Οι ευγενείς του 19ου αιώνα "ζωντανεύουν" στο Casa Parlante

Casa
02.02.2019
Οι ευγενείς του 19ου αιώνα "ζωντανεύουν" στο Casa Parlante

Πώς θα σας φαίνονταν να μπαίνατε σε ένα κερκυραίικο αρχοντικό και να βλέπατε την Κοντέσα να πίνει το τσάι της, τον Κόντε να διαβάζει και τα παιδιά να μαθαίνουν μουσική;

 

 Όσο και αν όλο αυτό σας φαντάζει βγαλμένο από τα παραμύθια, το Casa Parlante (το σπίτι που μιλάει) βρίσκεται στην Κέρκυρα και ταξιδεύει τους επισκέπτες του σε άλλη εποχή.

Το Casa Parlante ξεκίνησε από την αγάπη που έχουν η κα Καίτη Ράντου και η κόρη της, Θεοδώρα Ευθυμίουγια την Κέρκυρα. "Αγαπούσαμε πάρα πολύ το νησί μας και θέλαμε να δείξουμε, προς τα έξω, τον τρόπο, που ζούσαν οι Κερκυραίοι ευγενείς την περίοδο 1814-1864. Περπατώντας από το ιστορικό κέντρο της πόλης, πάντα είχαμε την απορία, για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι μέσα σε αυτά τα κτίρια. Ο κόσμος, μπορούσε να δει το εξωτερικό κομμάτι, όχι όμως και το εσωτερικό. Έτσι, θέλαμε να αποτυπώσουμε τη ζωή, που ζούσαν οι άνθρωποι, μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο" μας είπε η κα Ράντου.

 Casa Parlante

H ιδέα υπήρχε για μαμά και κόρη, και το 2013 ξεκίνησε η προσπάθεια υλοποίησής της. Όμως, το δυσμενές οικονομικό κλίμα από τη μια και η δυστοκία των ελληνικών τραπεζών, σε ότι αφορά στον δανεισμό από την άλλη, ανέκοψαν για λίγο τα σχέδια των δυο γυναικών. "Δυστυχώς, τα έξοδα ήταν πάρα πολλά και δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το αρχικό μας σχέδιο. Τότε, εμφανίστηκε ένας φίλος μας και μας προέτρεψε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό, για το "Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας "2013", μας εξήγησε η κα Ράντου. Και συνέχισε λέγοντας "Αποφασίσαμε, λοιπόν, να καταθέσουμε και το δικό μας πρότζεκτ στον διαγωνισμό, όπου και κατορθώσαμε να κερδίσουμε το πρώτο βραβείο".

Τα χρήματα από το βραβείο η κα Ράντου τα επένδυσε στην επιχείρηση Casa Parlante. "Aπό το βραβείο πήραμε 150.000 ευρώ. Αρχικά, νοικιάσαμε το κτίριο, 250 τ.μ., σαν επαγγελματική στέγη. Πρόκειται για ένα χώρο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Στον συγκεκριμένο δρόμο, γίνονταν, τότε, όλες οι μεγάλες οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές", μας επισήμανε. Ενώ, χαρακτήρισε την εύρεση του συγκεκριμένου χώρου "μεγάλη τύχη" καθώς δικαιολογεί, ακριβώς, για ποιον λόγο οι εν λόγω ευγενείς έπρεπε να φύγουν από την ύπαιθρο και να πάνε να νοικιάσουν ένα τέτοιο σπίτι, στον συγκεκριμένο δρόμο της Κέρκυρας.

 Casa Parlante

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα χρήματα, ένα μέρος από αυτά χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή αντικειμένων για το μουσείο, από διάφορες περιοχές της Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. "Όμως αρκετά χρήματα μας κόστισαν και οι κούκλες, καθώς η τιμή της κάθε μιας ανέρχεται περίπου στις 6.000 ευρώ".

