Η μοναδική Ελληνίδα εγγαστρίμυθος Κατερίνα Σοπίδη

Kατερίνα κεντρική
08.10.2019
Η μοναδική Ελληνίδα εγγαστρίμυθος Κατερίνα Σοπίδη

Μεγάλη παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από την εγγαστριμυθία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ταυτίσει τους εγγαστρίμυθους με ταινίες τρόμου. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά αποτελούν κατασκευάσματα ορισμένων σκηνοθετών και λογοτεχνών. Τι συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια; Η Eύα Κακλειδάκη βρήκε την μόνη Ελληνίδα εγγαστρίμυθο, Κατερίνα Σοπίδη, η οποία έδωσε μία αποκλειστική συνέντευξη για το paspartou.gr.

Katerina 2
Η φωτογραφία αυτή με την Κατερίνα Σοπίδη αναρτήθηκε από το μουσείο εγγαστρίμυθων στην Αμερική.  Φωτό: Μαριος Θεολόγης

Η Κατερίνα αντιλήφθηκε ότι ήταν εγγαστρίμυθος πριν από έξι χρόνια. “Δεν είχα ξεκινήσει να γίνω εγγαστρίμυθος. Έφτιαξα μία κούκλα ώστε να μπορέσω να ανεβάσω ένα θεατρικό έργο με δύο χαρακτήρες. Ήθελα, το κοινό να πιστέψει ότι η κούκλα είναι αληθινή και έτσι, μόνο με αυτό στο μυαλό μου, κατέληξα να αναπτύξω μια τεχνική ώστε να προφέρω λέξεις χωρίς να κινώ το στόμα μου. Πηγαίνοντας με το θεατρικό μου σε φεστιβάλ, ξεκάθαρα αναγνωρίστηκε το ταλέντο μου ως εγγαστριμυθία”, μας είπε.

Στην άκρη του μυαλού της Κατερίνας υπήρχε πάντα αυτή η τέχνη. “Ήξερα ότι ήταν κάτι που μου άρεσε, αλλά από σεβασμό στην τέχνη αυτή δεν μπορούσα να πω ότι είμαι εγγαστρίμυθος – ήμουν αυτοδίδακτη και όχι σίγουρη για την ποιότητα αυτού που έκανα. Όταν άρχισαν οι άλλοι να το λένε για εμένα, άρχισα να το λέω κι εγώ. Από τότε όλα τα έργα που έχω κάνει είναι με κούκλες”, μας εξήγησε.

Η Κατερίνα επιχείρησε να διαβάσει σχετικά με την τεχνική, που χρησιμοποιούν οι εγγαστρίμυθοι στο εξωτερικό. “Προσπάθησα να τελειοποιήσω την τεχνική αυτή στην ελληνική γλώσσα και υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των τρόπων εκφοράς του λόγου, μιας και η γλώσσα μας είναι  μοναδική στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι μου ζήτησαν να τους διδάξω εγγαστριμυθία και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω βιντεάκια εκμάθησης στα ελληνικά. Σε λίγο καιρό θα είναι online μαζί με ένα μικρό βιβλίο γραμμένο από εμένα.“

Κατερίνα 3
Η  Κατερίνα με την γιγαντόκουκλα Ψυχή που μιλάει ενώ χορεύει.

Σύμφωνα με την Κατερίνα η τεχνική της εγγαστριμυθίας διδάσκεται. “Η τεχνική διδάσκεται, αλλά απαιτείται να έχει κάποιος πολύ μεγάλη επιμονή και υπομονή για να δημιουργήσει τέχνη και να κατακτήσει την τεχνική. Επειδή πρόκειται για αυτόματη λειτουργία, πρέπει κάποιος να αφιερώσει αρκετό χρόνο, μέχρι να μπορεί να εκφέρεται σωστά ο λόγος. Χρειάζονται συνεχείς πρόβες.”,  πρόσθεσε η Κατερίνα.

