Kobe Bryant (23/8/1978 - 26/1/2020)

Goodbye Kobe Bryant
26.01.2020
Kobe Bryant (23/8/1978 - 26/1/2020)

Ο Kobe Bryant, ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία του αθλήματος, έφυγε άδοξα προ ολίγου ύστερα από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Ήταν μόλις 41 ετών.

Ανάμεσα στους συνολικά 9 νεκρούς συμπεριλαμβάνεται και το 13χρονο παιδί του, Gianna Maria Onore, μία εκ των τεσσάρων κορών που είχε αποκτήσει με την Vanessa Laine Bryant. 

5 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Los Angeles Lakers, με δύο ολυμπιακά χρυσά μετάλλια (2008, 2012), 18 συμμετοχές σε All Star Game και αμέτρητες διακρίσεις. Τρίτος σκόρερ στην ιστορία του NBA, προσπερνώντας τον Michael Jordan τον Δεκέμβρη του 2014, προσωπικό ρεκόρ πόντων οι 81 κατά των Toronto Raptors, η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στο σκοράρισμα στην ιστορία του ΝΒΑ, μετά τους 100 πόντους που σημείωσε ο Wilt Chamberlain σε αγώνα του 1962, πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Los Angeles Lakers και ο πρώτος παίκτης στο NBA με 30000+ πόντους και 6000+ assist. Το 1997 κατέκτησε τον Διαγωνισμό Καρφωμάτων στο NBA (Slam Dunk Contest). 

Το κλείσιμο της καριέρας του (μετά από τραυματισμούς) θα το ζήλευε ο οποιοσδήποτε άλλος αθλητής με 60 πόντους στο παιχνίδι με τους Utah Jazz στις 13/4/2016 (το τελευταίο τρίλεπτο, όπως και όλος ο αγώνας, από τα highlight της καριέρας του ).

Κατηγορήθηκε το 2003 για σεξουαλική κακοποίηση, γεγονός που στοίχισε στην εικόνα του με μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονταν ως τότε μαζί του να ακυρώνουν τις συμφωνίες τους.

Βραβεύτηκε πέρυσι με Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένου Σχεδίου για το φιλμ Dear Basketball .

Ακολουθεί η επιστολή με την οποία ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του στις 29/11/2015 στο theplayerstribune.com .

"Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύθηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω. Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5... 4... 3... 2... 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe".

Πηγή πληροφοριών (σύνθεση ή χρήση αυτούσιων αποσπασμάτων σε σημεία): Wikipedia

Πηγή Φωτογραφίας Fox Sports.

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.