Κων/νος Aντωνάκης: Ο Ερντογάν μέσω της Αγίας Σοφίας επιδιώκει να δημιουργήσει την ισλαμική αυτοκρατορία

tr
18.07.2020
Κων/νος Aντωνάκης: Ο Ερντογάν μέσω της Αγίας Σοφίας επιδιώκει να δημιουργήσει την ισλαμική αυτοκρατορία

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη

Ποιες εξελίξεις θα επιφέρει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί; Τι αναμένεται να συμβεί στη γεωπολιτική σκακιέρα; Ποιος Πρόεδρος της Αμερικής συμφέρει την Ελλάδα να εκλεγεί; Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία; Σε αυτά και σε άλλα πολλά απαντά ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Αντωνάκης. 

Antonakis
O διεθνολόγος Κωνσταντίνος Γρηγοράκης

Ποιες εξελίξεις σηματοδοτεί η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί;

Αυτό το οποίο συμβαίνει με το προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν δε γίνεται μόνο για εσωτερικούς λόγους. O Τούρκος πρόεδρος είναι μέλος και μάλιστα από τα ανώτατα μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας, η οποία θέλει να ηγηθεί όλου του σουνιτικού κόσμου και αν είναι δυνατόν να υπερβεί και το χάσμα ανάμεσα σε Σουνίτες κι Σιίτες, ενοποιώντας το Ισλάμ.

Από την μουσουλμανική αδελφότητα προέρχεται και η Αλκάιντα, η οποία είναι η μόνη τρομοκρατική μουσουλμανική οργάνωση που δε χτυπά Σιίτες, σε αντίθεση με τον ISIS.

Ο πρόεδρος Ερντογάν φιλοδοξεί, λοιπόν, να αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους ή ο κορυφαίος ηγέτης του Ισλάμ.

Υπάρχει όμως μία πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς δεν είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, δηλαδή δεν είναι Σαγιέντ. Σαγιέντ λέγεται στα Αραβικά ο απόγονος του Προφήτη. Επομένως, ο Ερντογάν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να γίνει Χαλίφης, διότι δεν είναι διάδοχος του Προφήτη.

Άρα αυτό που έγινε με την Αγία Σοφία είναι η εκκίνηση γεγονότων που θα αποδοθούν στον Ισλαμικό κόσμο και θα στοχεύσουν και τη Σαουδική Αραβία. Στη Σαουδική Αραβία από το 2014, όταν εγκαταστάθηκε στον θρόνο ο βασιλιάς Σαλμάν, έχει επικρατήσει η στάση των Σαουντάρι, οι οποίοι είναι αραβόφωνοι και εναντιώνονται στην τουρκική επιρροή. Για τον λόγο αυτό ο βασιλεύς Σαλμάν έχει αποκλείσει από τη διαδοχή στον θρόνο όλους τους πρίγκηπες που έχουν Τουρκάλα μητέρα.

Αγία σοφία
Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

Αν θυμάσαι την υπόθεση Κασσόγκι.... Τον Κασσόγκι τον σκότωσαν στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, διότι είχε πάει εκεί με σκοπό να οργανώσει πραξικόπημα στη Σαουδική Αραβία. Κατάφεραν όμως οι Σαουδάραβες να το πληροφορηθούν αυτό, και έστειλαν εκτελεστές και τον “καθάρισαν” εκεί. Αυτό το πραξικόπημα, που επιχειρήθηκε σε τουρκική πόλη, δηλαδή στην Κωνσταντινούπολη, είχε ασφαλέστατα την κάλυψη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Κατάφεραν όμως οι Σαουδάραβες να αποσπάσουν αυτή την πληροφορία και έτσι ακυρώθηκε η προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει τον βασιλιά Σαλμάν και να κάνει το δικό της παιχνίδι.

Επομένως, αυτό που έγινε με την Αγία Σοφία, τον ορθόδοξο ναό, νοηματοδοτεί, σηματοδοτεί ισχυρές εξελίξεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Η μουσουλμανική αδελφότητα θα κοιτάξει να αποσταθεροποιήσει κυρίως την Αίγυπτο.

Τώρα το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν είναι να κερδίσει ο Μπάιντεν τις εκλογές στην Αμερική, διότι οι Δημοκρατικοί είναι πολύ πιο κοντά στην μουσουλμανική αδελφότητα και στους Ισλαμιστές.

μπ
Τζο Μπάιντεν - Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ από την άλλη ενδιαφέρεται κυρίως για μπίζνες, αλλά οριοθετεί την πολιτική του. Δεν θα πάει σε βάρος του κράτους του Ισραήλ, σε βάρος της Ελλάδας. Έχει όρια. Οι Δημοκρατικοί, δυστυχώς, πραγματοποίησαν την Αραβική Άνοιξη. Έπαιξαν πάρα πολύ με τη μουσουλμανική αδελφότητα. Πολιτικά λοιπόν ο Ερντογάν επιθυμεί να εκλεγεί ο Μπάιντεν. Εμάς όμως μας συμφέρει να εκλεγεί ο Τράμπ, με τον οποίο δε θα πάμε καθόλου άσχημα.

