Sis n Bro: Για κάθε ζευγάρι κάλτσες που αγοράζεις, ένα άλλο πηγαίνει σε άστεγο

kaltses2
27.12.2021
Sis n Bro: Για κάθε ζευγάρι κάλτσες που αγοράζεις, ένα άλλο πηγαίνει σε άστεγο

Η Sis n Bro δεν είναι μία συνηθισμένη επιχείρηση που φτιάχνει κάλτσες, καθώς για κάθε ζευγάρι που πωλείται ένα άλλο προσφέρεται σε έναν άστεγο. 

kaltses2

Η ιδέα για την Sis n Bro ξεκίνησε πέρυσι τα Χριστούγεννα όταν η Γεωργία, ο Ηλίας και η Κατερίνα διάβασαν ένα άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο αναφερόταν ότι το νούμερο ένα προϊόν ζήτησης των αστέγων είναι οι κάλτσες. “Το ένα βράδυ διαβάσαμε το άρθρο και την επόμενη ημέρα στο χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι αποφασίσαμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε. Έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να το ψάξουμε. Μας ενημέρωσαν πάρα πολλοί οργανισμοί τους οποίους συναντήσαμε, ότι όντως ισχύει η είδηση και είναι σημαντικές οι κάλτσες για τους ανθρώπους αυτούς. Μετά από πολλές συζητήσεις και έρευνα που κάναμε καταλήξαμε πως το μοντέλο που θέλουμε να ακολουθήσουμε δεν είναι δωρεά ενός ποσού, αλλά αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο. Θα αγοράζει ο πελάτης ένα ζευγάρι κάλτσες και εμείς με τη σειρά μας θα δωρίζουμε ένα δεύτερο ζευγάρι, ειδικά σχεδιασμένο, σε έναν συμπολίτη μας”, μου εξήγησε η Κατερίνα.

123

Η σχέση των τριών τους με τις κάλτσες ήταν μηδενική. “Εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με το ρούχο γενικά, πέρα από το ότι είμαστε άνθρωποι που προσέχουμε την εμφάνισή μας και μας αρέσει το ποιοτικό ρούχο. Πέρα από αυτό δεν είχαμε καμία σχέση”. 

Η άγνοιά τους αυτή δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τα σχέδιά τους. Με υπομονή και επιμονή κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, που αντιμετώπισαν στο εγχείρημά τους αυτό, ανοίγοντας τη δική τους ατομική επιχείρηση. “Σίγουρα συναντήσαμε εμπόδια, γιατί ήταν δύσκολο να βρούμε τη βιοτεχνία που θα πληρούσε τις τιθέμενες από πλευράς μας προϋποθέσεις. Δηλαδή εμείς επιζητούσαμε οι κάλτσες μας, τόσο αυτές που ήταν προς πώληση όσο και των αστέγων, να είναι ποιοτικές, από βαμβάκι πενιέ. Επιπλέον, η παραγωγή μας θα ήταν περιορισμένη. Ψάξαμε αρκετά προκειμένου να βρούμε τη βιομηχανία, η οποία θα καλύπτει τις δικές μας απαιτήσεις”, μας ανέλυσε η Κατερίνα. 

“Επίσης, δυσκολευτήκαμε όσον αφορά στις κάλτσες των αστέγων, επειδή θέλαμε να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και έπρεπε να γίνει έρευνα γι 'αυτό. Κατά τα άλλα οι οργανισμοί με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, κάνοντας γνωστό το εγχείρημα και την πρωτοβουλία μας, μας αγκάλιασαν πολύ”.

Η Γεωργία, ο Ηλίας και η Κατερίνα εμπνέονται για τις κάλτσες Sis n bro τόσο από τις δικές τους προσωπικές αγάπες σε διάφορα μοτίβα όσο και από τις ζωγραφιές που κάνουν οι μικρές ανιψιές τους. “Γενικώς σχεδιάζουμε πράγματα που θα θέλαμε εμείς να φοράμε ή τα έχουμε δει και τα θέλαμε κάπως διαφορετικά. Εμείς τα αποτυπώνουμε πάνω σε σχέδια και τα παράγουμε”, μας ανέφερε η Κατερίνα. 

23

Παρόλο που η επιχειρηματική προσπάθειά τους ξεκίνησε τον Οκτώβριο, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε άστεγους περισσότερα από 250 ζευγάρια κάλτσες, ενώ πρόκειται να δώσουν ακόμα περίπου 500 ζευγάρια. Η Κατερίνα μας επισήμανε “Εμείς δεν πουλάμε 10 κάλτσες και πάμε στους άστεγους τα αντίστοιχα ζευγάρια. Περιμένουμε να μαζευτεί το σύνολο των προϊόντων μας για ένα περίπου τρίμηνο και μόλις συγκεντρώσουμε για παράδερμα 300 ζευγάρια πάμε και τα δίνουμε στους άστεγους”.

“Εμείς οργανώνουμε από κοινού δράσεις. Έχουν ήδη γίνει δύο. Η μία ήταν αποκλειστικά δική μας και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ετοιμάζουμε δύο ακόμα να γίνουν μέσα στις γιορτές και μετά από τις γιορτές για να δοθούν όλα τα ζευγάρια που απομένουν”.

Τις κάλτσες Sis n bro μπορεί κάποιος να τις βρει στο e-shop που διαθέτει η επιχείρηση. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα “Μέσω του e-shop μπορούμε να παρακολουθούμε τον ακριβή αριθμό ζευγαριών που πουλάμε, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και πόσες θα διαθέσουμε στους άστεγους συμπολίτες μας”. 

Ρωτήσαμε την Κατερίνα εάν έχουν σκεφτεί να εξάγουν τις κάλτσες τους και σε άλλες χώρες. “Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε. Είναι κάτι μελλοντικό. Θα το δούμε πώς θα πάει...Έχουμε όμως κρούσεις από Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στους οποίους αρέσει το μοντέλο μας και έχουν την όρεξη να κάνουμε κάτι μαζί. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ωστόσο βρίσκεται στα μελλοντικά μας σχέδια”.

54

Το όραμα όμως των τριών παιδιών δε σταματά στις κάλτσες, καθώς σκέφτονται να παράγουν και άλλα προϊόντα. “Στα υπόψιν μας έχουμε να μπορέσουμε να καλύψουμε κι άλλες ανάγκες των συνανθρώπων μας. Πάντοτε το μοντέλο μας θα είναι “αγοράζουν ένα και δίνουμε ένα” όποτε είμαστε σε συζητήσεις ήδη και με τους οργανισμούς, προκειμένου να μας ενημερώσουν σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν οι άστεγοι, με σκοπό να προσθέσουμε και άλλα προϊόντα στη συλλογή μας”. 

 

Οι επίσημες σελίδες της Sis n Bro σε Facebook και Instagram.

 

 

 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.