Sintra

Σίντρα Νίκος Πράσσος
31.03.2019
Sintra

Στην καρδιά του πορτογαλικού ρομαντισμού

 Για όσους επισκεφτούν τη Λισαβόνα, η μονοήμερη εξόρμηση στο κάστρο και τα παλάτια της Σίντρα είναι μονόδρομος. Μόλις 40 λεπτά περίπου με το τρένο από τον κεντρικό σταθμό Rossio της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας με τιμή 2.25€ ανά διαδρομή (4.5€ με επιστροφή, χωρίς έκπτωση). Συχνά τα δρομολόγια, με τη συμβουλή να αναχωρήσετε πριν τις 9 το πρωί σε τουριστικές περιόδους. Ειδικά το καλοκαίρι, οι ουρές έξω από τα αξιοθέατα είναι μεγάλες.

Σίντρα Νίκος Πράσσος
Το κέντρο της Σίντρα

 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, η Σίντρα αποτελεί πόλη και δήμο της περιοχής της Λισαβόνας. Υπήρξε τόπος παραθερισμού της αριστοκρατίας και των βασιλιάδων του 19ου αιώνα, εξαιτίας των λόφων, με το περισσότερο δροσερό κλίμα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. 

 "Διαμάντι" της περιοχής και πόλος έλξης των περισσοτέρων το Εθνικό Παλάτι Πένα στην κορυφή ενός εκ των λόφων της Σίντρα. Δείγμα του πορτογαλικού και ευρωπαϊκού ρομαντισμού, συνδυασμός ύστερου γοτθικού και μαυριτανικού ρυθμού, στο κέντρο ενός πανέμορφου πάρκου 850 στρεμμάτων, γεμάτου με μονοπάτια και πέτρινα παγκάκια, ανάμεσα σε 500 περίπου είδη δέντρων και λουλουδιών. Η είσοδος για το παλάτι είναι 14€, εντυπωσιάζει από κάθε πλευρά και προτείνουμε να είναι και το πρώτο μέρος που θα επισκεφτείτε (κατά προτίμηση κατά τις 9 το πρωί και πριν να φτάσει η κοσμοπλημμύρα). Για όσους δε μπορούν την ανηφόρα και θέλουν να γλιτώσουν χρόνο υπάρχει λεωφορείο που εξυπηρετεί με το ανάλογο αντίτιμο .


 Επόμενος προορισμός που αξίζει και βρίσκεται δίπλα στο παλάτι Πένα, σε απόσταση περίπου 15 λεπτών με τα πόδια, το Castelo dos Mouros, κάστρο μέσα στο πράσινο με υπέροχη θέα και είσοδο 8€.
 

Σίντρα Νίκος Πράσσος
Εθνικό Παλάτι Πένα από ψηλά

 Επιστρέφοντας στην πόλη μπορείτε με την ησυχία σας να χαθείτε στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού της κέντρου, που προτείνεται και για καφέ και φαγητό, πριν να επισκεφτείτε τη γοτθική και γεμάτη μυστήριο και μυστικισμό έπαυλη Quinta da Regaleira με εισιτήριο 8 ευρώ για τους ενήλικες κάτω των 64 ετών (μειωμένες τιμές στις υπόλοιπες ηλικίες και στους κατόχους της Lisboa card προσφέρονται τόσο εδώ όσο και στα υπόλοιπα μέρη), έχοντας μικρούς καταρράκτες, λιμνούλες, υπόγειες στοές και ένα πηγάδι, που χάνεται στο έδαφος. Λόγω της μεγάλης έκτασης και του γεγονότος πως δεν είναι το ίδιο γνωστό με τα υπόλοιπα παλάτια δεν έχει ιδιαίτερο συνωστισμό.

Από την πόλη μπορείτε με το λεωφορείο 435 να επισκεφτείτε το Παλάτι του Μονσεράτ, σε απόσταση περίπου 3.5 χιλιομέτρων. Παλάτι σε νεομαυριτανικό στυλ, περιστοιχισμένο από έναν υπέροχο βοτανικό κήπο 330 στρεμμάτων. Αποτελεί μία διαφορετική πρόταση, συνδυάζοντας εντυπωσιακούς (αν και άδειους) εσωτερικούς χώρους με ιδιαίτερες διαδρομές εκτός παλατιού. Διάδρομοι με αψίδες και κολόνες, ινδικά ταμπλό φτιαγμένα από σκαλισμένο αλάβαστρο ανάμεσα σε ποικιλία χλωρίδας από όλο τον κόσμο. Η είσοδος είναι στα 8€ για τους ενήλικες.

Σίντρα Νίκος Πράσσος
Εθνικό Παλάτι της Σίντρα με τις πελώριες καμινάδες του

Για το τέλος αφήσαμε το λιγότερο εντυπωσιακό μέρος της περιοχής, το Εθνικό Παλάτι της Σίντρα, στο κέντρο της πόλης. Με επιρροές από τους Μαυριτανούς, γεμάτο με διαφορετικά πλακάκια ανά δωμάτιο και υπέροχες διακοσμήσεις στα ταβάνια τους. Το δωμάτιο των δεξιώσεων με τους κύκνους (καθένας σε διαφορετική στάση), το δωμάτιο με τις κίσσες, εκείνα με τα οικόσημα, με τις θαλασσογραφίες και τα πλοία, καθώς και η κουζίνα με τις δύο τεράστιες καπνοδόχους ύψους 33 περίπου μέτρων. Τα 10€ κρίνονται υπερβολικά σε σύγκριση με τα όσα μπορείτε να δείτε στα υπόλοιπα παλάτια.

Όλα τα παραπάνω δεν προλαβαίνετε να τα επισκεφτείτε σε μία μόνο μέρα. Προτείνουμε να είστε στην πόλη λίγο πριν τις 9, να ξεκινήσετε με το Εθνικό Παλάτι Πένα και να βρεθείτε σε εκείνο του Μονσεράτ και στην έπαυλη Quinta da Regaleira στην επιστροφή, που είναι και κοντά στο σημείο αναχώρησης. Δύο παλάτια μπορείτε να τα δείτε πιο άνετα σε μία μέρα έχοντας το χρόνο να περιπλανηθείτε και στην πόλη με την ησυχία σας.


 Πληροφορίες: Sintra Official Guide , Tripadvisor , Καθημερινή

Οι φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Πράσσου (σε ταξίδι που έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια)


 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.