Οι ώρες που αφιερώνει η Κατερίνα στο να βελτιώνει και να εξελίσσει την τεχνική της εξαρτώνται από τις υποχρεώσεις της. “Δεν έχω συγκεκριμένο αριθμό ωρών. Σε περίπτωση που έχω μία παράσταση στο τέλος του μήνα θα πρέπει κάθε μέρα να κάνω πρόβες. Εάν δεν έχω προγραμματίσει κάτι τότε αρκούμαι μόνο σε ένα απλό ζέσταμα”

Μπορεί αυτό να το κάνει ο καθένας; “ Πιστεύω πως ό,τι θέλει κάποιος μπορεί να το κάνει, εάν προσπαθήσει και αν το πιστεύει πολύ”, συνέχισε λέγοντας “Eίναι ένα χάρισμα και απαιτείται δουλειά για να το εξελίξεις, όπως όλα στη ζωή”.

Κατερίνα 4
Φώτο από το μουσείο εγγαστρίμυθων στην Αμερική.

Οι περισσότεροι, στο άκουσμα πως η Κατερίνα είναι εγγαστρίμυθος, ενθουσιάζονται, όπως μας  εκμυστηρεύτηκε η ίδια. “Όταν παρακολουθούν μία παράστασή μου, κάποιες φορές, αντί να κοιτούν την κούκλα, παρακολουθούν το στόμα μου για να δουν πώς κάνω αυτό το “κόλπο”. Παιδιά σε νηπιακή ηλικία πιστεύουν ότι κάνω κάτι μαγικό. Γενικά θεωρώ ότι η αντίδραση έχει να κάνει με το κατά πόσο θέλει κάποιος να περάσει ωραία. Ποιος είναι ο στόχος του άλλου, που ήλθε για να παρακολουθήσει μία παράσταση”.

Το ταλέντο της Κατερίνας της έχει ανοίξει πολλές πόρτες, όπως μας ανέλυσε, καθώς τη βοήθησε να ανακαλύψει ένα κομμάτι του εαυτού της. “Η ενασχόλησή μου με τις κούκλες με έκανε να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση και να προσφέρω στον κόσμο κάτι περισσότερο από όσα ονειρεύομουν”.

Αυτή τη στιγμή η Κατερίνα ζει στο Λονδίνο. “Αποφάσισα να φτιάξω βίντεο σχετικά με την εκμάθηση της εγγαστριμυθίας για Έλληνες για να αποκαταστήσω το χρόνο που έχασα από την Ελλάδα. Η ζωή είναι για να προσφέρεις περισσότερο και αυτό θέλω να κάνω ακόμα και από μακρία. Να μείνει κάτι από όσα δημιούργησα για την ελληνική γλώσσα και την εξέλιξη της τέχνης αυτής στην χώρα μου”.

Κατερίνα 5
Η πρώτη κούκλα που έφτιαξε η Κατερίνα το 2010 για παράσταση  και δεν είχε κινούμενο στόμα. (Φώτο της Κατερίνας Σοπίδη)

Όμως, το όραμα της Κατερίνας δε σταματά εδώ. “ Στην Αγγλία δούλεψα στην εκπαίδευση και ασχολήθηκα με παιδιά με αυτισμό και άλλες δυσκολίες – τα παιδιά αυτά αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Θέλω να βοηθήσω με ό,τι τρόπο μπορώ τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης και να αποκτήσω αρκετή εμπειρία για να μπορώ να κάνω το ίδιο όταν γυρίσω στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα συνεχίσω να εξελίσω την τέχνη μου στην αγγλική γλώσσα.”

Η Κατερίνα είναι αναγνωρίσμένη στο εξωτερικό ως επαγγελματίας εγγατρίμυθος και φωτογραφία της είναι αναρτημένη στο Μοναδικό Μουσείο Εγγαστρίμυθων Vent Haven Museum στην Αμερική. Περισσότερα για το Μουσείο μπορείτε να βρείτε εδώ. Για νεότερα σχετικά με την εκμάθηση της εγγαστριμυθίας στα ελληνικά από την Κατερίνα Σοπίδη ακολουθήστε την στο Instagram εδώ και στο Facebook εδώ.

 

(Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από από το βίντεο στο youtube με την Κατερίνα και την κούκλα της)

 

 

 

 

 

 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.