Ο τελικός στόχος στο να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί είναι η ενοποίηση όλων των μουσουλμάνων υπό μία πολιτική διοίκηση, την οποία θα την έχει ο Ερντογάν, αλλά την πνευματική ηγεσία δεν μπορεί να την έχει, καθώς δεν είναι απόγονος του Προφήτη και θα κοιτάξει να την βρει από απόγονο του Προφήτη ή θα προσπαθήσουν πάλι να κάνουν πραξικόπημα στη Σαουδική Αραβία ή θα πάνε σε συγγενική οικογένεια στο Κατάρ, στους Αλ Θανί.

Η οικογένεια Αλ Θανί του Κατάρ είναι διάδοχοι του Προφήτη και η Τουρκία έχει μία στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Όπως στρατιωτική παρουσία έχει και στο Σουδάν και στη Σομαλία και στη Λιβύη. Το παιχνίδι λοιπόν του Ερντογάν είναι ευρύτερο από το να κάνει απλώς την Αγία Σοφία τζαμί. Αποσκοπεί συμβολικά, διά της Αγίας Σοφίας, στο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο θα είναι η ένωση όλων των τάσεων του Ισλάμ και η δημιουργία μίας ας πούμε ισλαμικής αυτοκρατορίας.

Ακούγεται ωστόσο ότι με αυτή του την κίνηση, ο Ερντογάν αποκόβεται από τον δυτικό κόσμο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Αυτό δεν ισχύει, διότι ο δυτικός κόσμος, δυστυχώς, είναι διαβρωμένος κυρίως από το Κατάρ, που έχει εξαγοράσει πάρα πολλούς πολιτικούς και επιχειρηματίες και άλλους ανθρώπους των ελίτ.

Επιπλέον, μέσα στους μετανάστες σε διάφορες χώρες του δυτικού κόσμου υπάρχουν τρομοκρατικοί πυρήνες και μάλιστα η Τουρκία έχει κατηγορηθεί γι' αυτό.

Επομένως, οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται μη γίνει τρομοκρατική επίθεση και είναι αρκετά ενδοτικές απέναντι στον Ερντογάν. Άρα μη νομίζετε ότι και η Δύση θα κατεβάσει ρολά απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Τι βλέπετε να αλλάζει στη γεωπολιτική σκακιέρα μέσα στα επόμενα χρόνια;

νατο

Aυτό που μπορώ να δω τώρα είναι ότι η δυτική Ευρώπη είναι διαβρωμένη. Από την άλλη μεριά η Αμερική έχει τεράστια ζητήματα εσωτερική συνοχής. Η Ρωσία παίζει πολύ έξυπνα, διότι προσπαθεί μέσα από την Τουρκία να διασπάσει το ΝΑΤΟ και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και αυτή δεν είναι σε θέση να περάσει όλα τα ζητήματα της εξωτερικής της πολιτικής. Η Κίνα παίζει τεράστιο παιχνίδι, αλλά, μέσα σε έναν κόσμο που μαστίζεται από την πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα που διογκώνονται, δεν μπορεί να έχει την οικονομική ανάπτυξη που είχε κάποτε.

Ωστόσο, εάν στοιχημάτιζα στο ποιος μπορεί να εμφανιστεί ως διεκδικητής της παγκόσμιας ηγεμονίας και να αμφισβητήσει την Αμερική τα προσεχή χρόνια, ασφαλώς θα έλεγα την Κίνα. Γι' αυτό βλέπω και πολύ πιθανή τη σύγκρουση ανάμεσα σε Αμερική και Κίνα.

Τι πρέπει να γίνει για να ενδυναμώσει τη θέση της η Ελλάδα;

Η Ελλάδα καταρχήν δεν έχει σοβαρή πολιτική. Γενικά βλέπετε τώρα την ποιότητα του πολιτικού κόσμου που έχουμε. Στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση δεν υπάρχει επάρκεια προσώπων και μηχανισμών. Πλην όμως η Ελλάδα θα πρέπει να μην έχει ενδοτική πολιτική έναντι της Τουρκίας, διότι η Τουρκία σε περίπτωση που συγκρουστούμε, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, έχει περισσότερες πιθανότητες από εμάς να διαλυθεί. Είναι μία χώρα, η οποία απαρτίζεται από πολλούς λαούς και εθνότητες. Γι' αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβηθεί την αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Στο ερώτημά σου λοιπόν στο τι πρέπει εμείς να κάνουμε. Είναι ασφαλώς να σοβαρευτούμε και δεύτερον να μη φοβηθούμε την αντιπαράθεση με τους Τούρκους.

