Η ασώματη

ποίημα 1
01.11.2019
Η ασώματη

Εγώ σου μιλάω με δακτυλιές σολ και μι και λα

ματιάς αφής κι ανάμνησης

φωτιάς και δέντρου

 

Το νέφος εκεί μας τυλίγει

και μας κόβει στη μέση

μας κόβει απ΄ την ανατολή στη δύση

κόβει τη νύχτα των ποδιών και των χεριών σε αφανισμό φωτισμένο

 

Αν δεν είναι φως το χέρι σου στα μαλλιά μου

τι είναι;

 

Το ερώτημα μισανοιγμένο πλέει νυχτιάτικο νούφαρο

που γεννήθηκε μόλις πέθανε

και δεν το φύτεψε το τίποτα

το τίποτα που φύτεψε το τίποτά του στα λυγερά ανηφόρια της οδύνης

 

Ο κρατήρας μου καπνίζει

τ’ αναμμένα χέρια σε περπατάνε

 

Φυτρώνω και φυτρώνεις πέντε και πέντε δέκα δέντρα

κι όλα έχουν γίνει δάσος

που δεν μένει χωρίς φεγγαρόφως

χωρίς πάχνη και μάτια φτερωτών

 

Δημήτρης Παπαδίτσας

Από την ποιητική συλλογή «Η ασώματη», εκδ. Γνώση 1983 (Α’ Κρατικό βραβείο της Ακαδημίας των Αθηνών το 1984)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

παπαδίτσας

Ο Δημήτρης Π. Παπαδίτσας γεννήθηκε στην Σάμο το 1922 και πέθανε στην Αθήνα το  1987. Ήταν Έλληνας ιατρός και ποιητής. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο στην Ορθοπεδική και εργάστηκε ως ορθοπεδικός στην Σπάρτη, την Καλαμάτα, την Λέρο, την Πάτμο και την Αθήνα, όπου και εργάστηκε σε Ίδρυμα Αναπήρων. Με μόνο κριτήριο τον τόπο γέννησης, ανθολογείται από τον Ηλία Σιμόπουλο στην «Αιγαιοπελαγίτικη ποιητική ανθολογία», ανάμεσα σε άλλους που η ποίησή τους διαπνέεται, όπως αναφέρει, από το μεσογειακό φως και το ειδυλλιακό και γραφικό τοπίο των νησιών.

Πρωτοεμφανίστηκε στην λογοτεχνία με την ποιητική του συλλογή «Το φρέαρ με τις φόρμιγγες». Οι μελετητές της ποίησης τον κατατάσσουν στην πρώτη μεταπολεμική γενιά. Η κατάταξη αυτή, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή των «Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ΄ Λυκείου, έχει γίνει με βάση τη χρονολογία της γέννησης των ποιητών – μέχρι δηλαδή το 1928 – καθώς και με το ότι πρωτοεμφανίστηκαν στα γράμματα μετά το 1940. Σύγχρονοί του οι: Τάκης Βαρβιτσιώτης, Άρης Δικταίος, Τάκης Σινόπουλος, Ελένη Βακαλό, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μίλτος Σαχτούρης, Νίκος Καρούζος, Τάσος Λειβαδίτης, Λίνα Κάσδαγλη, Έκτωρ Κακναβάτος κ.ά.

Συνεργάστηκε με περιοδικά («Νέα Εστία», «Γράμματα και Τέχνες», «Νεανική Φωνή», «Ό Στόχος» και «Ευθύνη») και εφημερίδες, δημοσιεύοντας κείμενα για την ποίηση και κριτικές. Υπήρξε, μαζί με τον Επαμεινώνδα Γονατά, συνεκδότης της περιοδικής έκδοσης «Πρώτη Ύλη» την περίοδο 1958-1959. Πολλά ποιήματα του Παπαδίτσα έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες όπως αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, φλαμανδικά, ουγγρικά, πολωνικά και ρωσικά. Πολύτιμος καρπός της φιλίας και της συνεργασίας τους οι επιστολές του Δ. Π. Παπαδίτσα (γραμμένες κυρίως από την Πάτμο και τη Λέρο το 1962-1963) οι οποίες συγκεντρώθηκαν το 2000 από τον Χρήστο Αστερίου και εκδόθηκαν υπό τον τίτλο: «Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας». Σ' αυτές τις επιστολές περιλαμβάνεται, νωπό ακόμη, το πρόχειρο σχεδίασμα των πρώτων στίχων και το χρονικό της ολοκλήρωσης του «Εν Πάτμω», μιας από τις σημαντικότερες συνθέσεις του Παπαδίτσα.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Απονομής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (1974) και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Τιμήθηκε δύο φορές με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 1964 (για τη συλλογή «Ποιήματα Ι (1941-1963)») και το 1981 (για τη συλλογή «Δυοειδής λόγος») και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Ουράνη) το 1984 για το σύνολο του έργου του. Το 1985 τιμήθηκε με μετάλλιο από το Δήμο Νίκαιας.

Η ποιητική του συλλογή «Η Ασώματη», εκδ. Γνώση 1983, πήρε το Α’ Κρατικό βραβείο της Ακαδημίας των Αθηνών το 1984.

Μαρία Χρονιάρη

Μαρία Χρονιάρη

Η Μαρία Χρονιάρη είναι ποιήτρια.  Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας και εργάστηκε στην τηλεόραση  ως οπερατέρ. Αγαπάει τις λέξεις, τη μουσική και την φωτογραφία.