Ο διάσημος χαλβάς Κοσμίδη-Γαβρίλη: Παράδοση... ετών 91

χαλβάς
06.03.2019
Ο διάσημος χαλβάς Κοσμίδη-Γαβρίλη: Παράδοση... ετών 91

Πόσο εύκολο όμως είναι να μάθει κανείς την τέχνη του χειροποίητου χαλβά και να γίνει συνεχιστής της; 

 

Το 1924 λειτούργησε, για πρώτη φορά, η χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη, όταν ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου άνοιξε στη Δραπετσώνα το εργαστήριο του, σε μια ξύλινη παράγκα, απ' αυτές που κυριαρχούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή. Το 1928 στεγάστηκε πλέον σε ένα κτίσμα, από αυτά που μοίραζαν στους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια, το 1950, το εργαστήριο το ανέλαβε ο γιος του, Γιώργος Μεζαρντάσογλου, ο οποίος τροποποίησε το όνομα σε Μεζαρντάς.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Γιώργος Μεζαρντάς συναντά τυχαία στον σταθμό τον πρώην συνάδελφό του στα εργοστάσια, Ευμόρφιο Κοσμίδη και καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα με το χέρι του, του πρότεινε να συνεργαστούν. Όταν ο Γιώργος Μεζαρντάς αποσύρθηκε λόγω σύνταξης, το 1986, τη θέση του πήρε Νικόλαος Γαβρίλης, ο οποίος είχε σπουδάσει Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός. "Σύντομα αντιλήφθηκα ότι είχε μέλλον αυτή η δουλειά και ότι μπορούσα να την αξιοποιήσω. Φανταστείτε ότι μέχρι τότε ο τζίρος της επιχείρησης ήταν λίγο πάνω από το μηδέν. Ίσα ίσα που συντηρούνταν".

χαλβάς

Πώς όμως έφτασε ο κος Γαβρίλης, να φτιάξει αυτό το όνομα στην αγορά και ο χαλβάς Κοσμίδη-Γαβρίλη να θεωρείται πλέον, ο καλύτερος στον κόσμο; "Όλο αυτό έγινε με πολλή δουλειά και μεγάλη αφοσίωση. Επίσης, με βοήθησαν και κάποιες αντιλήψεις που είχα από την Μηχανολογία, στην οποία το περιθώριο σφάλματος ήταν μηδενικό. Γενικότερα είμαι της γνώμης ό,τι παράγω να είναι τέλειο".

Το άρμα με τα άλογα της επιχείρησης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Γαβρίλης, είναι ο χαλβάς και το ταχίνι. "Έχουμε τέσσερις γεύσεις χαλβά που δεν μπορούν να αντιγράψουν. Φτιάχνουμε χαλβά για διαβητικούς, ο οποίος είναι παγκόσμια πατέντα και περιέχει 4 τοις χιλίοις σάκχαρα, χαλβά με χαρουπόμελο, με γκράντμπερι και με σοκολάτα μπισκότο. Βέβαια από τους χαλβάδες ο πιο δημοφιλής είναι αυτός με τα αμύγδαλα και ακολουθεί ο σκέτος”.

χαλβάς

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στη χαλβαδοποιία παρασκευάζονται ακόμα 120 διαφορετικοί κωδικοί προϊόντων."Μέσα στο χρόνο είχαμε μεγάλη νεκρή περίοδο. Στην αρχή σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μαρμελάδες. Έπειτα προσθέσαμε και γλυκά του κουταλιού και έτσι όλο αυτό γιγαντώθηκε".

