Αννεσύ: "Η Βενετία των Άλπεων"

Αννεσύ Νίκος Πράσσος
30.07.2019
Αννεσύ: "Η Βενετία των Άλπεων"

Ένα "μαργαριτάρι" στις Γαλλικές Άλπεις

Η Αννεσύ ή Ανεσί ή Ανσί είναι η μεγαλύτερη πόλη της Άνω Σαβοΐας και βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γαλλία, στο βόρειο άκρο της Λίμνης Αννεσύ, 35 χιλιόμετρα νότια της Γενεύης. Αποκαλείται ως "Το Μαργαριτάρι" και "η Βενετία" των Γαλλικών Άλπεων, εξαιτίας της γραφικότητάς της, της πεντακάθαρης λίμνης και των καναλιών, που τη διασχίζουν.

Αννεσύ Νίκος Πράσσος
Κανάλι του ποταμού Thiou, που διασχίζει την πόλη της Αννεσύ (Φωτογραφία Νίκος Πράσσος)


Παραμένει μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Γαλλίας, περνώντας από την κατοχή των κόμηδων της Γενεύης στο 13ο αιώνα σε εκείνη των κόμηδων της Σαβοϊας κατά τη διάρκεια του 14ου. Στους αιώνες που ακολούθησαν, απέκτησε σημαντικό ρόλο στις διενέξεις της καθολικής εκκλησίας, ενώ οι αριστοκράτες που τη διοικούσαν, κυρίως από το 12ο αιώνα και ύστερα, έχτισαν πύργους και μοναδικά κτίσματα, που κατέστησαν την πόλη σημαντικό τουριστικό θέρετρο από τα τέλη του 19ου αιώνα. Προσαρτήθηκε στη Γαλλία το 1860.

Αννεσύ Νίκος Πράσσος
Φωτογραφία Νίκος Πράσσος

Ο χαρακτηρισμός της ως "Βενετία των Άλπεων" δεν είναι τυχαίος, μιας και την Αννεσύ διασχίζουν τα νερά του ποταμού Thiou, με τα κανάλια, ανάμεσα στα γραφικά κτίρια της Παλιάς πόλης, να δημιουργούν μία ειδυλλιακή εικόνα. Ξεχωρίζουν το ιστορικό μνημείο Palais de l’Ile, σήμα κατατεθέν της, χτισμένο σε νησάκι του ποταμού, το οποίο αποτέλεσε φυλακή και δικαστήριο κατά το παρελθόν, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο, που είναι αδιάφορο στο εσωτερικό του και το Κάστρο της Αννεσύ, το οποίο περισσότερο αξίζει για τη θέα και λιγότερο για τα εκθέματά του.

Αννεσύ Νίκος Πράσσος
"Η Γέφυρα των Ερωτευμένων" (Φωτογραφία Νίκος Πράσσος)

Σημείο αναφοράς της Αννεσύ είναι και η λίμνη της, θεωρείται ως μία από τις καθαρότερες της Ευρώπης, έχοντας πανέμορφη θέα και συμπαθητικές παραλίες. Ο επισκέπτης θα διακρίνει τη Γέφυρα των Ερωτευμένων (Pont des Amours) και σημεία με γρασίδι στα οποία μπορεί να ξαπλώσει και να χαλαρώσει, με τους Κήπους της Ευρώπης (Jardins de l'Europe) να ενδείκνυνται για πικ-νικ.

 Η πόλη απευθύνεται στους λάτρεις του αθλητισμού σε όλες τις εποχές του χρόνου. Χειμερινά σπορ, ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς ή παραπέντε, θαλάσσια σπορ, όπως το θαλάσσιο σκι, το θαλάσσιο ποδήλατο, οι καταδύσεις και η ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, με το γύρο της λίμνης να είναι η περισσότερο χαρακτηριστική διαδρομή (προτείνεται και με αυτοκίνητο ή με σκάφος), και πεζοπορία με δύο διαδρομές να ξεχωρίζουν: η ευκολότερη στην οποία ανεβαίνετε οδικώς στη γειτονική κορυφή του Semnoz (1.669 μέτρα) για να κατεβείτε, στη συνέχεια, με τα πόδια προς την Ανσί  (μπορείτε να πάτε απλά και για τη θέα, ενώ υπάρχει πρόσβαση και με λεωφορείο) και η δυσκολότερη προς την υψηλότερη κορυφή του La Tournette (2,351 μέτρα) σε μία καλά σηματοδοτημένη διαδρομή, με το τελευταίο τμήμα της να απαιτεί αναρρίχηση, έχοντας σκάλες, αλυσίδες και σχοινιά προς διευκόλυνση στα δύσκολα σημεία.  

 

Αννεσύ Νίκος Πράσσος
Άποψη της λίμνης της Αννεσύ (Φωτογραφία Νίκος Πράσσος)

Κάθε χρόνο, στις αρχές Μαρτίου, διεξάγεται το "Βενετσιάνικο Καρναβάλι" της πόλης, με τις μάσκες και τα κουστούμια να παραμπέμπουν στις γνωστές εικόνες από τη Βενετία. Παράδοση για την Αννεσύ αποτελεί, από το 1960 μέχρι και σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένου Σχεδίου, φεστιβάλ που από το 1998 γίνεται σε ετήσια βάση κάθε Ιούνιο. Ιδιαίτερο και το Φεστιβάλ της Λίμνης Αννεσύ, το μεγαλύτερο show πυροτεχνημάτων της Ευρώπης, το οποίο λαμβάνει χώρα το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου.

 Η πόλη είναι φημισμένη για τα αγροτικά προϊόντα της, διαθέτοντας υπαίθριες αγορές και καταστήματα με την ποικιλία τυριών Π.Ο.Π. της Σαβοΐας ( AbondanceBeaufortChevrotinEmmental de Savoie, ReblochonTome des Bauges et Tomme de Savoie ) να ξεχωρίζει.

 

Αννεσύ Νίκος Πράσσος
Από την αγορά της Αννεσύ (Φωτογραφία Νίκος Πράσσος)

Στα προβλήματα που συναντήσαμε οι ακριβές τιμές στο φαγητό (περισσότερο τουριστικά εστιατόρια), αν και κρίνονται ως οικονομικές σε σχέση με τις αντίστοιχες της ελβετικής Γενεύης και η δυσκολία στο parking. Μπορείτε να ταξιδέψετε είτε απευθείας αεροπορικώς είτε με πτήση από Ελλάδα προς Γενεύη ή Λυόν και από εκεί με τρένο, λεωφορείο ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο (εμείς επισκεφθήκαμε την περιοχή οδικώς από Γενεύη).

 Ενδείκνυται για μονοήμερη εξόρμηση, εκτός και αν σκοπεύετε να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές και να ασχοληθείτε με τις αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής.

 

Αννεσύ Νίκος Πράσσος
Φωτογραφία Νίκος Πράσσος

Οι φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Πράσσου (Άνοιξη 2018).

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.