Μπαμπάς-Μαμά εναντίον Γονέας 1-Γονέας 2

παιδιά
09.03.2019
Μπαμπάς-Μαμά εναντίον Γονέας 1-Γονέας 2

Η οικογένεια είναι μία δυναμική έννοια η οποία εξελίσσεται μέσα στο χρόνο

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                                  

Πολύς ντόρος έγινε και μεγάλη παραφιλολογία αναπτύχθηκε γύρω από την απόφαση της γαλλικής κυβέρνηση να αντικατασταθούν στα γαλλικά σχολεία οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» με τις λέξεις «γονέας 1» και «γονέας 2», έπειτα από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας.

Η απόφαση πάρθηκε επιδιώκοντας να βάλει σε ισότιμη βάση, στα γαλλικά σχολεία, τις παραδοσιακές οικογένειες με εκείνες, που αποτελούνται από γονείς του ίδιου φύλου.

 

Βασίλης Σωτηρόπουλος
Ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Βασίλης Σωτηρόπουλος

Για το θέμα αυτό συζήτησε η Εύα Κακλειδάκη με τον δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Κε Σωτηρόπουλε διευκρινίστε μας λίγο τι ακριβώς συνέβη στη Γαλλία;

H ρύθμιση αυτή αφορά μόνο το σχολείο και τις περιπτώσεις των παιδιών, που πρέπει να δηλώσουν οι γονείς, ποιος θα τα παραλαμβάνει από το σχολείο. Επιπλέον, ποιος θα δίνει τη συγκατάθεσή του για να πηγαίνει και να τρώει το παιδί στην καντίνα του σχολείου, καθώς επίσης και  για το ποια ώρα θα φεύγει το παιδί.  Στα γαλλικά σχολεία κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά φεύγουν από το σχολικό περιβάλλον κι επιστρέφουν αργότερα.

Όταν γεννιέται ένα παιδί συντάσσεται μία ληξιαρχική πράξη γέννησης.  Σε αυτή αναγράφεται ποια είναι η μητέρα. Εάν υπάρχει και πατέρας αναγράφεται και ο πατέρας. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι σχετικά με τις υπεύθυνες δηλώσεις, που κάνουν οι γονείς στα σχολεία για τα παιδιά τους, στις κατηγορίες που προανέφερα. Εκεί λοιπόν θα αναγράφονται ως γονέας 1 και γονεάς 2.

Αυτή η ρύθμιση αφορά κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια;

Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφεται γονέας 1 και γονέας 2 και όχι πατέρας και πατέρας. Μέχρι τώρα, στη Γαλλία αναγράφονταν πατέρας και μητέρα. Οπότε, είχε δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα και δεν μπορούσαν να κάνουν σωστά τις υπεύθυνες δηλώσεις. Για αυτό έκαναν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προκειμένου να διευθετήσουν το εν λόγω ζήτημα.

οικογένεια

Με λίγα λόγια δεν αφαιρούνται οι λέξεις μπαμπάς και μαμά από τα σχολεία. Στα βιβλία θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι όροι;

Όχι, στα βιβλία και στα σχολεία παραμένουν οι όροι όπως τους γνωρίζουμε, παραδοσιακά. Απλώς έγινε αυτή η διοικητική διόρθωση για να μπορούν να υποβάλουν σωστά τις υπεύθυνες δηλώσεις για τα παιδιά τους οι γονείς.

Επίσης να σου πω και κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή στο σύμφωνο συμβίωσης, δεν υπάρχει ο όρος σύζυγος ούτε ο όρος σύντροφος. Υπάρχει το μέρος Α και το μέρος Β. Το ίδιο συμβαίνει και στις ληξιαρχικές πράξεις στην Ελλάδα. Στο γάμο υπάρχει ακόμη ο σύζυγος και η σύζυγος. Οπότε καταλαβαίνεις ότι από το σύμφωνο συμβίωσης ξεκινούν αυτά.

Ωστόσο αναφέρθηκαν αντιδράσεις και από ομόφυλα ζευγάρια, καθώς αναρωτιούνται για το ποιος θα είναι ο 1 και ποιος ο 2.

Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν λύσει το θέμα για το ποιος θα είναι ο 1 και ο 2. Όταν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης ο ένας ορίζεται ως το μέρος Α και ο άλλος το μέρος Β, οπότε αυτό έχει ήδη ρυθμιστεί από το σύμφωνο συμβίωσης.

Οι συντηρητικοί βουλευτές στη Γαλλία κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση χαρακτηρίζοντάς τη ως “τρομακτική ιδεολογία, η οποία, στο όνομα μιας άμετρης ισότητας, προωθεί την αφαίρεση σημείων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την οικογένεια».

Η οικογένεια είναι μία δυναμική έννοια η οποία εξελίσσεται μέσα στο χρόνο. Παλαιότερα υπήρχαν πράγματα, που δεν επιτρέπονταν, όπως ήταν ο μη θρησκευτικός γάμος. Σταδιακά επιτράπηκε ο πολιτικός γάμος. Δεν επιτρέπονταν ο δεύτερος και ο τρίτος γάμος, καθώς και το διαζύγιο, ωστόσο στην πορεία του χρόνου όλα αυτά αναπροσαρμόστηκαν. Με το πέρασμα του χρόνου προστέθηκε και η μονογονεϊκή οικογένεια και σιγά σιγά ανάμεσα σε όλα αυτά προστίθενται και η οικογένεια στην οποία τα άτομα είναι ομόφυλα.

Επομένως, η απάντηση είναι ότι δεν καταλύεται ο θεσμός της οικογένειας, απλώς αποκτά και άλλες μορφές, προκειμένου να είναι προσβάσιμος από πολίτες, χωρίς διακρίσεις εξαιτίας του φύλου τους.

γάμος

Η FCPE, η μεγαλύτερη ομοσπονδία γονέων της Γαλλίας, χαρακτήρισε το άρθρο «πολύ καλό βήμα», καθώς υποστηρίζει τον πρόσφατο νόμο, για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, επειδή συχνά τέτοιες περιπτώσεις αφορούν παιδιά, που δεν ταιριάζουν με τα παραδοσιακά κριτήρια». Στην Ελλάδα ένα τέτοιο μέτρο είναι χρήσιμο να εφαρμοστεί με το υπάρχον καθεστώς;

Αυτή τη στιγμή το σύμφωνο συμβίωσης δεν επιτρέπει την τεκνοθεσία. Ωστόσο, υπάρχει ο ορισμός της ανάδοχης έννοιας, η οποία δεν είναι ακριβώς τεκνοθεσία. Συγκεκριμένα, παίρνουν ένα παιδί από ένα ίδρυμα για μία χρονική περίοδο. Αυτό επιτρέπεται και για τα ομόφυλα ζευγάρια .

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, μπορούμε να έχουμε ανάδοχους γονείς και το παιδί τους να πηγαίνει στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι και στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει μία αντίστοιχη προσαρμογή,  για να αποφύγουν τα παιδιά το σχολικό εκφοβισμό.

Αρχικά, είναι βέβαιο ότι στις πρώτες επαφές του σχολικού περιβάλλοντος, με αυτό το καινούργιο φαινόμενο, θα υπάρχουν αντιδράσεις είτε από άλλα παιδιά είτε από γονείς άλλων παιδιών. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, σταδιακά θα γίνουν όλα. Ένα από τα βήματα αυτά είναι να χρησιμοποιούμε τον όρο γονέας, ο οποίος είναι πιο ουδέτερος, προκειμένου να μη δημιουργούνται εντάσεις.

Σε τι στάδιο βρισκόμαστε στην Ελλάδα σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης;

Είναι ένας νόμος που ισχύει από το 2015. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Απλώς υπάρχει ακόμη το αίτημα να γίνει πιο κοντά στο γάμο. Υπάρχει επίσης το αίτημα όσον αφορά στην τεκνοθεσία. Κυρίως ζευγάρια γυναικών που έχουν παιδιά, θέλουν να αναγνωριστεί η δεύτερη ως γονέας, ώστε να έχει δικαιώματα στο παιδί.

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.