Η ομάδα μπάσκετ που άλλαξε για πάντα το άθλημα

Texas Western Basketball Team
10.05.2019
Η ομάδα μπάσκετ που άλλαξε για πάντα το άθλημα

Ένας από τους ιστορικότερους αγώνες μπάσκετ. 19 Μαρτίου 1966,  στο κλειστό Cole Field House του Maryland, τελικός του NCAA, του Εθνικού Κολεγιακού Πρωταθλήματος των ΗΠΑ, με νικητές την άσημη (ως τότε) ομάδα του Texas Western του Πανεπιστημίου του El Paso. Προπονητής ο Don Haskins, που τόλμησε αυτό που δεν είχε κάνει κανένας άλλος μέχρι τις μέρες του. Να εμπιστευτεί μπασκετμπολίστες που οι άλλες ομάδες (ειδικά στο Νότο) δεν ήθελαν να έχουν στο ρόστερ τους, ξεκινώντας τον αγώνα με πεντάδα αποτελούμενη αποκλειστικά από μαύρους αθλητές.

Λιντσαρίστηκαν και χλευάστηκαν πριν να φτάσουν στην επιτυχία, που άργησε να αναγνωριστεί. Ως πρωταθλητές δεν προσκλήθηκαν στον Λευκό Οίκο, ούτε στο δημοφιλές show του Ed Sullivan, όπως συνηθιζόταν. Ο Haskins προστέθηκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame το 1997 με την ομάδα του να ακολουθεί δέκα χρόνια αργότερα.

Από την επόμενη σεζόν (1966-67) τα πανεπιστήμια του Νότου "άνοιξαν τις πόρτες τους" στους μαύρους αθλητές αίροντας τις φυλετικές διακρίσεις, αλλάζοντας δια παντός το μπάσκετ μαζί με τις κοινωνικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις.

Πηγές πληροφοριών: Wikipedia, KRWG Media, Washington Post, Hoophall.com 

O ιστορικός αγώνας (δεν μεταδόθηκε ποτέ από την τηλεόραση) σε σπάνιο υλικό με την αυθεντική ραδιοφωνική περιγραφή:  Texas Western vs Kentucky


 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρανομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.