Τι είναι όμως αυτές οι κούκλες; Όπως μας ανέλυσε η κα Ράντου: "Οι κούκλες είναι κατασκευασμένες από σιλικόνη, καθώς είναι το υλικό, το οποίο προσομοιάζει πιο πιστά το ανθρώπινο δέρμα. Έχουμε φτιάξει ομοιώματα ανθρώπων, όπως ήταν εκείνη την εποχή. Σκεφτείτε, ότι είναι μια ολόκληρη οικογένεια, ο Κόντες, η Κοντέσα, ο παππούς, η γιαγιά, τα παιδιά της οικογένειας, η νταντά το υπηρετικό προσωπικό και μέσα σε αυτό τον χώρο διαδραματίζεται όλη η οικογενειακή ζωή, με τις συνήθειές τους και τις εργασίες τους, προβάλλοντας τόσο πολιτιστικά όσο και κοινωνικά στοιχεία της εποχής εκείνης. Οι κούκλες, βέβαια, αυτές έχουν και κάποια κίνηση και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα η ιστορία να φαίνεται πολύ ζωντανή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ, οι κούκλες κατασκευάζονται στην Ελλάδα, η ρύθμιση των κινήσεών τους γίνεται στο Λονδίνο".

 Casa Parlante

Όμως η βοήθεια που έλαβαν για το Casa Parlante, από τo "Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας" δεν ήταν μόνο οικονομική. "Από τη στιγμή που κερδίσαμε το βραβείο όλα έγιναν πολύ εύκολα, καθώς μας παρείχαν μέντορα, ο οποίος μας βοηθούσε, όποτε τον χρειαζόμασταν και μπορούσαμε να τον συμβουλευτούμε σε κάθε μας βήμα. Με τον τρόπο αυτό, καταφέραμε να αποφύγουμε πολλά λάθη, όπως το να επιλέξουμε μία διαφορετική μορφή επιχείρηση". 

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του τέταρτου ετήσιου κύκλου βράβευσης και καλεί νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν, υποβάλλοντας τα επιχειρηματικά τους σχέδια στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, έως και τις 10 Μαρτίου 2016.

To Casa Parlante κατέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μοναδικότητας στον ελληνικό χώρο. Την περσινή χρονιά το επισκέφτηκαν περίπου 8.000 τουρίστες. "Έχουν έλθει και πολλοί δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες του κόσμου όπως η Γαλλία, η Τσεχία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ρωσία. Φέτος, μας επισκέφθηκε και η πρέσβειρα τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας."

 Casa Parlante

Όμως, και αρκετά πανεπιστήμια όχι μόνο ελληνικά, αλλά και ξένα ζητούν πληροφορίες από την κα Ράντου, με σκοπό να τις περιλάβουν σε κάποια έρευνα. "Τώρα, διεξάγονται δυο εργασίες, η μία είναι από το Ήχος και Εικόνα και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά, και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε εργασία του που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιδιώκει να κάνει το Casa Parlante ένα διαδραστικό μουσείο. Επιπλέον, η επιχείρησή μας παρουσιάστηκε και στο διεθνές συνέδριο Μουσειολογίας, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, γιατί προβάλει με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο τον πολιτισμό", μας ανέφερε η κα Ράντου.

Ο ενθουσιασμός της διάχυτος και καθημερινός, για την αναπάντεχη επιτυχία, που διαγράφει η επιχείρηση. "Η συνταγή επιτυχίας είναι να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και να πιστεύεις πολύ σε αυτό. Να το έχεις σαν κύριο στόχο. Στη συνέχεια, έρχεται η ικανοποίηση και η χαρά και απσου δίνουν δύναμη και προχωράς".

 Casa Parlante

Η κα Ράντου δεν σταματά εδώ, αλλά με στοχευμένες κινήσεις προγραμματίζει το επιχειρηματικό της μέλλον. "Tα μελλοντικά μας σχέδια είναι να μεγαλώσουμε τον χώρο του μουσείου και να προσθέσουμε περισσότερα στοιχεία και ορισμένες επιπλέον κούκλες. Ακόμα, αυτό που θα θέλαμε πολύ είναι κάποια στιγμή, να καταφέρουμε να επεκταθούμε και σε άλλες ελληνικές πόλεις, και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε".

 

Η συνέντευξη πάρθηκε για το epixeiro.gr 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.