"Die drei Lebensalter einer Frau"

Die drei Lebensalter einer Frau
09.03.2019
"Die drei Lebensalter einer Frau"

Τρεις γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ή τρεις φάσεις της ζωής της ίδιας γυναίκας; 

Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας (1905) του Gustav Klimtελαιογραφία, που τοποθετείται στη Χρυσή Περίοδο του ζωγράφου, χαρακτηριζόμενη από τη μεγάλη χρήση στολισμού και χρυσής και μεταλλικής μπογιάς, αποτελεί δείγμα του κινήματος Αρτ Νουβό .

Gustav Klimt
Λεπτομέρεια του πίνακα

O Gustav Klimt συνδύαζε περίτεχνα την αφηρημένη τέχνη με το έντονο ανθρώπινο συναίσθημα. Αν αφαιρέσουμε τις φιγούρες των γυναικών από τη σύνθεση, παραμένουν στο παρασκήνιο εξαιρετικά μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα. Οι γυναίκες στο προσκήνιο μετασχηματίζουν το φόντο σε "αύρα", κάνοντας το έργο να αποπνέει μία αίσθηση βαθιάς πνευματικότητας.  

Οι γυναίκες του πίνακα δεν παραπέμπουν στα εξιδανικευμένα κλασικά γυμνά, αλλά σε "αληθινά" πρόσωπα. Στα δεξιά, η στολισμένη μητέρα με το μωρό στην αγκαλιά, σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας και ευτυχίας, έχοντας κλειστά τα μάτια, αγνοώντας την ύπαρξή μας. Μητέρα και παιδί τα μόνα άτομα που αγγίζονται, σκηνή γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα.  

Στα αριστερά, περισσότερο αποκομμένη η ηλικιωμένη φιγούρα, που αποφεύγει να κοιτάξει προς εμάς ή προς το "παρελθόν" και το "μέλλον" της. Το σώμα της δείχνει κουρασμένο, αποπνέοντας το φόβο της θνητότητας και το πλήρωμα του χρόνου.  

 Συνδυάζοντας τα έντονα χρώματα με τα περισσότερο σκούρα και το μαύρο, το έργο αποδίδει τις αντιθέσεις της ζωής, τη συνύπαρξη χαράς και λύπης, το καλό με το κακό, τη δύναμη και την ευαισθησία της γυναικείας φύσης.

Ένα οπτικό ποίημα της γυναίκας και του κύκλου της ζωής της.

O πίνακας ( 180 x 180 εκατοστά ) εκτίθεται στην Galleria Nazionale d'Arte Moderna της Ρώμης.

Πηγές πληροφοριών: Wikipedia, Jacksonsart.com

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.