κειμένου, "έκρυψαν" λίγη από τη λάμψη της έναρξης, κάνοντάς μας στο τέλος να νιώσουμε πως οι ηθοποιοί το χάρηκαν περισσότερο από εμάς τους ίδιους.

Ψύλλοι στ' αυτιά

Πρωτότυπο κείμενο : Georges Feydeau / Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία : Πέτρος Φιλιππίδης

Παίζουν : Πέτρος Φιλιππίδης, Θανάσης Ευθυμιάδης, Φαίη Ξυλά, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Κατσαφάδος, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Σταύρος Σβήγκος, Θανάσης Πατριαρχέας, Θεόδωρος Ρωμανίδης, Ευγενία Παναγοπούλου, Χάρης Χιώτης, Βαγγέλης Κυπαρίσσης, Αντώνης Στάμος

Θέατρο Μουσούρη

Διάρκεια: 160' (με διάλειμμα)

Τετάρτη - Κυριακή 19:15 / Πέμπτη-Παρασκευή 21:00 / Σάββατο απογευματινή 18:00 / Σάββατο βραδινή 21:15

Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη - Πέμπτη 20€, 14€ (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών), 10€ (ανέργων) / Παρασκευή 20€, 14€ (φοιτητικό) / Βραδινή Σαββάτου 22€ / Απογευματική Σαββάτου 17€, 14€ (φοιτητικό) / Κυριακή: 20€, 14€ (φοιτητικό)

COSMOTE DEALS for YOU
-30% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ σε κάθε κανονικό εισιτήριο της ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΕΞΩΣΤΗ  απο 1 έως 2 εισιτήρια ανά κουπόνι, με μέγιστη χρήση 2 κουπονιών ανά παραγγελία κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ψύλλοι στ' αυτιά (επίσημη σελίδα στο facebook)

 

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.