Το περιζήτητο γάλα γαιδούρας από τη φάρμα Τσιχουρίδη

φαρμα0
17.07.2019
Το περιζήτητο γάλα γαιδούρας από τη φάρμα Τσιχουρίδη

Πριν από 7 χρόνια στην Οινόη, ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την πόλη της Κοζάνης, δυο αδέλφια, ο Ισαάκ Τσιχουρίδης μαζί με τον αδελφό του Γεώργιο Τσιχουρίδη, έφτιαξαν τη Φάρμα Τσιχουρίδη. Βρήκαμε τον κύριο Γιώργο Τσιχουρίδη και μιλήσαμε μαζί του για το πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, τον τρόπο παραγωγής του γάλακτος γαϊδούρας, τον τρόπο διάθεσης, τις τιμές πώλησης, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο στήσιμο της επιχείρησης, αλλά και τους μελλοντικούς τους στόχους.

Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η ιδέα; "Η ιδέα άρχισε όταν η κόρη μου γεννήθηκε με αλλεργία στο γάλα. Αγοράζαμε τότε ένα ειδικό γάλα από τη Γαλλία. Όταν διάβασα τα συστατικά που περιείχε, αντιλήφθηκα ότι περιείχε ένα μεγάλο ποσοστό από γάλα γαϊδούρας. Έτσι πήραμε την απόφαση να αγοράσουμε γαϊδουράκια. Αφού η κόρη μου έγινε καλά, σκεφτήκαμε να εμπορευτούμε το γάλα. Ίδρύσαμε λοιπόν, μία αγροτική επιχείρηση στο όνομα του αδελφού μου, Ισαάκ Τσιχουρίδη, στην οποία εγώ συμμετέχω ως απλός μέτοχος", μας είπε ο κος Γιώργος Τσιχουρίδης.

Η παραγωγή και η εκτροφή γαϊδουριών στη φάρμα Τσιχουρίδη γίνεται προς δύο κατευθύνσεις. "Παράγουμε αγνό, βιολογικά πιστοποιημένο, γάλα και το διαθέτουμε στους προσωπικούς μας πελάτες παστεριωμένο και στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνίες απαστερίωτο. Επιπλέον, προσπαθούμε, με τη βοήθεια του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με αυτό, να δημιουργήσουμε την ελληνική ράτσα γαϊδουριών, γιατί ενώ αγοράζαμε γαϊδούρια από την Ελλάδα, έπειτα από έρευνα καταλήξαμε ότι προέρχονταν από την Τουρκία και τη Βουλγαρία".

φάρμα

Στη φάρμα Τσιχουρίδη αυτή τη στιγμή εκτρέφονται 80 γαϊδούρια, από τα οποία τα 42 είναι παραγωγικά. "Ένα γαϊδούρι συνήθως παράγει γάλα για 6 μήνες, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 9. Η ποσότητα του γάλατος που παράγει καθημερινά δεν είναι σταθερή, αλλά κυμαίνεται από 300 γραμμάρια μέχρι ένα λίτρο. Εμείς τα βάζουμε και γεννάνε πέντε πέντε ανά δυο μήνες, για να έχουμε σταθερή ποσότητα γάλατος και να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε προς πώληση 7 λίτρα γάλα την ημέρα".

Το γάλα γαϊδούρας πωλείται από τον παραγωγό 30 ευρώ το λίτρο και σε αυτά προστίθενται το Φ.Π.Α. καθώς και τα μεταφορικά έξοδα. Στα μαγαζιά η τιμή πώλησης φτάνει τα 45 ευρώ το λίτρο. Όπως μας δήλωσε ο κος Τσιχουρίδης, προσπαθούν να κρατάνε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή την τιμή, προκειμένου να παραμένει προσιτό στον κόσμο.

