Δωρεάν φετινές παραστάσεις του ΚΘΒΕ από 9/4 ως 12/4

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
09.04.2020
Δωρεάν φετινές παραστάσεις του ΚΘΒΕ από 9/4 ως 12/4

#menoumespiti με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση με την παρατήρηση πως ίσως υπάρξει και συνέχεια.

"Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συνεχίζει την προσπάθειά του για επικοινωνία με τους θεατές του και ανταποκρινόμενο στην ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης των πολιτών στον πολιτισμό προχωρά στη διαδικτυακή προβολή παραστάσεων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των απρόβλεπτων γεγονότων που προκάλεσε η πανδημία.

Το ΚΘΒΕ γίνεται μέρος της καθημερινότητα όλων μας, δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε αγαπημένες παραστάσεις της τρέχουσας περιόδου μέσα από την ιστοσελίδα του: www.ntng.gr

Αυτή την εβδομάδα, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εξής προβολές:


•    «Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας», μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου

Πέμπτη 9 & Παρασκευή 10 Απριλίου, προσβάσιμη από τις 21:00 έως τις 23:00, διάρκεια 1 ώρα και 51'

Ο Κάρστεν Μπέρνικ, μεγαλοεπιχειρηματίας και παράγοντας σε μια επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη, θεωρείται ένας άντρας άμεμπτης ηθικής και μεγάλος ευεργέτης της πόλης• είναι ένας από τους στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας. Το νέο μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο του Κάρστεν απαιτεί τη στήριξη της πόλης για να πραγματωθεί και βρίσκεται σε κίνδυνο όταν επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια απουσίας δύο συγγενείς του, απειλώντας να ξεσκεπάσουν τα μυστικά του παρελθόντος του. Η υπόληψη του Κάρστεν κλονίζεται, αλήθειες αποκαλύπτονται, και το παρελθόν έρχεται να ρίξει τη σκιά του στο λαμπερό παρόν της οικογένειας Μπέρνικ.


Ο Χένρικ Ίψεν, με επίκεντρο τον κεντρικό ήρωα του έργου, Κάρστεν Μπέρνικ, φτιάχνει μια μεγάλη σύνθεση προσώπων φωτίζοντας το ασφυκτικό, συντηρητικό περιβάλλον μιας επαρχιακής πόλης που στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Στο στόχαστρό του είναι η υποκρισία μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φαίνεσθαι και προσπαθεί να καταπνίξει τις φωνές που αντιστέκονται στις επιταγές της. Ο Ίψεν αποκαλύπτει τις ρυπαρές οσμές που αναδύονται πίσω από τον καθωσπρεπισμό και την ηθικολογία.

•    «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Απριλίου, προσβάσιμη από τις 21:00 ως τις 23:00, διάρκεια 51' 

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοελληνικής γραφής. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα με σχέσεις αληθινές και χαρακτήρες πραγματικούς, μελετημένους με ψυχολογική ακρίβεια. Οι ηρωίδες του έργου καταφέρνουν με χιούμορ και ελαφρότητα να αποτυπώσουν μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά. Οι γρήγοροι διάλογοι παρασύρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι που μοιάζει να διαρκεί μια στιγμή. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.
"

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.