"Δίχως Απόκριση"

ποίημα
10.05.2019
"Δίχως Απόκριση"

Κάποτε αγριεύουν οι νεκροί που κουβαλώ

μʼ ανακατεύουν

Ποιάν  ιδιοτέλεια μου κεντούν

που την ξεχνώ

και ποιά υποταγή

Συλλογιέμαι πόσο αίμα θέλει

να γίνει πάλι τούτη η ζύμη

Πόσα μανίκια ανασηκωμένα

 

Βγαίνουν τις νύχτες στις ακρογιαλιές

κάτω απ’ τα πεύκα κι ιστορούν

 

Σοκάκια βρεγμένα στο φως

χαμένα στους κάμπους τους άδειους

μες στα ξερόχορτα

Φωνές που συντροφεύουν τον άνεμο

Κορμιά που πέρασαν, δυνατά

με τα σφυρά τους άτρωτα

 

Και συλλογιέμαι

με τον τρόπο που έμαθα

με το φόβο του νου που κινδυνεύει

 

Τι έφταιξε;

 

Στέκονται όλα γύρω μου κοφτερά

κι ασάλευτα

 

Πάνος Κυπαρίσσης

 

Από τη συλλογή «Σημειώσεις ενός τηλεγραφητή», εκδ. Σπηλιώτης 1986

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

ποιητής

Ο Πάνος Κυπαρίσσης γεννήθηκε στην Οξυά Ιωαννίνων. Σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν. Ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Εργάστηκε ως καθηγητής φιλολογίας και μαθηματικών στη μέση εκπαίδευση για μια δεκαετία και για οκτώ χρόνια, ως καθηγητής Υποκριτικής στις δραματικές σχολές «Βεάκη», «Νέο Ελληνικό Θέατρο - Γιώργου Αρμένη» και «Δήλος – Δήμητρα Χατούπη».

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής στην γκαλερί «Έωθεν» (1989), στην αίθουσα τέχνης «ALBA»(1994), στην αίθουσα τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (1998, 2005), στις αίθουσες της ΕΠ.Α.Σ.Κ.Τ (2004), στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (2005) και έχει συμμετάσχει και σε διάφορες ομαδικές.

Γράφει ποίηση, δοκίμιο και μεταφράζει θεατρικά κείμενα. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά: «Η Λέξη», «Πλανόδιον», «Ποίηση», «Τα Ποιητικά», «Νέο Επίπεδο», «Τεχνοπαίγνιον», κ.α.  Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Βουλγαρικά και Τσεχικά. Το 2014 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014.

Μαρία Χρονιάρη

Μαρία Χρονιάρη

Η Μαρία Χρονιάρη είναι ποιήτρια.  Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας και εργάστηκε στην τηλεόραση  ως οπερατέρ. Αγαπάει τις λέξεις, τη μουσική και την φωτογραφία.