Ένα Όμορφο Αγόρι

Beautiful Boy
07.04.2019
Ένα Όμορφο Αγόρι

"Έγινε η απώλεια συνήθειά μας"

Beautiful Boy
To βιβλίο "Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction" στο οποίο στηρίζεται η ταινία

Παλιότερα οι θάνατοι από ναρκωτικά αποτελούσαν είδηση. Στις μέρες μας έχουνε γίνει "συνήθεια", που περνάει, στην καλύτερη, "στα ψιλά". Το "Beautiful Boy" δε λέει κάτι καινούργιο για το ζήτημα, παρά θυμίζει όλα όσα γνωρίζουμε, βασιζόμενο στο πολυβραβευμένο ομώνυμο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα David Sheff, στην αληθινή προσωπική ιστορία του γιου του, Nic Sheff, και της οικογένειάς τους, καθώς και στα απομνημονεύματα του ίδιου του παιδιού (Tweak: Growing Up on Methamphetamines).  

 Η ταινία μας εισάγει κατ'ευθείαν στο θέμα, με τις αγωνιώδεις προσπάθειες του David ( Steve Carell ) να σώσει τον Nic ( Timothée Chalamet ). Εμβόλιμες αναφορές στο "ευτυχισμένο" παρελθόν παρουσιάζουν την αντίθεση με το εφιαλτικό παρόν του έργου, αναδεικνύοντας τον παραλογισμό των ναρκωτικών, την αδυναμία αποδοχής του εθισμού από τον ναρκομανή και τους οικείους του, αλλά και τους λόγους που κρατούν "ζωντανούς" τους δικούς του, απέναντι σε έναν αντίπαλο, που "κρύβει" περίτεχνα το λυσσαλέο πρόσωπό του.   

 Πειστικός ο Timothée Chalamet στο ρόλο του βασανισμένου νέου, που βυθίζεται, όλο και περισσότερο, στον κόσμο της ψευδαίσθησης και της απόγνωσης. Χαρισματικός, ιδιοφυής, έχοντας γίνει δεκτός σε όσα κολέγια είχε κάνει αίτηση, φαινομενικά, ένας άνθρωπος με μέλλον λαμπρό και "πόρτες ανοιχτές" προς την επιτυχία. Οι αμαρτίες του παρελθόντος, όμως, τον καταδιώκουν, με την ταινία να υποδηλώνει πως ο χωρισμός των γονέων επηρέασε την ψυχοσύνθεσή του, ενισχύοντας την τάση φυγής από μία πραγματικότητα που τον έκανε να ασφυκτιά. 

Beautiful Boy
O David Sheff με το γιο του Nic στα τέλη της δεκαετίας του '80. Πηγή: HistoryVsHollywood

Η πραγματική ιστορία ρίχνει περισσότερο φως σε εκείνη του κινηματογράφου, με τους γονείς να χωρίζουν όταν ο Nic βρισκόταν σε ηλικία 4 ετών, το παιδί, φαινομενικά, να μην επηρεάζεται, παίρνοντας καλούς βαθμούς στα μαθήματα και ξεχωρίζοντας ως αρχηγός της ομάδας πόλο του σχολείου, μέσα του, όμως, η κατάθλιψη και η αίσθηση απόρριψης και αποτυχίας τον "έκαιγαν" όλο και περισσότερο.

Αναζήτησε διέξοδο, αρχικά, στο αλκοόλ σε ηλικία 11 ετών για να προχωρήσει, ένα χρόνο μετά, στη χρήση μαριχουάνας, που έγινε η καθημερινή "παρέα του" στο Γυμνάσιο. "Συνηθίζοντας" τους εθισμούς του αποζητούσε την πλασματική ευτυχία πειραματιζόμενος με LSD, έκσταση, κοκαΐνη, χάνοντας, σταδιακά, την επαφή με την πραγματικότητα και τον ίδιο του τον εαυτό, για να φτάσει στη χρήση κρυσταλλικής μεθαδόνης και ηρωίνης. Η αναζήτηση της διαφυγής και η εξάρτηση οδηγούσαν, με τη σειρά τους, στις τύψεις για τον αντίκτυπο στην οικογένεια, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που συμπαρέσυρε τους πάντες στο αδιέξοδο και την απελπισία. 

Beautiful Boy
"Κινηματογραφικοί" πατέρας και γιος (Φωτογραφία: Amazon Studios)

Η φιγούρα που κυριαρχεί στην ταινία είναι ο πατέρας, David Sheff, με τον Steve Carell να ερμηνεύει εξαιρετικά το ρόλο με συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στην αποφασιστικότητα, τη στοργή, την αυταπάρνηση και την απόγνωση, την κατάθλιψη, την άρνηση. Περισσότερο, το έργο διακρίνεται για την απεικόνιση του αντίκτυπου του εθισμού του ναρκομανή στον περίγυρό του με τον πατέρα να ενσαρκώνει ιδανικά την τραγική φιγούρα του ανθρώπου που σηκώνει το δικό του "Σταυρό του Μαρτυρίου", βλέποντας, ανήμπορος, το "βλαστάρι του" να αργοπεθαίνει. 

 Καλογυρισμένη, με καλές ερμηνείες σε ένα θέμα που παραμένει επίκαιρο, όσο και αν το έχουμε "συνηθίσει". Και το τελευταίο αποτελεί την ένδειξη για το πόσο λάθος αντιμετωπίζουμε το ζήτημα σαν να μη μας αφορά, ενώ αυτό βρίσκεται δίπλα μας, γύρω μας και περιμένει.

Το κλείσιμο, γεμάτο ελπίδα, έρχεται να μας θυμίσει την ομορφιά της ζωής και του να μπορείς να την εκτιμάς από αυτά τα "μικρά της", που μόνο τέτοια δεν είναι, όπως εκείνης του χαμόγελου στη θέα ενός ταχυδρόμου που χαιρετάς για να στο ανταποδώσει, εκείνα που δε θα έπρεπε να "συνηθίζουμε" για να μην τα "προσπερνάμε".  

Ένα Όμορφο Αγόρι (2018) / Beautiful Boy / Είδος : Βιογραφική, Δραματική / Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen

 / Διάρκεια: 120' 

To Trailer της ταινίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Beautiful Boy

 

  

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.