Προσευχή

1
01.09.2022
Προσευχή

Ὅλες οἱ πράξεις μου οἱ ἁμαρτωλές,

τὰ λάθη, οἱ ἄνομες ἐπιθυμιὲς

περνοῦνε πάνωθέ μου

καθὼς τὸ διάφανο νερό,

Κύριέ μου.

 

Μέσα ἀπὸ βαλτονέρια προχωρῶ

καὶ τίποτα, μὰ τίποτα δὲν μὲ ῥυπαίνει,

ἴχνος σκιᾶς ἀπάνω μου δὲν μένει.

 

Κοίταξε πόσο καθαρὰ

εἶναι τὰ χέριά μου τ᾿ ἁμαρτωλά·

 

σὰν τοῦ παιδιοῦ ποὺ ὅταν προσεύχεται σὲ Σένα

ἔτσι σὰν φλόγα ἀμόλυντη ὑψωμένα

εἶναι ἄξια τὸν χιτῶνα σου ν᾿ ἀγγίσουν

καὶ τὰ Ἅγια τῶν Ἁγίων νὰ κρατήσουν...

 

Ἀπὸ τὰ σφάλματά μου τὰ φριχτὰ κανένα,

κανένας ξεπεσμός, κρίμα κανένα

δὲν δύναται ἀνάμεσό μας νὰ μπεῖ,

νὰ μᾶς χωρίσει,

 

τίποτε ἄλλο δὲν μπορεῖ ἐξόν,

ἀπὸ τὸν ὕπνο ποὺ μὲ παίρνει τὸ βαθὺ

-τὸν ξένοιαστο ὕπνο σὰν ἑνὸς παιδιοῦ

στὴ μέση ξάφνου ποὺ ἔρχεται τοῦ παιχνιδιοῦ-

 

Τὸ ξέρω

εἶναι ἄσοφο νὰ σὲ παρακαλοῦν γιὰ κάτι τι·

γιὰ τοῦτο τίποτα δὲν σοῦ ζητῶ.

 

Μόνο μιὰ λύπη μὲ βαραίνει σὰν βουνό,

βαθιὰ ὑποφέρω,

 

σὰν συλλογίζομαι τὸν ὕπνο τοῦτο,

ποὺ μπορεῖ νὰ ᾿ρθεῖ

τὴν κρίσιμη ὥρα,

ποὺ τὸ Σάλπισμά Σου θ᾿ ἀκουστεῖ.

 

Μελλισάνθη (Ήβη Κούγια - Δασκαλάκη), από την ποιητική συλλογή «Ὁδοιπορικό», Ἐκδ. Καστανιώτη, 2000

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ετ

Η Ήβη Κούγια, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1907 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλικά στο Γαλλικό Ινστιτούτο με καθηγητή τον Οκτάβιο Μερλιέ, ο οποίος την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την ποίηση. Σπούδασε ακόμη, γερμανικά, αγγλικά, μουσική και μελέτησε φιλοσοφία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και καθηγήτρια γαλλικών, ενώ υπήρξε συνεργάτιδα του λογοτεχνικού προγράμματος του ΕΙΡ από το 1945 έως το 1955, από το οποίο παρουσίαζε ελληνική και ξένη ποίηση, δικές της εργασίες και θεατρικές διασκευές. Το 1932 παντρεύτηκε τον Ιωάννη Σκανδαλάκη, δικηγόρο, πολιτικό (βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος) και συγγραφέα φιλοσοφικών δοκιμίων.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1930 με την ποιητή συλλογή «Φωνές Εντόμου». Ακολούθησε τον επόμενο χρόνο η ποιητική συλλογή «Προφητείες», η οποία αποτέλεσε το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς και την καθιέρωσε ως ποιήτρια. Η Μελισσάνθη τιμήθηκε με το Β' και το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1966 και 1976) και με το ποιητικό βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1976). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ρουμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και έχουν περιληφθεί σε συνολικά 26 ξένες ανθολογίες.

Ο θρησκευτικός και υπαρξιακός χαρακτήρας στάθηκαν από την αρχή τα κύρια γνωρίσματα του έργου της Μελισσάνθης, ενός έργου άνισου στο σύνολό του, τόσο από την άποψη της γραφής όσο και από την άποψη της ποιότητας, προ πάντων στις προ του 1950 ποιητικές της συλλογές. Ξεκίνησε να γράφει ποίηση στα πλαίσια της παραδοσιακής στιχουργικής και οδηγήθηκε σταδιακά προς τον ελεύθερο στίχο (από το 1945), επιλογή που οδήγησε και σε μια ανάλογη ανανέωση των θεματικών και γλωσσικών της επιλογών.

Η Ήβη Κούγια-Δασκαλάκη πέθανε στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου 1990.

 

 

Μαρία Χρονιάρη

Μαρία Χρονιάρη

Η Μαρία Χρονιάρη είναι ποιήτρια.  Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας και εργάστηκε στην τηλεόραση  ως οπερατέρ. Αγαπάει τις λέξεις, τη μουσική και την φωτογραφία.