Αξιοποιώντας την οινολάσπη: Mία καινοτόμα ιδέα

ζαμανης1
10.04.2021
Αξιοποιώντας την οινολάσπη: Mία καινοτόμα ιδέα

Πίτσα, ψωμί, βασιλόπιτα, λουκούμια, κουλούρια φτιαγμένα από οινολάσπη, πολυθρόνες από παλιά βαρέλια κρασιών, βάσεις ποδηλάτων από ξυλόβεργες αμπελώνων, έργα τέχνης κατασκευασμένα από φελλούς μπουκαλιών είναι μερικά από τα υποπροϊόντα της παραγωγής κρασιού, που η εταιρεία Domaine Agrovision εκμεταλλεύεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο, προς όφελος του ανθρώπου όσο και προς όφελος του περιβάλλοντος.

Ζαμ
.Άγγελος Ζαμάνης, χημικός και διευθυντής της εταιρείας Domaine Agrovision

“Γενικότερα η φιλοσοφία που έχουμε δώσει στην εταιρεία και θέλουμε να τη διατηρήσουμε βασίζεται στον σεβασμό, ειδικότερα ως προς το περιβάλλον”, μας εξήγησε ο κ. Άγγελος Ζαμάνης, χημικός και διευθυντής της εταιρείας Domaine Agrovision.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, απαντώντας στο ερώτημα “Τι είναι η οινολάσπη;”. 

“Η οινολάσπη είναι το υπόλειμμα, που απομένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Το μείγμα έχει υπολειμματικά σάκχαρα. Πολλές φορές ανάλογα με την κατηγορία του κρασιού είναι αρκετά αρωματικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων και στη μαγειρική”, μας εξήγησε ο κ. Ζαμάνης.

Τα περισσότερα οινοποιία πετούν την οινολάσπη, εναποθέτοντάς την σε αγρούς, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Αυτή η πρακτική βρίσκει άκρως αντίθετο τον κ. Ζαμάνη, καθώς θεωρεί ότι όλα αυτά τα υλικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, αυτό για να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας επιχείρηση,ς απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις: “Οι επιχειρήσεις για να μπουν σε μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει είτε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός τους είτε να κερδίζουν κάτι. Αν δεν υπάρχει αυτό και τις καλύτερες προθέσεις να έχεις σε ένα μέσο με μάκρο διάστημα θα εγκαταλειφθεί αυτή η προσπάθεια”. 

ψωμί

Πώς όμως σύστησαν την οινολάσπη στους επιχειρηματίες, κάνοντάς τoυς ένθερμους υποστηρικτές της; “Πηγαίναμε σε κάθε πελάτη και του προτείναμε ποιο προϊόν από οινολάσπη ταιριάζει να χρησιμοποιήσει για το δικό του μαγαζί, προκειμένου να πετύχει. Με λίγα λόγια τους παρείχαμε την ιδέα και την τεχνογνωσία. Οπότε εμείς είχαμε διπλό όφελος. Από τη μία δεν είχαμε υποπροϊόν, καθώς το παρείχαμε στους επιχειρηματίες, από την άλλη αυτοί δημιούργησαν ένα πρωτότυπο προϊόν, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους, ενώ παράλληλα παρήγγειλαν περισσότερο κρασί από εμάς. Άρα κερδίσαμε όλοι”, μας ανέφερε ο κ. Ζαμάνης.

Η οινολάσπη είναι εποχική και παράγεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Επιπλέον, η ποσότητά της δεν είναι ποτέ σταθερή. “ Η ποσότητα της οινολάσπης δεν είναι ποτέ σταθερή, καθώς αποτελεί περίπου το 5% του παραγόμενου κρασιού, οπότε εμείς διαθέσαμε εντελώς δωρεάν κοντά στα 400 -500 κιλά, δηλαδή τουλάχιστον το 40%, καθώς από τον Νοέμβριο υπήρχε και το lockdown”. 

