Λίμνη Δόξα - Ντουρντουβάνα

Ντουρντουβάνα
14.10.2019
Λίμνη Δόξα - Ντουρντουβάνα

Η ορεινή Κορινθία στα καλύτερά της

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Στο κέντρο της υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ενώ σε διπλανό ύψωμα βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Πολύ κοντά στη λίμνη βρίσκεται το χωριό Γκούρα.

Η Λίμνη Δόξα ( Φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Η λίμνη Δόξα (φωτογραφία Νίκος Πράσσος)

Για να φτάσετε στο σημείο ερχόμενοι από Αθήνα, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στρίψτε για Στυμφαλία στο ύψος του Κιάτου. Λίγα χιλιόμετρα μετά την ιστορική λίμνη Στυμφαλία ο δρόμος ανηφορίζει με στροφές, καθώς πλησιάζετε στο χωριό Καστανιά. Προσπερνώντας την Καστανιά, και έχοντας στα αριστερά σας την πανοραμική θέα της κοιλάδας του Φενεού, συναντάτε τα χωριά Μοσιά και Μεσινόν για να στρίψετε στη συνέχεια δεξιά προς Αρχαίο Φενεό και να φτάσετε στη λίμνη σε ένα περίπου χιλιόμετρο (διαδρομή με διόδια διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών).

Η Λίμνη Δόξα από τη διαδρομή για την κορυφή της Ντουρντουβάνας (φωτογραφία Νίκος Πράσσος)
Η λίμνη Δόξα από τη διαδρομή για την κορυφή της Ντουρντουβάνας (φωτογραφία Νίκος Πράσσος)

Στο μαγευτικό τοπίο δεσπόζει το όρος Ντουρντουβάνα (σλάβικο τοπωνύμιο που σημαίνει τριανταφυλλιά) ή  Πεντέλεια, που αποτελεί τη νοτιότερη απόληξη του Χελμού (ή Αροάνιων Ορέων ), στα σύνορα των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας. Στο ψηλότερο σημείο του βρίσκονται δύο σχεδόν ισοϋψείς κορυφές με ψηλότερη την κορυφή Τριανταφυλλιά στα 2.109 μέτρα και λίγο πιο χαμηλά εκείνη της Ντουρντουβάνας με την εντυπωσιακότερη θέα (στα 2.078 μέτρα).

Στο βάθος η Ντουρντουβάνα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Ξεκινώντας από τη λίμνη Δόξα για την κορυφή. Στο βάθος η Ντουρντουβάνα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )

Περιμετρικά του βουνού κυριαρχεί δάσος ελάτων, ενώ στους πρόποδες του αναπτύσσονται κυρίως φυλλοβόλα, όπως πλατάνια, ιτιές και λεύκες. Σε αρκετά σημεία συναντάται και το μαύρο πεύκο, τόσο χαμηλά, όσο και πιο ψηλά λίγο πριν την αλπική περιοχή.

Τραβερσάροντας τη Ντουρντουβάνα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Τραβερσάροντας την Ντουρντουβάνα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )

Η διαδρομή για την κορυφή ξεκινάει από τη δυτική πλευρά της λίμνης, στο πλάτωμα στα εκατό περίπου μέτρα μετά την εκκλησία, όπου και υπάρχει μονοπάτι στη διασταύρωση που ανηφορίζει προς το δάσος, με μεγάλη κίτρινη ταμπέλα να δείχνει «προς Ντουρντουβάνα» . Ανηφορίζοντας το χωματόδρομο, κινούμαστε σε ελατοσκέπαστη πλαγιά για να συναντήσουμε νέα διασταύρωση και να στρίψουμε δεξιά (σύμφωνα με την πινακίδα), ακολουθώντας πάντα το δρόμο, μέχρι να φτάσουμε σε στάνη σε λιγότερο από ώρα. Διακόσια μέτρα μετά συναντάμε μεγάλη δεξαμενή, από όπου και ξεκινά καλοσηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα από δάσος με έλατα και μαύρα πεύκα, έχοντας εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη, αλλά και τη Ζήρεια απέναντι.

Το οροπέδιο του Φενεού από ψηλά ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Το οροπέδιο του Φενεού από ψηλά ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )

Στα 1.500 περίπου μέτρα υψόμετρο πέφτουμε σε φουρκέτα δασικού δρόμου, την οποία διασχίζουμε κάθετα, για να φτάσουμε στο Διάσελο του Κυνηγού, που χωρίζει την Ντουρντουβάνα από την οροσειρά του Χελμού, ύστερα από 2 ώρες διαδρομής. Στη συνέχεια το μονοπάτι κατευθύνεται νότια (προς τα αριστερά) με τη βλάστηση να αραιώνει και την κλίση να αυξάνεται σταδιακά, τραβερσάροντας ανηφορικά την πλαγιά προς τα δεξιά, μέχρι να φτάσουμε στον εντυπωσιακό διάσελο (γύρω στα 2.000 μέτρα) με τις μαγευτικές εικόνες του οροπεδίου του Φενεού, που στα δεξιά μας οδηγεί στην κορυφή Τριανταφυλλιά (2.109 μέτρα) και στα αριστερά στην Ντουρντουβάνα (2.078 μέτρα) έχοντας τη λίμνη Δόξα "στα πόδια μας" στην ομορφότερη θέα της διαδρομής (σε λιγότερο από 4 ώρες). 

Η κορυφή Τριανταφυλλιά από τη Ντουρντουβάνα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Η κορυφή Τριανταφυλλιά από την Ντουρντουβάνα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )

 Η διαδρομή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, ορειβατικό μποτάκι και μπατόν πεζοπορίας. Δεν είναι απαγορευτική για αρχάριους (σε περίπτωση που δεν υπάρχει χιόνι και ο καιρός είναι καλός), αν και δεν προτείνεται σε άτομα χωρίς εμπειρία, εξαιτίας της υψομετρικής (λίγο παραπάνω από 1.300 μέτρα από τη λίμνη μέχρι την κορυφή) και της απόστασης (περίπου 9 χιλιόμετρα και άλλα τόσα για την επιστροφή).

Στο δρόμο για την κορυφή της Ντουρντουβάνας ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Στο δρόμο για την κορυφή της Ντουρντουβάνας ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )

Ενδείκνυται για μονοήμερη απόδραση από το κλεινόν άστυ, ακόμη και για όσους θέλουν απλά να χαλαρώσουν κάνοντας τη βόλτα τους στη λίμνη.

Διασχίζοντας το διάσελο φτάνουμε στο σημείο με την εντυπωσιακότερη θέα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Διασχίζοντας το διάσελο φτάνουμε στο σημείο με την εντυπωσιακότερη θέα ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )

 Πηγές Πληροφοριών: Wikipedia, Anevenontas.gr, Hikingexperience.gr, Mountainsgreece.comTravelphoto.gr

 Οι φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Πράσσου από εξόρμηση με τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο (ΑΟΣ) τον Νοέμβριο του 2017

Απολαμβάνοντας τη θέα με τη λίμνη Δόξα από την κορυφή της Ντουρντουβάνας ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )
Απολαμβάνοντας τη θέα της λίμνης από την κορυφή της Ντουρντουβάνας ( φωτογραφία Νίκος Πράσσος )

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.