Η Νηπιαγωγός

The Kindergarten Teacher
10.04.2019
Η Νηπιαγωγός

Άσε το παιδί να ονειρεύεται

 H ρουτίνα της Lisa Spinelli, μίας νηπιαγωγού που αγαπά τη δουλειά της, έρχεται να "διαταραχθεί", όταν υποψιάζεται πως ένας από τους μαθητές της, o Jimmie, έχει ταλέντο στην ποίηση. Στην προσπάθειά της να στηρίξει το παιδί, αθετεί τους κανόνες δεοντολογίας, "μπερδεύοντας" τα όρια μεταξύ εκπαιδευτικού και κηδεμόνα, οδηγώντας την ταινία σε κινηματογραφικά "αχαρτογράφητα νερά".
 

The Kindergarten Teacher
Σχέση που φτάνει στα άκρα (Φωτογραφία: Netflix)

 Η Lisa είναι μία ευσυνείδητη επαγγελματίας, που ζει σε μία κλασική νεοϋορκέζικη οικογένεια, με έναν τρυφερό και γεμάτο κατανόηση σύζυγο και δύο παιδιά στην ηλικία της εφηβείας, που "διεκπεραιώνουν" τις σχολικές τους υποχρεώσεις για να βιώσουν τα δικά τους θέλω στο σήμερα. Και όμως "κάτι" της λείπει. Παραπονιέται, συνέχεια, για την έλλειψη φαντασίας στο σύγχρονο κόσμο, διαμαρτύρεται σε γιο και κόρη για τις ώρες που ξοδεύουν μπροστά από τις οθόνες κινητών και υπολογιστών, "βγάζει" απογοήτευση για την αποστροφή προς την τέχνη και την ανυπαρξία ενδιαφερόντων που να δείχνουν μία καλλιτεχνική ευαισθησία και διάθεση διανόησης, περιέργειας και προβληματισμού.

Τα παιδιά της αντιδρούν σε αυτή της τη στάση. Ζουν τη ζωή με τους δικούς τους όρους. Ο γιος θέλει να καταταγεί στο στρατό, η κόρη παρατά τα μαθήματα αναλογικής φωτογραφίας και διασκεδάζει με τους φίλους της, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας της. Αισθάνονται πως η μητέρα τους έχει απορρίψει, νιώθοντας η ίδια απογοητευμένη από τις επιλογές τους, επιλογές στις οποίες τα έχει εξωθήσει και εκείνη με τον ψυχαναγκασμό της.

 Η Lisa βρίσκει "καταφύγιο" στη συγγραφή ποιημάτων και εντάσσεται σε μία ομάδα ποίησης στην οποία τα μέλη της "ανταλλάσσουν" τις δημιουργίες τους. Η εικόνα του Jimmie μέσα στην τάξη να μονολογεί ευφάνταστα στιχάκια η ελπίδα που εκείνη απεγνωσμένα αποζητά, ελπίδα που όσο προχωρά η ταινία μετατρέπεται σε "περίτεχνη παγίδα".

The Kindergarten Teacher
Φωτογραφία: Netflix

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Maggie Gyllenhaal σε μία πολυεπίπεδη ερμηνεία, γεμάτη εσωτερικότητα, εκφραστικότητα, μυστήριο, αποτελεί το σημείο αναφοράς της ταινίας. Πίσω από το προσηλωμένο βλέμμα της σε δουλειά και οικογένεια, μία αδιόρατη θλίψη και ανεκπλήρωτα όνειρα και απωθημένα από τη δικιά της ζωή και από εκείνες των δικών της. Ο ερχομός στη ζωή της του "παιδιού θαύματος" η ευκαιρία για να "επανορθώσει", αποκτώντας το παιδί που ποτέ δεν είχε, "δημιουργώντας" τον άνθρωπο που ποτέ εκείνη δεν υπήρξε.   


 Εξαιρετική η Sara Corangelo σε σκηνοθεσία και σενάριο, "χτίζει", με τη βοήθεια της Gyllenhaal, ιστορία και χαρακτήρα, που κρατούν το ενδιαφέρον, χάρη στις αμφιβολίες, που υπάρχουν εξ΄αρχής, τόσο για το ταλέντο του μικρού, με την πατρότητα των στίχων που ψελλίζει να είναι δυνατό να αμφισβητηθεί, όσο και για τα κίνητρα της νηπιαγωγού, που δε γνωρίζουμε αν επιδιώκει να "εκμεταλλευτεί" το παιδί για προσωπικό όφελος, για να καλύψει τα προαναφερόμενα απωθημένα ή από γνήσιο ενδιαφέρον προς εκείνο. 
 

The Kindergarten Teacher
Φωτογραφία: Netflix

 Προχωρώντας η ταινία αποκαλύπτονται οι πραγματικοί λόγοι, οδηγώντας σε απρόσμενες εξελίξεις και σε αλλαγή του κλίματος, με την Lisa να αποξενώνεται από τους πάντες στην προσπάθειά της να στηρίξει, όπως εκείνη νομίζει, το χάρισμα του Jimmie. Στο τέλος, εγκλωβίζει τον εαυτό της, φτάνοντας στα άκρα και σε επιλογές που αγγίζουν την παράνοια, δίνοντας στο έργο ύφος ψυχολογικού θρίλερ, αφήνοντας την ένταση, που "υποβόσκει" σε όλη τη διάρκεια, να εκτονωθεί με απρόσμενο τρόπο.

 Η τελευταία σκηνή, γεμάτη συμβολισμό, "ρίχνει το μπαλάκι" στο θεατή, κάνοντάς τον να προβληματιστεί για το μέλλον του παιδιού και το κατά πόσο η στάση της νηπιαγωγού υπήρξε η παράλογη απόπειρα να "ανακουφίσει" το ανικανοποίητο εγώ της ή μία ειλικρινής "κραυγή αγωνίας" σε έναν κόσμο που εξυψώνει την ύλη απέναντι στο πνεύμα, με την ταινία να επισημαίνει εμφατικά τη "διελκυστίνδα" ανάμεσα στο ρεαλισμό των κοινωνιών των μεγάλων και στη φαντασία και τα όνειρα των ίδιων των παιδιών τους. 
 

Η Νηπιαγωγός (2018) / The Kindergarten Teacher / Είδος : Δραματική / Σκηνοθεσία: Sara Colangelo / Διάρκεια: 96'

Το Trailer της ταινίας.


Για περισσότερες πληροφορίες: The Kindergarten Teacher

 

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.