πίτσα

Η προσπάθεια παροχής οινολάσπης από την επιχείρηση Domaine Agrovision σε τοπικούς επιχειρηματίες ξεκίνησε τον Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα ένας ακόμα επιχειρηματίας θέλησε να χρησιμοποιήσει την οινολάσπη στην παρασκευή των προϊόντων του. “Με τον πρώτο συνεργάτη, ο οποίος είχε εστιατόριο, μιλήσαμε τον Νοέμβριο, μέχρι τέλος Νοεμβίου.Μας είχε προσεγγίσει και ο δεύτερος επαγγελματίας, ο οποίος είχε πιτσαρία και έκανε ένα πολύ πετυχημένο μάρκετινγκ, καθώς παρουσίασε μαύρη πίτσα, χρησιμοποιώντας στη ζύμη οινολάσπη από σκούρο κρασί. Όπως αντιλαμβάνεστε κάποιοι τη δοκίμασαν ακόμα και από περιέργεια. Παρόλο το lockdown, αυτός δούλευε πολύ ντελίβερι. Με αποτέλεσμα να αυξήσει τον τζίρο του και να πουλά και περισσότερο κρασί. Στη συνέχεια, ένα ζαχαροπλαστείο έφτιαξε μουστοκούλουρα από ημίγλυκο κρασί, το οποίο εμπεριείχε και φυσικά σάκχαρα. Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά έφτιαξε και βασιλόπιτα από οινολάσπη. Έπειτα μας προσέγγισε ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο, το οποίο έφτιαξε ροζ λουκούμια οινολάσπης από ημίγλυκο ροζέ κρασί”.

λουκ

 

 

Όπως μας ανέλυσε ο κ. Ζαμάνης σιγά σιγά όλο αυτό γιγαντώθηκε, πάρα τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και συνεχώς προστίθονταν και νέες επιχειρήσεις. 

“Στο επιχειρείν ο ένας φέρνει τον άλλον. Όταν δει ο ένας επιχειρηματίας, ότι κάποιος πετυχαίνει, θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο. Έτσι συνεργαστήκαμε και με ένα κρεοπωλείο, το οποίο ωρίμασε κρέας με οινολάσπη. Ένα εστιατόριο πειραματίστηκε με κόκκινα μακαρόνια, ενώ κάποιο άλλο έφτιαξε μπέργκερ από οινολάσπη και ένα άλλο δημιούργησε γκουρμέ πιάτα και σε αυτά έβαλε την οινολάσπη. Οπότε σιγά σιγά δημιουργήσαμε ένα δίκτυο επιχειρηματιών γύρω στους 8-9. Γεγονός που με εντυπωσίασε λαμβάνοντας υπόψιν τις δεδομένες συνθήκες”. 

Ποια είναι όμως τα οφέλη της οινολάσπης; “Γενικά η οινολάσπη έχει φαινολικά, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μία αίσθηση οφέλους. Ωστόσο, για να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες έρευνες, προκειμένου να προσδιορίσουμε στο παραγόμενο από την οινολάσπη προιόν την ποσότητα των φαινολικών”, μας επισήμανε ο κ. Ζαμάνης. 

Από την παραγωγή του κρασιού υπάρχουν και άλλα υποπροϊόντα, όπως είναι τα στέμφυλα, τα οποία και αυτά τα εκμεταλλεύεται η επιχείρηση Domaine Agrovision. 

“Τα στέμφυλα είναι η φλοίδα των σταφυλιών με ένα μέρος από τη σάρκα τους και τα κουκούτσια τους. Τα δώσαμε σε ένα κτηνοτρόφο και τα χρησιμοποίησε για ζωοτροφή και με μεγάλη έκπληξη είδαμε ότι τα αιγοπρόβατά του το έτρωγαν πάρα πολύ. Φτάνει τώρα να δούμε με ειδικές αναλύσεις πώς αυτό επιδρά στα θρεπτικά συστατικά του κρέατος. Το σίγουρο όμως είναι ότι επιδρά θετικά στον αρωματισμό του”. 

Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας από την επιχείρηση Domaine Agrovision δε σταματά εδώ. Μετά την εμφιάλωση του κρασιού παράγονται απόβλητα υποπροϊόντων, όπως είναι οι φελλοί, τους οποίους και αυτούς τους εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο έξυπνο τρόπο. “Επειδή θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχει διάδραση, δηλαδή να λαμβάνει μέρος και ο καταναλωτής, είπαμε στους συνεργαζόμενους με εμάς πωλητές και στις κάβες τους να επικοινωνήσουν στους πελάτες τους ότι μπορούν να επιστρέφουν τους φελλούς στο σημείο πώλησης. 

