Γενοκτονία των Αρμενίων

Ravished Armenia
25.04.2019
Γενοκτονία των Αρμενίων

 Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται συμβολικά η απαρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, όταν η ηγεσία της Αρμενικής Κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Εκτελέσεις Αρμενίων είχαν συμβεί και νωρίτερα επί Σουλτάνου Abdul Hamid του δεύτερου, στις σφαγές της περιόδου 1894-1896, που πήραν το όνομά του, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80.000 και 300.000 και των ορφανών παιδιών σε 50.000. Αυτές οι ενέργειές του οδήγησαν στο χαρακτηρισμό του ως "Κόκκινου Σουλτάνου" ή "Abdul του Καταραμένου".

Γενοκτονία Αρμενίων
Πηγή: Wikipedia 

Οι πλέον εκτεταμένες σφαγές των Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-1918). Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ δυτικές και αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000. 

Ανάμεσα στους διασωθέντες η Aurora Mardiganian, κόρη εύπορης αρμενικής οικογένειας του Chmshgatsak (Çemişgezek), είκοσι μίλια βόρεια του Harput της Τουρκίας. Μπροστά στα μάτια της θανατώθηκαν οι δικοί της, πριν να αναγκαστεί να περπατήσει για 1.400 μίλια και να πουληθεί στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολίας. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Τυφλίδα και από εκεί στην Αγία Πετρούπολη και το Όσλο για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη. 

Εκεί την προσέγγισε ο Harvey Gates, ένας νεαρός σεναριογράφος, που τη βοήθησε να γράψει και να εκδώσει τα απομνημονεύματά της, από την περιπέτεια που έζησε, με τίτλο Ravished Armenia ( πλήρης τίτλος Ravished Armenia: the Story of Aurora Mardiganian, the Christian Girl, Who Survived the Great Massacres (1918)). Το βιβλίο αποτέλεσε τη βάση σεναρίου για τη βωβή ταινία του 1919 Auction of Souls (όπως πρωτοπαίχτηκε στο Λονδίνο) γνωστή και ως Ravished Armenia (με τον ίδιο τίτλο με εκείνο του βιβλίου στην Αμερική).
 

Auction of Souls
H αφίσα της ταινίας Auction of Souls ( Ravished Armenia ) με την Aurora Mardiganian (Πηγή: Wikipedia)

Σήμερα σώζεται μέρος της ταινίας με την Aurora Mardiganian να δηλώνει 70 χρόνια μετά, στον ιστορικό κινηματογράφου Anthony Slide,  πως η σκηνή στο κλείσιμο με τις σταυρωμένες νεαρές συμπατριώτισσές της από τους Οθωμανούς βασανιστές τους ήταν ανακριβής, μιας και "οι Τούρκοι δεν έφτιαχναν τους σταυρούς με αυτόν τον τρόπο. Έφτιαχναν μυτερούς σταυρούς. Έβγαζαν τα ρούχα των κοριτσιών. Τα έκαναν να γονατίσουν και αφού τα βίαζαν, τα ανάγκαζαν να καθίσουν στο αιχμηρό ξύλο με τον κόλπο τους. Με αυτόν τον τρόπο τις σκότωναν. Η αμερικανική εκδοχή είναι περισσότερο "πολιτισμένη". Δε μπορούν να δείξουν αυτές τις φρικαλεότητες, όπως έγιναν". 

Η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ακολουθούν οι χώρες που το έχουν κάνει επισήμως: Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία ( μαζί με των Ελλήνων και των Ασσυρίων ), Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία (μαζί με των Ελλήνων και των Ασσυρίων), Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία, Αυστρία (μαζί με των Ελλήνων και των Ασσυρίων), Βολιβία, Τσεχία, Συρία, Ιράν.

Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι ΗΠΑ από την 30η Οκτωβρίου του 2019 (τελευταία ανανέωση 1/11/2019), τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο Πολιτείες της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία). 

Πηγές Πληροφοριών ( μεταφράσεις και σύνθεση αυτούσιων αποσπασμάτων): Wikipediapontos-news.gr
H φωτογραφία του άρθρου από την ταινία Auction of Souls ( Ravished Armenia ) : Selig Studios for the American Committee for Armenian & Syrian Relief

 

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.