Ennio Morricone (10/11/1928 - 6/7/2020)

ennio morricone
06.07.2020
Ennio Morricone (10/11/1928 - 6/7/2020)

Αυλαία για τον "Μαέστρο" του παγκόσμιου κινηματογράφου

Τέλος εποχής για το σινεμά που αγαπήσαμε. Ο κορυφαίος συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος, που "κόσμισε" με τη μουσική του κορυφαία αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, 6 Ιουλίου το πρωί, στη Ρώμη. Από τους πλέον παραγωγικούς δημιουργούς, έχοντας συνολικά περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο βιογραφικό του με κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές μελωδίες, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής.

Οι συνεργασίες του είναι το ίδιο το σινεμά. Για Μια Χούφτα ΔολάριαΜονομαχία Στο Ελ ΠάσοΟ Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, Οι ΑδιάφθοροιΣινεμά ο Παράδεισος,  Le Professionnel / Ο επαγγελματίαςThe Thing / Η ΑπειλήΗ Αποστολή, Μέρες ΕυτυχίαςBugsyBulworth, MαλέναΟι Μισητοί 8 κάποιες από τις ταινίες που έγραψε τη μουσική τους. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Σέρτζιο Λεόνε, Τζουζέπε ΤορνατόρεΚουέντιν ΤαραντίνοΤζον ΚάρπεντερΜπράιαν ντε ΠάλμαΜπάρι Λέβινσον, Τέρενς ΜάλικΜάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν και συνέθεσε μουσική σχεδόν σε όλα τα κινηματογραφικά είδη, από κωμωδίες και ιστορικές ταινίες, μέχρι δραματικές και θρίλερ.

Ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες» το 2007 και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για το έργο οι Μισητοί 8 το 2016. Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001, ενώ τιμήθηκε με τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο .

Κορυφαία του, ίσως, στιγμή η μουσική του για την ταινία Once upon a Time in America / Κάποτε στην Αμερική του αριστουργηματικού κύκνειου άσματος του Σέρτζιο Λεόνε, για το οποίο δεν ήταν καν υποψήφιος για Όσκαρ, εξαιτίας των περικοπών της αμερικανικής εκδοχής, που άφησαν εκτός το διάσημο κομμάτι. 

 Πέθανε σε ηλικία 91 ετών για να μείνει στην κινηματογραφική ιστορία.

 Aποχαιρετώντας τον Ένιο Μορικόνε με μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές των ταινιών που "συντρόφευσε" με τη μουσική του. Το κλείσιμο από το "Σινεμά ο Παράδεισος".

 

Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Η στιγμή της απονομής του πρώτου του Όσκαρ από τον Κλιντ Ίστγουντ με την έκφραση σεβασμού του τελευταίου να εκφράζει την πλειοψηφία του κόσμου που τον αγάπησε.

Πηγές πληφοροριών: Wikipedia.

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.