H Tαινιοθήκη της Ελλάδος στην Οθόνη σας!

Αστέρω
06.04.2020
H Tαινιοθήκη της Ελλάδος στην Οθόνη σας!

Κινηματογραφικό ταξίδι στο παρελθόν

Κομμάτι της κινηματογραφικής και όχι μόνο ιστορίας του τόπου μας, μία σειρά σπάνιων, αποκατεστημένων και ψηφιοποιημένων ταινιών από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που αναδεικνύουν τη δουλειά που γίνεται στον φορέα.

Για πρώτη φορά διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα, έργα του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου με χρονολογική σειρά από το ξεκίνημα του ελληνικού σινεμά, που αποκαλύπτουν την εξέλιξή του, παράλληλα με τη διαφοροποίηση του ελληνικού τοπίου στο πέρασμα του χρόνου. Συνοδεύονται από πληροφορίες για την αξία τους, τις ιδιαιτερότητες παραγωγής και τους συντελεστές τους, όπως και τη διαδικασία αποκατάστασης. 

Κάθε ταινία παραμένει διαθέσιμη για τρία 24ωρα, μέχρι να αντικατασταθεί από την επόμενη. Ακολουθεί το πρόγραμμα (ώρα έναρξης στις 20:00): 

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 8/4: ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΛΛΑΡ (Τζόζεφ Χεπ, 1924).
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 11/4: ΑΣΤΕΡΩ (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929).  
  • ΤΡΙΤΗ 14/4: Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Αχιλλέας Μαδράς, 1931).
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/4: ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 20/4: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932)

Παράλληλα, προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία-περίπατος στην Αθήνα Η ΡΟΔΑ (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, η οποία θα είναι προσβάσιμη όλο τον μήνα. Οι περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου, που τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής και άρχισε μια τρελή πορεία στην πόλη. Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν γνωστοί μουσικοσυνθέτες, ύστερα από ανάθεση της Ταινιοθήκης.

    Πηγή Πληροφοριών: Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Νίκος Πράσσος

    Νίκος Πράσσος

    Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.