Τα "χρυσά" αβγά Φαμπερζέ

Αβγά Φαμπερζέ
01.02.2019
Τα "χρυσά" αβγά Φαμπερζέ

Ως ο κόκορας που έκανε τα χρυσά αβγά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ. 


Άλλωστε όλοι έχουμε ακούσει για τα περίφημα αβγά Φαμπερζέ  και τα αστρονομικά ποσά, που έχουν δοθεί κατά καιρούς από συλλέκτες, προκειμένου να τα αποκτήσουν. 
Τι γνωρίζουμε όμως γι’ αυτά τα κομψοτεχνήματα; Ποιος ήταν ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ; 

Ο Φαμπερζέ
Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ

Ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους χρυσοχόους, κοσμηματοποιούς και σχεδιαστές διακοσμητικών μικροτεχνημάτων. Νέος ακόμα ειδικεύτηκε και άρχισε να φιλοτεχνεί περίτεχνα διακοσμητικά αντικείμενα σε πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά, όπως χρυσό, ασήμι, μαλαχίτη, νεφρίτη (ζαντ), λαζούρι και πολύτιμους λίθους, εμπνευσμένα από τις διακοσμητικές τέχνες που άκμασαν επί Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ στη Γαλλία.

Τα κοσμήματά του προτιμήθηκαν από ευρωπαίους βασιλιάδες και αξιωματούχους. Ωστόσο, τα πιο διάσημα

Αβγό Φαμπερζέ
Αβγό Φαμπερζέ 

αριστουργήματά του υπήρξαν τα περίφημα πασχαλινά αβγά των τσάρων. Μάλιστα, το 1881 ο Φαμπερζέ έκανε δώρο στον τσάρο Αλέξανδρο τον Γ’ ένα αβγό από λευκό σμάλτο πάνω σε χρυσάφι. Όταν ο τσάρος το άνοιξε, βρήκε μέσα έναν χρυσό κρόκο, ο οποίος άνοιγε και για να βγει από μέσα ένα πουλάκι με μια κορόνα στην οποία υπήρχε ένα ρουμπινένιο αυγό. Τόσο πολύ ενθουσιάστηκε ο τσάρος, που παρήγγειλε στον Φαμπερζέ ένα αβγό κάθε Πάσχα, πράξη που συνεχίστηκε και με τους απογόνους του. Ο Φαμπερζέ τον επόμενο μισό αιώνα κατασκεύασε 57 εκπληκτικά αυγά, καθένα από τα οποία έγινε διάσημο.... (Μηχανή του χρόνου)

Αβγό Φαμπερζέ
Αβγό Φαμπερζέ

Η παραγωγή αυτών των αυγών σταμάτησε το 1917, με την επικράτηση των μπολσεβίκων και κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς σώζονται σήμερα. ... 

Στο μουσείο του Κρεμλίνου υπάρχουν μόνο τρία, στο μουσείο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερα και οι Νονδρέζοι κοσμηματοπώλες Γουόρκι έχουν άλλα τρία. Αυτά εκτίθενται σε δημόσια θέα, υπάρχουν όμως κι άλλα σε ιδιωτικές συλλογές. ... 


Ανάμεσα στους γαλαζοαίματος ή γενικά δισεκατομμυριούχους, που έχουν κατά καιρούς αγοράσει τα πανάκριβα αυτά στολίδια, συγκαταλέγονται η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία έχει στην κατοχή της 3 αβγά, ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό (ένα αβγό) και το Κρεμλίνο με 10 αβγά.

Αβγό Φαμπερζέ
Αβγό Φαμπερζέ 

Κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης αβγών Fabergé αποφασίζει να τα μεταπωλήσει, δημιουργείται σάλος παγκοσμίως από την είδηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση των κληρονόμων του μεγιστάνα του Τύπου, Μάλκολμ Φορμπς, να τα πωλήσουν. Διέθετε 9 αβγά και επιθυμούσε να ξεπεράσει την συλλογή του Κρεμλίνου – πέθανε με τον καημό ότι απέτυχε…

Το 2007. όταν γνωστοποιήθηκε η απόφαση της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας να δημοπρατήσει περίπου 800 κινητά αντικείμενα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας» – ανάμεσά τους και ένα αβγό Fabergé -, σύσσωμη η ελληνική κοινή γνώμη έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός.

Σήμερα την μεγαλύτερη σχετική συλλογή διαθέτει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Βίκτορ Βέξελμπεργκ, έχοντας στην ιδιοκτησία του 15 αβγά – κοσμήματα της διάσημης φίρμας.

 Ακολουθεί βίντεο από το Μουσείο Fabergé :



 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.