φάρμα1

Πού όμως μπορεί κανείς να βρει γάλα γαϊδούρας από τη συγκεκριμένη φάρμα; "Σε ορισμένες πόλεις προμηθεύουμε λίγα καταστήματα και σε άλλες πόλεις το στέλνουμε με το ΚΤΕΛ σε όποιον ενδιαφέρεται, γιατί είναι ευπαθές προιόν και πρέπει μέσα 4-5 ώρες να φτάσει στον προορισμό του. Τα courier και το ταχυδρομείο δεν μας εξυπηρετούν".
Η παραγγελία μπορεί να γίνει είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω της ιστοσελίδας gala-gaidouras.gr. "Βέβαια οι περισσότεροι μας μαθαίνουν στόμα με στόμα" δήλωσε ο κος Τσιχουρίδης. Και συνέχισε λέγοντας "Υπάρχουν και καλλυντικά στα οποία χρησιμοποιείται το δικό μας γάλα. Τα καλλυντικά Sostar που βρίσκονται μόνο στα φαρμακεία, γίνονται από γάλα Φάρμας Τσιχουρίδη".

Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας, που είναι και το κοντινότερο προς το ανθρώπινο μητρικό, είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα για αυτό και η πελατεία της Φάρμας Τσιχουρίδη είναι μεγάλη. "Το ζητούν από αρρώστους που πιστεύουν, ότι πίνοντας γάλα γαιδούρας θα γίνουν καλά. Εγώ βέβαια τους λέω ότι το γάλα δεν είναι πανάκεια. Μέχρι πολύ πλούσιοι Έλληνες και ξένοι που πιστεύουν, ότι πίνοντας γάλα γαϊδούρας θα ζήσουν περισσότερο".

Το συγκεκριμένο γάλα είναι βιολογικό και πιστοποιείται από την εταιρία "Φυσιολογική", η οποία εδρεύει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Όπως μας εξήγησε ο κος Τσιχουρίδης "Εμείς είμαστε κάθετη μονάδα παραγωγής. Κατέχουμε 1300 στρέμματα γης, στα οποία καλλιεργούμε τις ζωοτροφές, με βιολογικό τρόπο και με αυτές ταΐζουμε τα γαϊδούρια. Είμαστε βιοκαλλιεργητές εδώ και 14 χρόνια, δε γίναμε τον τελευταίο καιρό που έχει γίνει, κατά κάποιο τρόπο, μόδα".

φάρμα 3

Στη φάρμα Τσιχουρίδη εργάζονται μόνο δυο άτομα. "Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προσλάβουμε υπαλλήλους, γιατί το κόστος θα ματοκυλιστεί στο προϊόν, με αποτέλεσμα η τιμή του να είναι απαγορευτική για τους καταναλωτές".

Τα εμπόδια που αντιμετώπισαν σε αυτή τους την επιχειρηματική προσπάθεια υπήρξαν πολλά. "Αρχικά, δεν υπήρχε το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Έπρεπε λοιπόν, να πηγαίνουμε κάθε τόσο στην Αθήνα και να συναντάμε τους αρμόδιους, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα. Επίσης, επειδή βρέθηκαν ορισμένοι επιτήδειοι, οι οποίοι έπαιρναν επιδοτήσεις, χωρίς να έχουν χωράφια και λέγοντας ψέματα ότι εκτρέφαν γαϊδούρια, κόπηκαν οι επιδοτήσεις για όλους μας. Με λίγα λόγια, τα βοσκοτόπια εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους ότι εμείς εκτρέφουμε γαϊδούρια σε αυτά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περισσότερες από 7 μονάδες παραγωγής. Δεν είναι μεγάλη δαπάνη για το ελληνικό κράτος να μας ενισχύσει με ένα χρηματικό ποσό".

φάρμα4

Ο κος Τσιχουρίδης δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τα μελλοντικά τους σχέδια "Θα ήθελα η επιχείρησή μας να αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα και να καταφέρουμε να πουλάμε το γάλα στο εξωτερικό. Το εμπόδιο, όπως καταλαβαίνετε, είναι και πάλι νομικό, επειδή είναι ευπαθές προϊόν και δε μπορεί ο καθένας να το εμπορεύεται όπως τον βολεύει".

 

Η συνέντευξη λήφθηκε για το epixeiro.gr

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.