Ο Κρόκος Κοζάνης περιζήτητος στις διεθνείς αγορές

krokos
04.11.2019
Ο Κρόκος Κοζάνης περιζήτητος στις διεθνείς αγορές

Ο κρόκος αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά. Οι φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες ήταν γνωστές ακόμα και από την αρχαιότητα.

O κρόκος ή η ελληνική ζαφορά Κοζάνης, όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Εκεί, συναντήσαμε τον πρόεδρο του αναγκαστικού συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης, κύριο Νίκο Πατσιούρα και μιλήσαμε για τον συνεταιρισμό κροκοπαραγωγών, το συγκριτικό πλεονέκτημά του έναντι του κρόκου των υπολοίπων χωρών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός, αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.

Ο αναγκαστικός συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971 με κύριο σκοπό την προστασία και προώθηση του κρόκου της περιοχής της Κοζάνης. "Αναγκαστικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα είναι δύο, των μαστιχοπαραγωγών και των κροκοπαραγωγών", μας πληροφόρησε ο κος Πατσιούρας και αναφέρθηκε στην έννοια του αναγκαστικού συνεταιρισμού "Στον αναγκαστικό συνεταιρισμό ο παραγωγός υποχρεώνεται να παραχωρεί ολόκληρη την παραγωγή του κρόκου στον συνεταιρισμό, ο οποίος με τη σειρά του έχει την υποχρέωση να την αποθηκεύει, να τη συσκευάζει και να την εμπορεύεται".

Στη συνέχεια ο κος Πατσιούρας μας ανέλυσε τη δομή του συνεταιρισμού. "Η δομή του συνεταιρισμού αποτελείται από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο είναι 5μελές, προκειμένου να είναι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό, και τη γενική συνέλευση, η οποία συγκαλείται κάθε χρόνο".

κροκος1

Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή της Κοζάνης καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα. Το κάθε στρέμμα αποδίδει από 700 γραμμάρια μέχρι 1 κιλό κρόκο τον χρόνο. Με την κροκοκαλλιέργεια καταπιάνονται 1.000 οικογένειες, ενώ 5.000-6.000 χιλιάδες άτομα απασχολούνται στη συγκομιδή του προϊόντος. "Φέτος υπολογίζουμε να παράγουμε περίπου 3.500-4.000 τόνους", μας είπε ο πρόεδρος.

Στα σπίτια γίνονται όλες οι διαδικασίες ξήρανσης και καθαρίσματος. "Οι καλλιεργητές έχουν δημιουργήσει στα σπίτια τους μικρά εργαστήρια, στα οποία καθαρίζουν και ξηραίνουν το προϊόν. Έπειτα, το φέρνουν στον συνεταιρισμό και εμείς το βάζουμε σε ειδικά ψυγεία, για να το διατηρήσουμε, και μετά το συσκευάζουμε και το πουλάμε".

Ο κρόκος Κοζάνης ανήκει στα Π.Ο.Π. προϊόντα, δηλαδή σε εκείνα που έχουν ονομασία προέλευσης. "Ο κρόκος καλλιεργείται σε 16 χωριά του νομού Κοζάνης και δεν μπορεί να παραχθεί αλλού", μας δήλωσε ο κύριος Πατσιούρας για να συνεχίσει λέγοντας "Στο παρελθόν, ορισμένοι επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κρόκο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς ούτε το έδαφος, αλλά ούτε και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι οι ίδιες".

κρόκος2

Από τη στιγμή που ο καλλιεργητής φυτεύει τον βολβό, απαιτούνται περίπου δύο χρόνια μέχρι να παραχθεί ο πρώτος καρπός. Όπως μας επισήμανε ο ίδιος "Τον κρόκο πρέπει να τον μαζέψεις μέσα σε μια-δυο μέρες. Δεν είναι όπως τα οπωροφόρα δέντρα που αν δεν τα μαζέψεις σήμερα τα μαζεύεις την επόμενη βδομάδα. Τον κρόκο αν δεν τον μαζέψεις σήμερα δεν μπορείς να τον μαζέψεις άλλη ημέρα, γιατί καταστρέφεται".

Ποιο όμως είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του κρόκου Κοζάνης; "To κλίμα και το έδαφος παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του κρόκου. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο παίζει και η ξήρανση του άνθους. Εμείς έχουμε μάθει από τους γονείς μας κάποια μυστικά σχετικά με την ξήρανση του κρόκου, τα οποία είναι αυτά που κάνουν το προϊόν μας να ξεχωρίζει", δήλωσε ο κος Πατσιούρας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ο κρόκος Κοζάνης έχει διακριθεί. "Έχουμε λάβει πολλές φορές μέρος σε εκθέσεις και έχουμε διακριθεί, παίρνοντας βραβεία από την Αγγλία, αλλά και από άλλες χώρες. Επίσης, στην Ελλάδα μας έχουν δώσει τα πανεπιστήμια το βραβείο του πρότυπου επιχειρηματία. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πολύ σημαντικό για εμάς ένας συνεταιρισμός στην Ελλάδα να αποτελεί πρότυπο επιχειρηματία. Και φυσικά κατέχουμε και μία καινοτομία, καθώς συνεργαζόμαστε με γνωστή εταιρεία και φτιάχνουμε ροφήματα που περιέχουν κρόκο Κοζάνης".

κροκος3

Το 60% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ το 40% διατίθεται στην ελληνική αγορά.

Ο κρόκος Κοζάνη είναι αναγνωρισμένος διεθνώς, ως ο κρόκος με την καλύτερη ποιότητα. Ποιες δυσκολίες όμως αντιμετώπισαν οι κροκοπαραγωγοί Κοζάνης μέχρι να αναγνωρισθεί η αξία του και να καθιερωθεί τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά; "Αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην προβολή του προϊόντος μας. Δυσκολευτήκαμε αρκετά μέχρι να πείσουμε τον κόσμο σχετικά με τις ιδιότητες του κρόκου", τόνισε ο κύριος Πατσιούρας.

"Πριν 15 χρόνια ο κρόκος Κοζάνης πωλούταν χύμα και δε γράφονταν πουθενά το όνομά μας. Μέχρι να μας μάθει ο κόσμος, αντιλαμβάνεστε ότι πέρασαν αρκετά χρόνια. Επιπλέον, ένα πρόβλημα που θα κληθούμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε είναι η φορολογία του 26% πάνω στην τιμή του προϊόντος μας. Αν συνυπολογίσουμε τα υψηλά μεροκάματα και ότι προπληρώνουμε το 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς, καταλαβαίνετε ότι η καλλιέργεια του κρόκου σε λίγο θα είναι ασύμφορη για τον παραγωγό. Εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να φορολογούμαστε με βάση το στρέμμα και όχι το κιλό του προϊόντος".

"Το παρήγορο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι, παρόλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, όλο και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την κροκοκαλλιέργεια", μας είπε γεμάτος ικανοποίηση ο κύριος Πατσιούρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τα μελλοντικά τους σχέδια. "Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι η άνοδος της ποιότητάς μας, έτσι ώστε να κρατήσουμε τις τιμές μας σε υψηλά επίπεδα και να χτυπήσουμε τις ακριβότερες αγορές".

 

Η συνέντευξη λήφθηκε για το epixeiro.gr 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.