Αρκτική

Arctic
23.04.2019
Αρκτική

Οδηγός επιβίωσης

Arctic
Mads Mikkelsen σε έναν αγώνα για επιβίωση χωρίς τέλος (Φωτογραφία: Armory Films)

Άνθρωπος και φύση σε αντεστραμμένους ρόλους. Ο πρωταγωνιστής, μοναδικός επιζήσας αεροπορικού δυστυχήματος, προσπαθεί να επιβιώσει, έχοντας μετατρέψει το "κουφάρι" του μικρού αεροσκάφους σε καταφύγιο, περιμένοντας τη βοήθεια να φτάσει. Μοναχική φιγούρα στο απέραντο λευκό της Αρκτικής, σε έναν αγώνα που θα τον αναγκάσει να ξεπεράσει πολλές φορές τα όριά του.

 Η απλή ιστορία καταφέρνει να κρατήσει το θεατή, χάρη στη συγκλονιστική ερμηνεία του Mads Mikkelsen, που ενσαρκώνει έναν ήρωα με φυσικότητα που καθηλώνει, αποδίδοντας την αυταπάρνηση, την αγωνία, την αυτοθυσία του ανθρώπου που, όσο περνά ο χρόνος, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγωνιστεί για τη ζωή του βρισκόμενος μπροστά στο θάνατο, αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης και με τις ίδιες τις δυνάμεις του. Η παρουσία και η έκφραση του Mikkelsen "γεμίζουν" κάθε πλάνο, οδηγώντας το χαρακτήρα, από τη "ρουτίνα επιβίωσης" στο ξεκίνημα, σε όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις, μέσα από απρόσμενες, μικρές σεναριακές "πινελιές", που "χτίζουν" την ένταση του έργου, φτάνοντας στην κορύφωση του κλεισίματος.

Arctic
Φωτογραφία: Armory Films

Λιτή σκηνοθεσία (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Joe Penna) και σενάριο, που επιτρέπουν να αναδειχθεί το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης. Οι διαδοχικές κακουχίες και η εικόνα του Mikkelsen που βρίσκει κάθε φορά τη δύναμη για να σταθεί και πάλι όρθιος, αγγίζουν προς το τέλος την αλληγορία και το μύθο, σε ένα έργο που, αν και το έχουμε "ξαναδεί", καταφέρνει να συγκινήσει και να λυτρώσει.

 

 

Αρκτική / Arctic (2018) / Είδος: Περιπέτεια, Δραματική / Σκηνοθεσία: Joe Penna / Διάρκεια: 98' 

Το Trailer της ταινίας. 

 Για περισσότερες πληροφορίες: Αρκτική

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.