"Μητέρα και Παιδί", Pablo Picasso

Picasso Mother and Child
12.05.2019
"Μητέρα και Παιδί", Pablo Picasso
Πικάσο Μητέρα και Παιδί
"Μητέρα και Παιδί" (1901). Έργο του Πικάσο από την ίδια περίοδο με την τρυφερή κίνηση της μητέρας να έρχεται σε αντίθεση με τις "αυστηρές" γραμμές του περιβάλλοντός της. 

Τα τέλη του καλοκαιριού του 1901 ο Pablo Picasso επισκέφτηκε τη γυναικεία φυλακή του Saint-Lazare . Tο άθλιο περιβάλλον, αποτέλεσμα και της φτώχειας και των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά την αλλαγή του αιώνα στο Παρίσι, "ενέπνευσαν" τη μελαγχολία της "Μπλε Περιόδου" του καλλιτέχνη. 

 Η διάδοση της πορνείας με τη συνεπακόλουθη αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων είχαν ως αποτέλεσμα να υποφέρουν πολλές από τις έγκλειστες των φυλακών (και πρώην ιερόδουλες) από αυτές τις ασθένειες. Το Saint-Lazare ενέπνευσε καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής, ενώ αναφέρθηκε ακόμη και σε στίχους δημοφιλών τραγουδιών των καφέ και των καμπαρέ της Μονμάρτης.
 
Μία από τις εικόνες που συγκλόνισαν τον Picasso ήταν η συνύπαρξη των γυναικών με τα παιδιά τους μέσα στις φυλακές. Στον πίνακα, η τρόφιμος, που ξεχωρίζει από το λευκό μαντήλι στα μαλλιά της, μεταδίδει την αίσθηση της απελπισίας μέσα από τα ψυχρά χρώματα του έργου, με στυλ εμπνευσμένο από τον Vincent van Gogh, ο οποίος σύμφωνα με τον βιογράφο του Picasso, John Richardson, κατέληξε να είναι ο αγαπημένος του καλλιτέχνης.
  
Παράλληλα, όπως και σε άλλα έργα της ίδιας περιόδου (σαν αυτό στα δεξιά), συνυπάρχει η ελπίδα με τις έμμεσες θρησκευτικές αναφορές, που προσδίδουν έναν τόνο πνευματικότητας. 

Το θέμα της μητέρας και του παιδιού "επιστρέφει" και σε άλλες στιγμές της ζωής του καλλιτέχνη με τις νεοκλασικές εκδοχές που ακολούθησαν να διακρίνονται (σε αντίθεση με τα όσα προηγήθηκαν) για την ηρεμία και τη ζεστασιά που αποπνέουν. 

Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών: pablopicasso.org

Μητρότητα Πικάσο
"Μητρότητα" (1909), Πάμπλο Πικάσο
Μητέρα και Παιδί Πικάσο
"Μητέρα και Παιδί" (1921), Πάμπλο Πικάσο. Εμπνεόμενος από τη γέννηση του γιου του Paolo δημιούργησε 12 έργα (από το 1921 ως το 1923) που αφορούσαν το θέμα της μητέρας και του παιδιού της, ζήτημα που είχε διερευνήσει κατά την Μπλε Περίοδό του.

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.