Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι
26.03.2019
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

Αγαπώντας εκείνα τα φύλλα του φθινοπώρου

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι
Το ομώνυμο βιβλίο του Mitch Albom (Πηγή: Wikipedia)

Πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις για τη ζωή είναι να "αφουγκραστείς" το θάνατο. Το μόνο σίγουρο στη ζωή του καθενός είναι το τέλος της και αυτό, ίσως, να είναι που νοηματοδοτεί την ανθρώπινη ύπαρξη, δίνοντάς της λόγο και κίνητρο για να βιώσει, να δημιουργήσει, να αγαπήσει, να μείνει για λίγο "αθάνατη", "προσπερνώντας" τη βιολογική ανυπαρξία, "τρυπώνοντας" στις καρδιές αυτών που μένουν πίσω της.

 Ο Μόρι υπήρξε ο διάσημος καθηγητής Κοινωνιολογίας Morrie Schwartz, που είχε την τύχη να συναντηθεί με τον αθλητικογράφο Mitch Albom, οι δυο τους μαζί, αρχικά, ως καθηγητής - σπουδαστής στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, ως φίλοι, σε μία σχέση που τους σημάδεψε αμφότερα, με τον Albom να καταγράφει και να κυκλοφορεί τις αναμνήσεις της επανένωσής τους, μετά το θάνατο του Morrie, στο βιβλίο Tuesdays with Morrie

 Η παράσταση ξεκινά, όπως ακριβώς τελειώνει, υποδηλώνοντας πως η ζωή είναι κύκλος, που επαναλαμβάνεται με νέες αφετηρίες κάθε φορά. Έτσι και ο Mitch (Γιάννης Σαρακατσάνης) ανατρέχει στο παρελθόν, μέσα από σκηνοθετικά ευρήματα, που προσπαθούν να κάνουν περισσότερο γρήγορη και ενδιαφέρουσα την αναδρομή στην πρώτη τους συνάντηση, στη φοιτητική περίοδο, στα όσα ακολούθησαν στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την επανένωσή τους. Εύθυμες νότες, "μουσική" στα αυτιά και την ψυχή του θεατή, που τον προετοιμάζουν για εκείνες τις Τρίτες που έγινε ο αγαπημένος τους χρόνος συνάντησης, αλλάζοντας τις ζωές και των δυο τους. 

 Κάτι Τρέχει με τον ΜόριΠαίρνοντας το αεροπλάνο, ο παλιός μαθητής επισκέπτεται τον άρρωστο από ανίατη ασθένεια καθηγητή, αρχικά, για να τον στηρίξει, μέχρι, στο τέλος, να καταλάβει πως σε αυτό το ταξίδι στήριζε τον ίδιο τον εαυτό του. Σκηνοθεσία, φωτισμοί, σκηνικά, λιτά και διακριτικά, υποστηρίζουν τους δύο ηθοποιούς στη μεταφορά ενός κειμένου γεμάτου αλήθειες για τη ζωή, το Θεό, τη φιλία, την αγάπη, το θάνατο. Σε κάθε επίσκεψη, ο καθηγητής σωματικά όλο και πιο αδύναμος με τον Γρηγόρη Βαλτινό αριστοτεχνικά να "αφήνεται" στην ανημπόρια των γηρατειών και της αρρώστιας, έχοντας για μόνη του "ασπίδα" το χιούμορ και την αγάπη για τον Mitch.      

  Σε αυτές τις κουβέντες τους αποκαλύπτονται προσωπικές σκέψεις και στιγμές που "αγγίζουν" κάποιες από τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, κάνοντας το έργο να απευθύνεται σχεδόν σε όλους εκείνους που έχουν βιώσει το φόβο του θανάτου και τη λαχτάρα της ζωής. Ο Morrie θέλει ο πρώην μαθητής του να μην επαναλάβει τα δικά του λάθη, να ζήσει συνειδητά αναθεωρώντας τις προτεραιότητές του, να γίνει ο συνεχιστής του μέσα από την καταγραφή των συζητήσεών τους και την αλλαγή τρόπου ζωής. Βιβλίο και θεατρικό έργο δείγματα πως η ευχή του δασκάλου έγινε πραγματικότητα, βρίσκοντας όχι μόνο ένα συνεχιστή, αλλά χιλιάδες.

Κάτι Τρέχει με τον Μόρι Εξαιρετικός ο Γρηγόρης Βαλτινός σε στιγμές θεατρικής ευδαιμονίας, με βλέμμα που συγκινεί, κίνηση που μαγεύει, εναλλαγές μεταξύ δράματος και χιούμορ που μεταφέρουν αυτούσια τη χαρμολύπη της ζωής. Γιατί ο Morrie είναι αυτό το απόσταγμα σοφίας, που μένει ως πυξίδα για εκείνους που θα ακολουθήσουν.

 Συμπρωταγωνιστεί ο πολύ καλός Γιάννης Σαρακατσάνης με τον οποίο συνυπάρχουν ισότιμα επί σκηνής. Θα θέλαμε σε μεμονωμένες δραματικές κορυφώσεις, προς το τέλος του έργου, να κινούταν περισσότερο παράλληλα, αφήνοντας στην άκρη το κωμικό στοιχείο, που συνοδεύει το δράμα στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης. 

 Σκεφτήκαμε και νιώσαμε. Λιγότερο μάθαμε, γιατί, δυστυχώς, έχουμε ήδη βιώσει και βιώνουμε τα όσα ζούνε οι πρωταγωνιστές. Παράσταση που αφυπνίζει ορισμένους και θυμίζει σε κάποιους άλλους. Αγκαλιά στη μοναξιά της ζωής και υπενθύμιση πως, τελικά, αυτό που αφήνουμε πίσω μας είναι η αγάπη που μοιραστήκαμε.

Πρωτότυπο Κείμενο: Jeffrey Hatcher και Mitch Albom

Μετάφραση: Ζαφείρης Χαϊτίδης /  Απόδοση: Νικορέστης Χανιωτάκης, Γρηγόρης Βαλτινός

Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Σαρακατσάνης

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα)

Τετάρτη & Πέµπτη 19:15 / Παρασκευή 21:15 / Σάββατο 18:15 & 21:15 / Κυριακή 19:15

Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο Βραδινή - Κυριακή: Κανονικό 18€, Φοιτητικό, Μαθητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων 12€ / Τετάρτη - Σάββατο Απογευματινή: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, Ανέργων 12€

Για περισσότερες πληροφορίες: Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.