Η Άγρια Αχλαδιά

Η Άγρια Αχλαδιά
24.04.2019
Η Άγρια Αχλαδιά

Κινηματογραφικό "οδοιπορικό" στην Τουρκία του σήμερα

Η Άγρια Αχλαδιά
Ψάχνοντας την Τουρκία του σήμερα στο χθες και το αύριο (Φωτογραφία: Memento Films)

Ο πολυβραβευμένος Nuri Bilge Ceylan μας δίνει ακόμη μία "ακτινογραφία" της χώρας του μέσα από ένα τρίωρο (και βάλε) έργο αφιερωμένο στην Τουρκία του σήμερα, που μοιάζει διχασμένη ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, στην παράδοση και την πρόοδο. Αφορμή ο Σινάν, απόφοιτος Παιδαγωγικής Σχολής, επιστρέφει στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια ) σε μία μεταβατική φάση της ζωής του. Η καθημερινότητα στο πατρικό ασφυκτική, όπως και η συντηρητική κοινωνία της πόλης. Ο πατέρας του, πρώην καθηγητής, έχει μπλέξει με τον τζόγο συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη οικογένεια στην οικονομική καταστροφή με τον πρωταγωνιστή να βρίσκεται στο δίλημμα του να φύγει για να διδάξει στα χωριά της υποανάπτυκτης και με εντάσεις ανατολικής Τουρκίας ή να μείνει κοντά στον τόπο του αναζητώντας άλλο επάγγελμα. Ελπίδα του για ένα καλύτερο μέλλον το βιβλίο που έχει γράψει και θέλει να εκδώσει.

 Η ιστορία του Σινάν ξεδιπλώνεται μέσα από μακροσκελείς διαλόγους με άτομα που συναντά στις περιπλανήσεις του, αποτελώντας την αφορμή για τον Ceylan να μας παρουσιάσει τη θέση της γυναίκας, την πατριαρχική και συντηρητική κοινωνία, τις κοινωνικοπολιτικές ταραχές, την ανεργία που μαστίζει τους νέους, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του με τρόπο σε σημεία διδακτικό και φιλοσοφίες που εμπίπτουν περισσότερο στην κατηγορία της λαϊκής ρήσης, όσο και αν προσπαθούν να παρουσιαστούν ως βαθυστόχαστες. Ανάμεσά τους, εμβόλιμα, άρτια εικαστικά πλάνα με σκηνές της υπαίθρου και της θάλασσας να προσδίδουν έναν τόνο μελαγχολίας, "συμπάσχοντας" με τους πρωταγωνιστές.
 

Η Άγρια Αχλαδιά
Πατέρας και γιος σε μία σχέση που, όπως και η Τουρκία, συνεχώς μεταβάλλεται (Φωτογραφία: Memento Films)

 Παρά τη μεγάλη διάρκεια και το επαναλαμβανόμενο μοτίβο, η ταινία καταφέρνει να λειτουργήσει, δίνοντας την αίσθηση μίας ολόκληρης κοινωνίας μέσω του ήρωά της, που είναι ο κοινός παρανομαστής των όσων διαδραματίζονται. Η πορεία του Σινάν σε σημεία κουράζει, σε άλλα εντυπωσιάζει, δε μας λέει κάτι καινούργιο και, όμως, προσπαθεί να αναφερθεί, σχεδόν, σε όλα τα σημαντικά σημεία της τουρκικής κοινωνίας και των ανθρώπων της, με τα αποσπασματικά κομμάτια των διαλόγων της να συνθέτουν ένα "μωσαϊκό" απόψεων επί παντός επιστητού, που αναδεικνύει τις διαφορές, τα διλήμματα και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό χώρας και οικογένειας.

 Το τελευταίο εικοσάλεπτο εξαιρετικό, δημιουργεί έντονα συναισθήματα και σκέψεις με ένα αριστοτεχνικό κλείσιμο γεμάτο συμβολισμό ("προετοιμάζεται" από όλα όσα έχουν προηγηθεί), με τους πρωταγωνιστές να αναθεωρούν τις μεταξύ τους σχέσεις και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την κοινωνία και τη θέση τους μέσα σε αυτήν, συνειδητοποιώντας πως για να συμφιλιωθούν με τους άλλους, θα πρέπει πρώτα να το κάνουν με τους ίδιους τους εαυτούς τους.

 Η Άγρια Αχλαδιά / Ahlat Agaci (2018) /  Είδος: Δραματική / Σκηνοθεσία: Nuri Bilge Ceylan / Διάρκεια: 188'

 Το Trailer της ταινίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Η Άγρια Αχλαδιά

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.