V-Cube: Επιτυχία στον κύβο!

κύβος
15.05.2019
V-Cube: Επιτυχία στον κύβο!

Όλοι γνωρίζουμε τον διάσημο κύβο του Ρούμπικ, ο οποίος αποτελεί ένα τρισδιάστατο μηχανικό πάζλ. Πώς θα σας φαίνονταν όμως, να μαθαίνατε, ότι πλέον, οι διασημότεροι κύβοι στον κόσμο είναι της εταιρείας V-Cube και έχουν γραμμένο πάνω τους το Made in Greece; Για την ανώνυμη εταιρεία V-Cube μιλήσαμε με τον κο Κωνσταντίνο Βέρδε Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης.

"Όλα ξεκίνησαν το 2003, όταν ο πατέρας μου, Παναγιώτης Βέρδες, βγήκε στη σύνταξη. Τότε, θυμήθηκε κάποια παλιά σχέδια που είχε κάνει, τα οποία αφορούσαν την κατασκευή τρισδιάστατων παιχνιδιών κυβικού σχήματος και ξεπερνούσαν τα επίπεδα περιστροφής που υπήρχαν μέχρι τότε", είπε ο Κωνσταντίνος. Και συνέχισε λέγοντας "Τότε, μπήκαμε στο Διαδίκτυο και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο, οπότε εκεί πάρθηκε η απόφαση στο να τα επανασχεδιάσουμε και να καταθέσουμε τα χαρτιά μας στον οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, για να κατοχυρώσουμε την πατέντα. Το 2004 πήραμε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ξεκινήσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας".

Ωστόσο, η ίδρυση της εταιρείας δεν πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά, αλλά μετά από 4 χρόνια. "Από το 2004-2008 καταθέσαμε σε 52 χώρες τα χαρτιά μας, για κατοχρύωση ευρεσιτεχνίας, αλλά η διαδικασία ήταν αρκετά χρονοβόρα. Φανταστείτε, ότι τον Σεπτέμβριο του 2007 μας χορηγήθηκε το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οπότε περιμέναμε και αυτό για να είμαστε σίγουροι, ότι θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μία εξωστρεφή πορεία, στοχεύοντας στην παγκόσμια αγορά και όχι μόνο στην ελληνική, η οποία είναι μικρή για να στηρίξει τέτοιους είδους επενδύσεις. Από το 2004-2007 δουλεύαμε στο παρασκήνιο, υλοποιώντας κάποια πρώτα πρωτότυπα, βασισμένα στη τεχνολογία του κύβου του Ρούμπικ. Και βέβαια δουλεύαμε πάνω στην εύρεση κεφαλαίων, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας", δήλωσε ο Κωνσταντίντος.

κύβος

Η πατέντα των κύβων V-Cube, αφορά στην κατασκευή τρισδιάστατων κυβικών υλικών παιχνιδιών, με απεριόριστο αριθμών στρωμάτων. Με τον τρόπο αυτό όσα περισσότερα στρώματα περιστροφής προστίθενται τόσο αυξάνεται και η δυσκολία.

Η εταιρεία V-Cube κατασκευάζει 11 διαφορετικούς κύβους όσον αφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση, με 2 έως 8 στρώματα σε κυβική και σε μπομπέ μορφή, αλλά και περισσότερους από 100 διαφορετικούς κωδικούς, με ποικίλες εξωτερικές απεικονίσεις. Πολλά σχέδια, από τα οποία διατίθονται σε μουσεία, ζωολογικούς κύπους, γκαλερί κτλ. Ο τρόπος κατασκευής τους είναι συγκεκριμένος "Εμείς φτιάχνουμε τα σχέδια και τα καλούπια (τις μήτρες). Στη συνέχεια τα δίνουμε σε έναν εργολάβο, ο οποίος διαθέτει χυτήριο, μας κατασκευάζει τα κομμάτια των κύβων, που είναι από πλαστικό. Έπειτα, τα συναρμολούμε, τα συσκευάζουμε και τα προωθούμε στην αγορά", μας επισήμανε ο Κωνσταντίνος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 300 σημεία πώλησης. Ενώ το 95% της παραγωγής της επιχείρησης εξάγεται σε 105 χώρες όπως είναι η Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τα Φερόες, η Υεμένη, ο Μαυρίκιος, η Γερμανία, οι χώρες της Βαλτικής, του Περσικού Κόλπου, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Κορέα, το Μεξικό κ.α.

κυβός

Σε ό,τι αφορά τη συνταγή επιτυχίας, ο Κωνσταντίνος ανέφερε "Oπωσδήποτε είναι μία τεράστια προσπάθεια, που έχει γίνει, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Καταρχήν μας βοηθάει και το ίδιο το προϊόν, το οποίο είναι αρκετά καινοτόμο και αρέσει σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή υπήρχε μία πεπατημένη που ακολουθούμε. Οπότε, ένα βασικό κομμάτι της επιτυχίας είναι η καλή ιδέα. Από εκεί και πέρα αυτό που απαιτείται είναι προσήλωση, επιμονή, υπομονή, συνέπεια και οπωσδήποτε τεχνική ανάπτυξη και έρευνα, προκειμένου να βελτιώνονται συνεχώς που προσφέρεις όσο και τα προϊόντα".

Η επιτυχία ωστόσο, δεν ήταν εύκολη υπόθεση για την επιχείρηση V-Cube, καθώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν η εύρεση κεφαλαίων, προκειμένου η ιδέα να αρχίσει να πραγματοποιείται "Επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν με δικά μας κεφάλαια, δηλαδή είτε από δικά μας χρήματα, είτε από μετόχους, οι οποίοι αγκάλιασαν την ιδέα μας και θέλησαν να επενδύσουν, λαμβάνοντας μερίδια επί της εταιρείας. Μέχρι όμως να συγκεντρώσουμε τα χρήματα δυσκολευτήκαμε αρκετά. Επιπλέον, ένα ακόμα εμπόδιο ήταν το "κακό" ελληνικό διαβατήριο. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσουμε τους εμπόρους, σε όλο τον κόσμο, ότι μπορούμε να σταθούμε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας και να εξυπηρετήσουμε με σοβαρότητα τα απαιτητικά δίκτυα του εξωτερικού. Όμως και η υλοποίηση του προϊόντος ήταν αρκετά σύνθετη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε αρκετά".

Η εταιρεία V-Cube εδρεύει στο Χιλιομόδι Κορίνθου, και απασχολεί 14 εργαζόμενους. Από το 2008 έχει λάβει και έχει υλοποιήσει τρεις χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ. Ενώ, η ετήσια παραγωγή της για το 2015 άγγιξε τους 350.000 κύβους, οι οποίοι πωλούνται στη λιανική από 10 έως 35 ευρώ.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τα μελλοντικά του επιχειρηματικά σχέδια "Το βασικό μας πλάνο είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των χωρών στις οποίες δίνουμε τους κύβους μας. Θέλουμε να γεμίσουμε τον κόσμο με ελληνικούς κύβους. Από εκεί και πέρα επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, δημιουργώντας και νέα προϊόντα".

Η συνέντευξη λήφθηκε για το epixeiro.gr 

 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.