Τι είναι αυτό όμως, που κάνει τον χαλβά Κοσμίδη-Γαβρίλη τόσο διάσημο; "Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που να γνωρίζουν τη δουλειά τόσο καλά όσο εγώ", τόνισε ο κος Γαβρίλης. Και συνέχισε λέγοντας "Είναι μία δουλειά δύσκολη, γιατί οι άνθρωποι συνήθως έχουν ή ρώμη ή πνεύμα. Σπάνια βρίσκεις κάποιον να διαθέτει και τα δυο. Αυτή είναι μία δουλειά, στην οποία απαιτούνται και οι σωματικές δυνάμεις, αλλά θέλει ταυτόχρονα και να αντιλαμβάνεσαι πολύ γρήγορα. Ακόμα, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι άριστες. Εγώ τα δοκιμάζω όλα και ό,τι δεν μου αρέσει το καταστρέφουμε. Οι περισσότεροι χαλβατζίδες είχαν τη νοοτροπία, ότι ο καταναλωτής δεν καταλαβαίνει. Μέγα λάθος".

χαλβάς

Πόσο εύκολο όμως είναι να μάθει κανείς την τέχνη του χειροποίητου χαλβά και να γίνει συνεχιστής της; "Στην χαλβαδοποιία εργάζονται μόνιμα, αυτή τη στιγμή, 22 άτομα, από τα οποία τα 14 απασχολούνται στον τομέα της παραγωγής. Εάν θέλουν έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν το δικό τους εργαστήριο. Εγώ ο ίδιος τους προτρέπω προς αυτή την κατεύθυνση".

Όμως όλες οι επιτυχημένες προσπάθειες κρύβουν από πίσω τους, τις περισσότερες φορές, βουνά δυσκολιών. Το ίδιο συνέβη και με την χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη. "Όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σχετίζονταν με την οργάνωση, στην προσπάθειά μας να παράγουμε ένα προιόν, το οποίο θα με αντιπροσώπευε πλήρως. Δεν ήταν εύκολο να βρούμε το καλύτερο ταχίνι, τα καλύτερα αμύγδαλα και την καλύτερη ζάχαρη".

Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανέπαφη ούτε την παραδοσιακή χαλβαδοποιία στη Δραπετσώνα. Το πρόβλημα γρήγορα όμως ξεπεράστηκε. "Η κρίση αρχικά μας άγγιξε πολύ, γιατί ο πελάτης που αγόραζε ένα κιλό έπαιρνε πλέον τη μισή ποσότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεών μας κατά 50%. Όμως, ένα μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης αντισταθμίσθηκε με τους πελάτες, οι οποίοι πλέον για να δώσουν τα 5 ευρώ απαιτούν να αγοράσουν το καλύτερο. Επομένως, αποκτήσαμε μεγαλύτερο πελατολόγιο, το οποίο κάλυψε με τη σειρά του, ένα μεγάλο μέρος από τη μείωση της ζήτησης", μας επισήμανε ο κος Γαβρίλης.

Τον παραδοσιακό χαλβά Κοσμίδη-Γαβρίλη μπορεί κανείς να τον βρει σε 1000 περίπου σημεία πώλησης, σε όλη την Ελλάδα. Στο εξωτερικό πωλείται σε καταστήματα, στην Αυστρία, στην Πολωνία, στην Αγγλία, στην Γαλλία, στην Ιταλία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας μέσω του e-shop.

χαλβάς

Το μυστικό της επιτυχίας του κου Γαβρίλη είναι οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και η πολύ μεγάλη προσπάθεια. "Να μη συμβιβάζεσαι με το μέτρια και να έχεις όραμα", θέλησε να προσθέσει.

Σαν αντίβαρο της τόσο σκληρής δουλειάς, είναι η εκτίμηση και η αγάπη του κόσμου. "Είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος, γιατί ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθειά μου και με τίμησε. Η αγάπη που μου δείχνουν είναι ένα συναίσθημα ανεκτίμητο. Τι άλλο να θέλει κανείς, όταν βλέπει τα όνειρά του να πραγματοποιούνται".

Ο κος Γαβρίλης δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τα σχέδιά του. "Θα ήθελα να ξεκουραστώ λίγο. Δεν κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια. Αν μπορώ μερικά χρόνια ακόμα, να προσφέρω σε αυτό το προϊόν, θα το κάνω".

 

H συνέντευξη πάρθηκε για το epixeiro.gr

Φωτογραφίες: Γιώργος Λοβέρδος

 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.