Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη

A Rainy Day in New York
24.08.2019
Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη

Woody Allen ... μετ' εμποδίων

Τα φαντάσματα του παρελθόντος επέστρεψαν για τα καλά στο Hollywood και οι "σκελετοί" βγήκαν από τη ντουλάπα. Και αν πιστεύουμε πως καλώς υπήρξε η ευαισθητοποίηση απέναντι στη γυναικεία παρενόχληση με το κίνημα του #MeToo, σε περιπτώσεις όπως εκείνης του Woody Allen, που έχουν εκδικαστεί εδώ και δεκαετίες με αθωωτικές αποφάσεις για τις κατηγορίες της ασέλγειας απέναντι στη θετή του κόρη, το "πάγωμα" της κυκλοφορίας της τελευταίας του δημιουργίας από την Amazon Studios και η δικαστική διαμάχη, που ακολούθησε, αναδεικνύουν μία πλευρά της αμερικανικής showbiz γεμάτης από υπερβολή και υποκρισία. Ηθοποιοί που δήλωσαν εκ των υστέρων μετανιωμένοι για τη συμμετοχή τους στην ταινία δωρίζοντας την αμοιβή τους σε οργανώσεις κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, μία Amazon Studios που "έβαλε στο ράφι" το έργο του Allen, εξαιτίας μίας υπόθεσης που είχε λήξει εδώ και 25 χρόνια, μία συμφωνία 4 ταινιών που ακυρώθηκε, οδηγώντας σε δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στο δημιουργό και την εταιρεία διανομής.

https://www.imdb.com/title/tt7139936/?ref_=rt_li_tt
O Timothée Chalamet σε μία από τα ίδια ερμηνεία με αναλαμπές (Φωτογραφία : Gravier Productions / Perdido Productions)


Τελικά, με καθυστέρηση ενός έτους, η ταινία βρήκε το δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες σε μεμονωμένες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής με το μέλλον του ανθρώπου, που συνέδεσε το όνομά του με τον αμερικανικό κινηματογράφο και τη Νέα Υόρκη, να κρίνεται αβέβαιο στον τόπο που μεγαλούργησε.

Και ευτυχώς που το "Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη" κυκλοφόρησε, έστω και έτσι, μιας και, χωρίς να είναι από τις κορυφαίες του Woody Allen, καταφέρνει να ξεχωρίσει. Ρομαντική κομεντί με το ανάλαφρο χιούμορ που έχουμε συνηθίσει, έχοντας ως πρωταγωνιστές το ερωτευμένο δίδυμο Gatsby ( Timothée Chalamet ) και Ashleigh ( Elle Fanning ), σε μία διήμερη εξόρμηση στη μεγαλούπολη του πλανήτη μας, "διάλειμμα" από τη φοιτητική τους καθημερινότητα στο μικρό Πανεπιστήμιο του Yardley της Pennsylvania. Οι χαρακτήρες περισσότερο αποτελούν την αφορμή για τις καταστάσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν, με τις ερμηνείες των ηθοποιών να λειτουργούν υποστηρικτικά (και σε σημεία διεκπεραιωτικά) ως προς το σενάριο, που έχει τον πρώτο λόγο.

A Rainy Day in New York
H Shannon ( Selena Gomez ) έρχεται να καλύψει τα "κενά" στο πρόγραμμα του Gatsby. Φωτογραφία : Gravier Productions / Perdido Productions

Προερχόμενοι και οι δύο από πλούσιες οικογένειες φτάνουν στη Νέα Υόρκη, για να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές, με την Ashleigh να επιθυμεί διακαώς να ικανοποιήσει το δημοσιογραφικό της καπρίτσιο, παίρνοντας μία σύντομη, όπως νομίζει, συνέντευξη από το διάσημο σκηνοθέτη Roland Pollard ( Liev Schreiber ) και τον Gatsby να προσπαθεί να γεμίσει την ώρα του στο μεσοδιάστημα, επιστρέφοντας στα γνώριμα λημέρια των παιδικών του χρόνων. Τυχαία γεγονότα - μικρές συμπτώσεις οδηγούν σε απρόσμενες καταστάσεις με τη συνέντευξη της Ashleigh να αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά σύντομη, φέρνοντάς τη σε επαφή και με τους υπόλοιπους συνεργάτες του Pollard και τον Gatsby να συναντά την Shannon ( Selena Gomez ), την αδερφή πρώην κοπέλας του. Οι σχέσεις περιπλέκονται με την προσθήκη και άλλων χαρακτήρων σε μία ιστορία που περισσότερο υπάρχει ως δικαιολογία για να προσφέρει ο Allen το χαμόγελο και την ευχάριστη διάθεση στο θεατή, σε "χαλαρό" κλίμα, γεμάτο από εικόνες της βροχερής Νέας Υόρκης.
 

A Rainy Day in New York
Ashleigh ( Elle Fanning ) και Gatsby ( Timothée Chalamet ). Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός (Φωτογραφία : Gravier Productions / Perdido Productions)

Αυτή η feel - good αίσθηση έρχεται να διαταραχθεί στιγμιαία σε μία αναπάντεχη σκηνή - εξομολόγησης, θυμίζοντας τον "χαμαιλέοντα" Allen, που μπορεί ακόμα και σήμερα, μετά από τις δεκάδες ταινίες που έχει σκηνοθετήσει, να μεταφέρει το απρόσμενο στο θεατή, απομυθοποιώντας, αυτή τη φορά, τη λάμψη της υψηλής κοινωνίας. 

 Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο με τον Allen, όσο και αν οι συμπτώσεις της ταινίας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Πίσω από το ρομαντισμό, το χιούμορ και την ευχάριστη, αν και βροχερή, ατμόσφαιρα κρύβεται η ευάλωτη ανθρώπινη φύση, που προσπαθεί να ζήσει μαζί με τα πάθη και τα λάθη της, γιατί "η ζωή είναι μικρή, αλλά με το σωστό άνθρωπο μία φορά είναι αρκετή" και για αυτόν τον άνθρωπο ψάχνουμε... πάντα, στην περίπτωση του Woody, μεταξύ σοβαρού και αστείου.

A Rainy Day in New York
Φωτογραφία : Gravier Productions / Perdido Productions

Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη / A Rainy Day in New York (2019) / Είδος: Ρομαντική Κομεντί / Σκηνοθεσία: Woody Allen / Διάρκεια: 92'

Το Trailer της ταινίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη

 

 

 

 

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.