Ο Δρόμος του Κεραυνού

Thunder Road
17.04.2019
Ο Δρόμος του Κεραυνού

"Νοικοκύρης" σε απόγνωση

Thunder Road (short)
Η αφίσα από την ομώνυμη ταινία μικρού μήκους στην οποία βασίζεται η εισαγωγή του έργου

 Ο θάνατος της μητέρας του, ένα διαζύγιο προ των πυλών, μία δουλειά με τους συναδέλφους να τον ανέχονται και μία κόρη με προβλήματα. Τα πάντα πάνε από το κακό στο χειρότερο για τον Jim Arnaud που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας με εκρήξεις θυμού, αδυναμία έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες με τις συνεπαγόμενες δυσκολίες στην επικοινωνία. Οι προθέσεις του αγαθές και τα κίνητρά του αγνά με τους υπόλοιπους να παρεξηγούν τις αντιδράσεις του, που άθελά του τον εκθέτουν δημιουργώντας προβλήματα στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις, κάνοντάς τον, σε στιγμές, να δείχνει απροσάρμοστος.  

Η εισαγωγή του έργου από την ομώνυμη ταινία μικρού μήκους του 2016, βραβευμένης με το Μεγάλο Βραβείο της αντίστοιχης κατηγορίας στο φεστιβάλ του Sundance, με τον τίτλο από το γνωστό τραγούδι του Bruce Springsteen ( που αυτή τη φορά δεν ακούγεται στο ξεκίνημα ) και στίχους που μιλάνε για την προσπάθεια ενός άντρα να βρει το δρόμο "μακρυά από την πόλη των χαμένων" με την αγαπημένη του.     

Οι κακουχίες του πρωταγωνιστή δημιουργούν ένα αποπνικτικό σκηνικό, στο οποίο οι ενστικτώδεις αντιδράσεις του βγάζουν γλυκόπικρο γέλιο. Μαύρη κωμωδία με το δραματικό στοιχείο να κυριαρχεί και έναν Jim Cummings που "τα κάνει όλα και συμφέρει" βρισκόμενος πίσω από τη σκηνοθεσία, το μοντάζ και το σενάριο, δίνοντας, παράλληλα, ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα ρόλο γεμάτο ένταση, εξάρσεις, τρυφερότητα και απόγνωση. 
 

Thunder Road
Jim Cummings σε ρεσιτάλ δημιουργικότητας (Φωτογραφία: Vanishing Angle)

Η εσωτερική αγωνία του Jim για αγάπη και αποδοχή, ο αγώνας του για κατανόηση και για να μη δείχνει παράταιρος και ο αλλόκοτος τρόπος που προσπαθεί να τα καταφέρει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας κοινωνίας που αδυνατεί να τον καταλάβει, δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό αντικρουόμενων συναισθημάτων.

Αμερικάνικος ανεξάρτητος κινηματογράφος στα καλύτερά του με το κλείσιμο να φέρνει απρόσμενα ελπίδα και κάθαρση σε πρωταγωνιστή και θεατή.  

Ο Δρόμος του Κεραυνού / Thunder Road (2018) / Είδος: Δραματική Κομεντί / Σκηνοθεσία: Jim Cummings / Διάρκεια: 92'

Το Trailer της ταινίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ο Δρόμος του Κεραυνού

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.