κάδρα

Τους παίρνουν λοιπόν κάποιοι δικοί μας συνεργάτες και δημιουργούν έργα τέχνης με τους φελλούς, όπως κάδρα και διάφορα διακοσμητικά. Στη συνέχεια τα επιστρέφουμε στο σημείο πώλησης με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά, για να τα βλέπουν οι καταναλωτές και να αντιλαμβάνονται ότι και αυτοί με τη σειρά τους συνέβαλλαν στην προσπάθεια να μειωθεί η ποσότητα των ρύπων μέσω των φελλών”, μας τόνισε ο κ. Ζαμάνης 

ποδ

“Επίσης, τα παλιά βαρέλια επιλέξαμε να τα μετατρέπουμε σε πολυθρόνες και τραπέζια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κάθονται όσοι επισκέπτονται το οινοποιίο μας, για να δοκιμάσουν τα κρασιά μας”, πρόσθεσε ο κ. Ζαμάνης.

Η ευρηματικότητα όμως της επιχείρησης Domaine Agrovision προχωρά και στην εκμετάλλευση των ξύλινων στύλων υποστήριξης των αμπελιών, όταν αυτοί σαπίσουν. “Τους στύλους με τους οποίους στηρίζουμε τα αμπέλια επιλέξαμε, όταν τους βγάζουμε για να τους αντικαταστήσουμε, να τους επεξεργαζόμαστε και να τους κάνουμε βάσεις για ποδήλατα. Επιπλέον, για τη στήριξη της ρόδας χρησιμοποιήσαμε τη στεφάνη από τα παλιά βαρέλια. Έτσι φτάσαμε να δημιουργήσουμε 14 βάσεις ποδηλάτων, 3 θέσεων, τις οποίες παραχωρήσαμε όχι μόνο σε συνεργάτες μας, αλλά και σε σχολεία."

Στην Domaine Agrovision, εκτός από κρασί και ελαιόλαδο, παράγεται και λεβάντα, την οποία και αυτή την αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. “Αρχικά πουλούσαμε τη λεβάντα ως αρωματικό. Εμείς όμως θελήσαμε να την πάμε ένα βήμα παρακάτω”, μας τόνισε ο κ. Ζαμάνης. Και συνέχισε λέγοντας “ Σε συνεργασία με ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε και επιστημονικώς ότι ένα φυτό απορρυπαίνει, δηλαδή δεσμεύει από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και μέσω της φωτοσύνθεσης το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει φυτικό ιστό και άνθη. Υπολογίσαμε λοιπόν ότι τα 10 γραμμάρια από τα σποράκια της λεβάντας έχουν δεσμεύσει περίπου 18 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Ένα μέσο αυτοκίνητο, όταν περνάει ΚΤΕΟ, εκπέμπει γύρω στα 20 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. 

Σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες δημιουργήσαμε έναν έξυπνο και όμορφο τρόπο για να ευαισθητοποιήσουμε τους οδηγούς. Μόλις ολοκληρώνουν το ΚΤΕΟ τους δίνουμε ένα πουγκί και τους ενημερώνουμε ότι αυτοί είναι οι ρύποι, που παρήγαγε το αυτοκίνητό τους, κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό τους δείχνουμε ότι υπάρχει η αντιστάθμιση, δηλαδή όσο διοξείδιο παράγεις με τα αντίστοιχα φυτά μπορείς να το δεσμεύσεις, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

agro

Ο κ. Ζαμάνης δεν επαναπαύεται, καθώς αναζητά τρόπους επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων του ελαιοτριβείου. Σαν επιστέγασμα όλης αυτής τη προσπάθειας έρχεται να προστεθεί και η δημιουργία ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το 98% της παραγωγής κρασιού της εταιρείας Domaine Agrovision εξάγεται στη Γαλλία. “Ανταγωνιζόμαστε τα γαλλικά κρασιά. Αυτό από μόνο του λέει πολλά, καθώς είναι γνωστό το πόσο δύσκολο είναι οι Γάλλοι να προτιμήσουν ένα ελληνικό κρασί έναντι των δικών τους”, μας διευκρίνισε ο κ. Ζαμάνης. 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.