Max von Sydow (10/4/1929 – 8/3/2020)

Max Von Sydow
09.03.2020
Max von Sydow (10/4/1929 – 8/3/2020)

H "παρτίδα" μόλις έληξε

O κορυφαίος Σουηδός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια. Διάσημος από τις 11 συνολικά συνεργασίες του με τον Ingmar Bergman με τις The Seventh Seal (Έβδομη Σφραγίδα, 1957), Wild Strawberries (Άγριες Φράουλες, 1957) και The Virgin Spring (Η Πηγή των Παρθένων, 1960) να ξεχωρίζουν. Αξιοσημείωτες στιγμές ο ρόλος του ως Χριστός στην ταινία του George StevensThe Greatest Story Ever Told (Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου - 1965) και οι παρουσίες του στον Εξορκιστή του William Friedkin, στο Dune (1984) του David Lynch, στη Χάνα και τις Αδελφές της του Woody Allen (1986), στο Minority Report (2002) του Steven Spielberg  και στο Shutter Island (2009) του Martin Scorsese . Ήταν από εκείνους τους ηθοποιούς που, ακόμη και σε δεύτερους ρόλους και σε μέτριες ταινίες, κατάφερνε να ξεχωρίσει με χαρακτηριστική άνεση.  

 Eίχε παντρευτεί δύο φορές και αποκτήσει δύο γιους από τον πρώτο του γάμο.Σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως ο Ingmar Bergman του είχε πει πως θα επικοινωνήσει μαζί του μετά το θάνατό του για να του αποδείξει πως υπάρχει η μεταθανάτια ζωή. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν είχε νέα του Bergman (πέθανε το 2007) ο von Sydow απάντησε πως είχε, χωρίς να πει περισσότερα.

 Μας μένει η μνημειώδης σκηνή της παρτίδας σκακιού με τη μάταιη προσπάθεια του ανθρώπου να "ξεγελάσει" το θάνατο στην αριστουργηματική Έβδομη Σφραγίδα με την αίσθηση πως βρίσκεται ακόμη εκεί, στο κινηματογραφικό ακρογυάλι, σε μία παρτίδα που δε λέει να τελειώσει ποτέ.

Ιππότης: Έχεις έρθει για εμένα;

Χάρος: Για καιρό περπατώ δίπλα σου.

Ιππότης: Έτσι έχω προσέξει.

Χάρος: Είσαι έτοιμος;

Ιππότης: Το σώμα μου είναι έτοιμο, αλλά εγώ δεν είμαι.

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.