Τα ξύλινα παπιγιόν που εντυπωσιάζουν

papigion0
11.07.2019
Τα ξύλινα παπιγιόν που εντυπωσιάζουν

Η λέξη παπιγιόν προέρχεται από την γαλλική λέξη papillon, που σημαίνει πεταλούδα. Στο ελληνικό λεξικό ως παπιγιόν αναφέρεται το είδος λαιμοδέτη, που φοριέται με επίσημο ένδυμα και αποτελείται από μια ταινία ύφασμα που δένεται έτσι, ώστε να σχηματίζονται δυο συμμετρικοί φιόγκοι.

Ο Σταμάτης Νεδιλάκης κατάφερε να αλλάξει τον μέχρι πρότινος ορισμό του παπιγιόν, καθώς δημιούργησε το 2013 το πρώτο παπιγιόν από ξύλο της 27 Wooden Accessories.

Πώς όμως του ήλθε αυτή η ιδέα; "Eδώ και δυο χρόνια μαζί με τη γυναίκα μου, Ερμίνα Κεχαγιά, έχουμε ανοίξει ένα κατάστημα με ρούχα και αξεσουάρ στην Καρδίτσα. Μιας και ασχολούμαστε με το χώρο της μόδας, μια μέρα κοιτούσα κάποια παπιγιόν, τα οποία ήταν πολύ ωραία και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω να κατασκευάσω παπιγιόν από ξύλο", είπε ο Σταμάτης.

Το πρώτο ξύλινο παπιγιόν το δημιούργησε πριν από ένα περίπου χρόνο και το πρωτοφόρεσε στον γάμο ενός φίλου του. "Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι ήταν από ξύλο. Ωστόσο, τα σχόλια ήταν πολύ θετικά. Τότε πήραμε και τις πρώτες μας παραγγελίες και ξεκινήσαμε την παραγωγή".

παπυγιον 1

Τα ξύλα που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία αυτών των τόσο ξεχωριστών παπιγιόν είναι από πεύκο, οξιά, μεράντι, καρυδιά, δρυ. "Όλα τα ξύλα που χρησιμοποιούμε είναι αντοχής. Και δυστυχώς είναι εισαγόμενα, καθώς πρέπει να είναι συγκεκριμένη ποιότητας. Δεν είναι απλά ξύλα που τα κόβουμε στο δάσος".

Ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον Σταμάτη αν είναι εύκολο να φτιάξει κάποιος ξύλινα παπιγιόν. "Θα έλεγα ότι δεν είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι και εύκολο. Στην αρχή, μέχρι να οργανώσεις την παραγωγή σου και να πάρεις τα κατάλληλα μηχανήματα που απαιτούνται, είναι αρκετά δύσκολο. Βέβαια, η προσπάθεια δε σταματάει ποτέ, καθώς καθημερινά πρέπει να δημιουργείς κάτι νέο. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η σύλληψη της ιδέας, παρά η υλοποίησή της. Τώρα, πλέον, έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες".

Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή τους ποικίλει ανάλογα με το σχέδιο. "Υπάρχουν ορισμένα σχέδια, τα οποία είναι πιο χρονοβόρα από άλλα και μπορεί να χρειαστούν και 3 ώρες για την ολοκλήρωσή τους. Η δυσκολία στην κατασκευή καθορίζει και τις τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 45 ευρώ".

Όμως η δημιουργικότητα του Σταμάτη δεν περιορίστηκε μόνο στην κατασκευή των χειροποίητων ξύλινων παπιγιόν. "Φτιάχνω χειροποίητα μανικετόκουμπα από ξύλο, ξύλινα κολιέ που έχουν ένα παπιγιόν πάνω, κοκαλάκια για τα μαλλιά, γυναικείες καρφίτσες αλλά και τσάντες από ξύλο και δέρμα" .

παπυγιον2

Ωστόσο, το να στηθεί και να επιτύχει μία ατομική επιχείρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και για την 27 Wooden Accessories. "Όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε την επιχείρησή μας, ήμασταν εντελώς μόνοι μας. Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο δε βοηθηθήκαμε από κανέναν", τόνισε ο Σταμάτης. Και συνέχισε λέγοντας "Δεν υπήρξε καμία απολύτως στήριξη ούτε από το κράτος ούτε από τους τοπικούς φορείς. Για να καταλάβετε, το κέρδος μας το ρίχνουμε πάλι στην επιχείρηση".

Ο Σταμάτης και η Ερμίνα εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, για να κυνηγήσουν την τύχη τους σε μία επαρχιακή πόλη, όπως είναι η Καρδίτσα και τα κατάφεραν. "Στην Αθήνα είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι μόνος σου σε σχέση με την επαρχία. Το κόστος ζωής στην επαρχία είναι πιο μικρό. Αν η ιδέα σου είναι καλή δε χρειάζεται να είσαι στην Αθήνα για να τα καταφέρεις".

Η απόσταση από μια μεγαλούπολη δεν αποτελεί τροχοπέδη ούτε στις προμήθειες των πρώτων υλών, καθώς όπως μας δήλωσε ο Σταμάτης "Όλα αυτά έχουν πλέον λυθεί με τη χρήση του διαδικτύου".

παπυγιόν3

Τα ξύλινα παπαπιγιόν της επιχείρησης 27 Wooden Accessories μπορεί κανείς να τα βρει σε καταστήματα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στη Λάρισσα, στην Χαλκιδική και στην Κομοτηνή. Ενώ μπορεί να τα παραγγείλει και μέσω διαδικτύου, αλλά και μέσω τηλεφώνου και να τα παραλάβει μέσα σε μία μέρα, χωρίς να επιβαρυνθεί με έξοδα αποστολής.

Η επιτυχία των χειροποίητων ξύλινων παπιγιόν ήταν απρόσμενη για τον Σταμάτη, ενώ, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, η συνταγή της επιτυχίας είναι οι ατέλειωτες ώρες προσωπικής δουλειάς.

Στο τέλος δεν παρέλειψε να μοιραστεί μαζί μας και τα άμεσα σχέδιά του. "Ο άμεσος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να βγάλουμε ακόμα δύο τρία είδη, που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μπούμε πιο δυναμικά στην αγορά και σιγά σιγά να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα και στο εξωτερικό. Ήδη έχουμε στείλει δείγματα στη Νέα Υόρκη, στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο".

 

Η συνέντευξη λήφθηκε για το epixeiro.gr 

 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.