«Ασκητική» / Salvatores dei (13/4 και 14/4 στις 21:00)

Ασκητική
13.04.2020
«Ασκητική» / Salvatores dei (13/4 και 14/4 στις 21:00)

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του θεάτρου:

"Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γίνεται μέρος της καθημερινότητα όλων μας και συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα τη διαδικτυακή προβολή παραστάσεων που αγαπήθηκαν.

Τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Απριλίου, από τις 21:00, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη μέσα από την ιστοσελίδα του: www.ntng.gr

Μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός πυκνού κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η «Ασκητική» είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.»

Το ΚΘΒΕ προσπαθώντας να μεταγγίσει το λόγο του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποίησε παραστάσεις σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας (Δίον, Καβάλα, Λάρισα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Βέροια, Σέρρες, Δράμα, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Φλώρινα, Άργος Ορεστικό). Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο, μετά τις sold out παρουσιάσεις της στην Κίνα, στο «18th Meet In Beijing Arts Festival» του Πεκίνου, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). Αυτή ήταν και η πρώτη παρουσίαση παράστασης του ΚΘΒΕ στην Κίνα στην 57χρονη πορεία του."

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.