Μία μπάλα για κάθε τυφλό παιδί

μπάλα main
26.09.2019
Μία μπάλα για κάθε τυφλό παιδί

Το «Μία μπάλα για όλους» (A Ball For All) αφορά μια παγκόσμια και ταυτόχρονα καινοτόμα καμπάνια που ξεκίνησε από τη χώρα μας. Ωστόσο αυτή η μπάλα δεν είναι συνηθισμένη, καθώς απευθύνεται σε παιδιά με μειωμένη όραση και το σημαντικότερο όλων, παρέχεται δωρεάν και στέλνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία και ποιος υπήρξε ο εμπνευστής της;

μπάλα1

Πίσω από αυτήν την ιδιαιτέρως σημαντική ιδέα κρύβεται ο προπονητής σκακιού και διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών, Ηλίας Μάστορας. “Η ιδέα αυτή ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια. Όταν έγραψα το σκακιστικό παραμύθι "Βέρα, η μαγική Σκακιέρα” το οποίο ήταν σε γραφή Μπράιγ, προκειμένου να μπορούν και τα παιδιά με μειωμένη όραση να το διαβάσουν. Ωστόσο, αποφάσισα να το ηχογραφήσω και με θεατρική αφήγηση, έτσι ώστε να μπορούν να το ακούσουν και τα μικρότερα παιδιά, τα οποία δε γνωρίζουν ανάγνωση. Η Σχολή Τυφλών για να με ευχαριστήσει έφερε τον 3χρονο Λέανδρο, για να τον ηχογραφήσω να λέει ένα μικρό απόσπασμα του παραμυθιού. Τότε θέλησα να τον ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου, χαρίζοντάς του μία μπάλα που χρησιμοποιούν οι ενήλικες με μειωμένη όραση.

Παρατήρησα, λοιπόν, ότι δυσκολευόταν να την κλωτσήσει, εξαιτίας του βάρους της. Έτσι, μου ήλθε η ιδέα να δημιουργήσουμε μία μπάλα για παιδιά με μειωμένη όραση”, μας εξήγησε ο κ. Μάστορας.

Μετά από αρκετές τροποποιήσεις προέκυψε μία μπάλα μόλις 250 γραμμαρίων, η οποία περιέχει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς, για να ακούγεται όταν κυλάει.

Οι μπάλες αυτές κατασκευάζονται στο Πακιστάν. “Μία μικρή βιοτεχνία πήρε την ιδέα και την έκανε γραμμή παραγωγής, δηλαδή ξεκίνησε να φτιάχνει μπάλες για εμάς και να τις στέλνει σε ολόκληρο τον κόσμο”, μας διευκρίνισε ο κ. Μάστορας.

Ωστόσο, η μοναδικότητα της συγκεκριμένης μπάλας είναι ότι παρέχεται σε όποιο παιδί την έχει ανάγκη εντελώς δωρεάν, καθώς δεν πωλείται στο εμπόριο.

Η ιδέα αυτή εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε πριν από 2 χρόνια από το πρόγραμμα Erasmus+ και Αθλητισμός, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μάστορας.

Η προσπάθεια αυτή δε δυσκολεύτηκε να βρει υποστηρικτές “Από την πρώτη χρονιά η UEFA με το UEFA foundation for children ενέκρινε αυτό το πρόγραμμα.

μπάλα2

Μας βοήθησαν και ο Σταύρος Χατζηαποστολίδης, καθώς μας προσκάλεσε να πάμε στο Κατάρ και να παρουσιάσουμε την μπάλα.

Παράλληλα, κάναμε την παρουσίαση με τον παίκτη της Μπαρτσελόνα, τον Τσάβι. Η μπάλα παρουσιάστηκε στο Μονακό, όπου βρισκόταν το ίδρυμα της Export του Μονακό.

Σε δύο χρόνια καταλάβαμε ότι αυτό το τρίπτυχο, παιδί - τυφλότητα - ποδόσφαιρο είναι ένα μυστικό επιτυχίας, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει πιο γνωστή αυτή η καμπάνια”, μας επισήμανε ο κ. Μάστορας.

Η παγκόσμια καμπάνια "Μία μπάλα για όλους” υλοποιείται από το Όραμα Νέων, που είναι ο δικαιούχος φορέας.  Μέχρι αυτή την ώρα  περίπου 3.000 μπάλες έχουν φτάσει σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ωστόσο, το όραμα του κ. Μάστορα δε σταματά εδώ “Φέτος με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χαρτογραφήσαμε τα σχολεία της χώρας, στα οποία φοιτούν και παιδιά με μειωμένη όραση, χωρίς βέβαια να έχουμε εμείς προσωπικά δεδομένα. Οι διευθυντές μας ενημέρωσαν για τον αριθμό τους και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στείλαμε ένα εκπαιδευτικό πακέτο για κάθε παιδί μειωμένης όρασης και για κάθε σχολική μονάδα. Το πακέτο περιλαμβάνει την ειδική μπάλα, την ειδική μάσκα, ένα DVD στο οποίο έχουμε βιντεοσκοπήσει 15 ασκήσεις για τη χρήση της μπάλας, καθώς εμπεριέχεται και φυλλάδιο σε Μπράιγ”, μας είπε.

μπάλα3

Και συνέχισε λέγοντας “Φέτος θα πάμε με τη δική μας ομάδα, που αποτελείται από βλέποντες και μη βλέποντες, γυναίκες και άντρες, να πραγματοποιήσουμε μία ποιοτική έρευνα, με σκοπό να μελετήσουμε το επίπεδο της ένταξης των παιδιών με πρόβλημα όρασης, πριν τη χρήση της μπάλας και μετά.  Το πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικά και γενικά για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η χρηματοδότηση στην παρούσα φάση για το τρέχον έτος καλύπτεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αρχικά, θα επιλέξουμε 5 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό αυτή η ποιοτική έρευνα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά”.

Kλείνοντας, ο κ. Μάστορας θέλησε να μοιραστεί μαζί μας το μότο του. “Το μότο μας “Να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σπίτι και κάθε σχολείο” είναι αρκετά μακρόπνοο, αλλά όσους περισσότερους υποστηρικτές έχουμε για να μας βοηθήσουν σε διεθνές επίπεδο, τόσο καλύτερα, καθώς η ανάγκη είναι παγκόσμια”.

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.