"Broken Chair"

Broken Chair, Daniel Berset
09.04.2019
"Broken Chair"

Η "Σπασμένη Καρέκλα" στην Πλατεία των Εθνών της Γενεύης, απέναντι από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, του καλλιτέχνη Daniel Berset.

Τοποθετήθηκε το 1997, αρχικά για 3 μήνες, στα πλαίσια των συζητήσεων της συνθήκης της Ottawa για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού. Για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση των εθνών προς την υπογραφή της συνθήκης, η μη - κυβερνητική οργάνωση Handicap International ανέθεσε στον Ελβετό γλύπτη να δημιουργήσει το συγκεκριμένο έργο, που, τελικά, παραμένει ακόμη και σήμερα στην ίδια θέση, μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Για τις προσπάθειές της να υπογραφεί η συνθήκη της Ottawa, το σύνολο των συνεργαζόμενων φορέων ( International Campaign to Ban Land Mines ) βραβεύτηκε με το Βραβείο Nobel Ειρήνης το 1997. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το 1999 από τα 162 έθνη που την υπέγραψαν, με τις 34 χώρες που δεν το έπραξαν, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Κίνα, να "λάμπουν" δια της απουσίας τους. 

Το 2015 6.461 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από νάρκες σε ολόκληρο τον κόσμο, αριθμός που αυξήθηκε κατά 75% σε σχέση με το 2014, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των σχετικών χρηματοδοτήσεων. 

5.5 τόνοι ξύλου, που φτάνουν σε ύψος τα 12 μέτρα, παραμένουν στο ίδιο σημείο για να μας θυμίζουν τα θύματα των ναρκών, αποτελώντας τόπο μνήμης και συνάντησης ειρηνοποιών και ακτιβιστών σε έναν αγώνα χωρίς τέλος. 

Πηγές πληροφοριών: theculturetrip.com, geneve.com


Η φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Πράσσου. 

 

  

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.