Νομίζω μάλιστα ότι αυτό στο μέλλον θα καταστεί αναπόφευκτο, διότι η Τουρκία δεν κάνει πίσω.

Οι κρατικές δαπάνες, όσον αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας, έχουν μειωθεί πάρα πολύ την δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Πόσο εύκολα μπορούμε να επικρατήσουμε σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία;

προ

Εμείς έχουμε και καλά όπλα και έχουμε και δύο δυνατότητες. Πρώτον έχουμε τη συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ, η οποία είναι πολύτιμη. Εμείς χρειαζόμαστε το Ισραήλ για την τεχνολογία και το Ισραήλ μας χρειάζεται, προκειμένου να έχει αμυντικό βάθος.

Από την άλλη μεριά μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό και σε μία εβδομάδα. Μπορεί κανείς να αγοράσει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, πιο ακριβά, από τους ελεύθερους ντίλερ.

Μετά από ένα χτύπημα στην Τουρκία, ξυπνά το ζήτημα των Κούρδων, του Ιράκ, της Συρίας και διαφόρων θρησκευτικών μειονοτήτων. Η Τουρκία έχει ανοιχτά μέτωπα με πολλές χώρες και έχει ανοίξει διαφορές με πολύ κόσμο στον διεθνή χώρο. Δηλαδή υπάρχουν κέντρα που δεν έχουν ξεχάσει ότι η Τουρκία βοήθησε και στη δημιουργία του ΙSIS. Το 2014 η Τουρκία εξόπλισε τις πρώτες ομάδες του ISIS. Ο Ερντογάν έβγαλε εγκληματίες από τις φυλακές και τους έδωσε στον ISIS.

Η Τουρκία, αρχής γενομένης με την Αγία Σοφία, έχει μπει σε ένα νέο πρόγραμμα πράξεως το οποίο έχει να κάνει με τη συσπείρωση των μουσουλμάνων. Αυτή είναι μία δράση. Αυτή όμως η δράση θα φέρει και αντίδραση, ακόμα και μέσα στον μουσουλμανικό κόσμο, γιατί η Σαουδική Αραβία αντιλαμβάνεται πλέον τον κίνδυνο.

Η πολιτική ρητορική του Ερντογάν έχει ειπωθεί από πολλούς αναλυτές πως έχει ως στόχο την εσωτερική κατανάλωση.

Όχι, δεν είναι εσωτερική κατανάλωση. Αυτό που κάνει ο Ερντογάν δεν είναι εσωτερικό ζήτημα, έχει την αξία του και στο εσωτερικό πεδίο, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος. Ο λόγος είναι ότι κοιτάζει να ηγηθεί των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Εσείς βλέπετε να τα καταφέρνει;

Όχι. Πιστεύω ότι θα έχει άσχημο τέλος ο Ερντογάν. Διότι αυτό το στοίχημα που κάνει δημιουργεί πολύ περισσότερους ισχυρούς εχθρούς, παρά φίλους και κάποτε, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, θα πάρει φοβερές απαντήσεις ακόμα και από την Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα έχει φερθεί πάρα πολύ έξυπνα και τον έχει χρησιμοποιήσει για να βάλει και αυτή πόδι στη Συρία και στη Λιβύη.

H Αμερική όμως δεν ενοχλείται που η Τουρκία τα έχει κάνει “πλακάκια” με τη Ρωσία;

Δεν τους ενδιαφέρει. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα κάνει μπίζνες η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Τραμπ και εάν έλθουν οι Δημοκρατικοί θα είναι ακόμα πιο φιλικοί απέναντί του.

Αλλά στο τέλος με όλα αυτά που κάνει τον βλέπω να παγιδεύεται μέσα από τις αντιθέσεις. Ήδη ενόχλησε πάρα πολύ και τους Γάλλους. Είναι δηλαδή να γίνει το πρώτο μπαμ.

Οι Έλληνες θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να κάνουμε τις δικές μας κινήσεις.

Θέλουν κάποιοι να μας κάνουν ένα κράτος το οποίο θα παραλύσει, θα είναι κράτος φάντασμα και θα περάσει σε διεθνή διαχείριση, διότι θέλουν να βγάλουν τους υδρογονάνθρακες πέρα από την ελληνική πολιτική βούληση.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Πάρα πολύ. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα γυρίσουν σε βάρος της Τουρκίας και στο τέλος θα έχουμε αποτελέσματα θετικά, αφού όμως πρώτα περάσουμε από εμπειρίες οδυνηρές.

Στο τέλος όμως τα πράγματα θα πάνε καλά.

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μία διπλωματική πολιτική;

Δεν υπάρχει. Τώρα πια όχι. Τώρα πια δεν λύνεται με τη διπλωματία. Η Τουρκία θέλει τον αφανισμό μας και εμείς πρέπει να απαντήσουμε ανάλογα.

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.