Γνωρίστε τον νεαρό, ελληνικής καταγωγής, που μιλάει 11 γλώσσες

Συγγραφέας
22.05.2019
Γνωρίστε τον νεαρό, ελληνικής καταγωγής, που μιλάει 11 γλώσσες

Ο Alex Rawlings είναι μόλις 21 ετών και παρά το νεαρό της ηλικίας του μιλάει ήδη αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, ρώσικα, ολλανδικά, εβραϊκά, γαλλικά, ισπανικά, καταλανικά, αφρικανικά, ιταλικά, και τώρα μαθαίνει και τα γίντις. Η γλωσσομάθειά του αυτή, του χάρισε το βραβείο του πιο πολύγλωσσου ανθρώπου στην Βρετανία. O Αlex μίλησε στην Εύα Κακλειδάκη για τη σχέση του με τις γλώσσες, το βραβείο που κέρδισε, τα παροντικά, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια...

Ποια γλώσσα θεωρείτε ως την πιο ενδιαφέρουσα;

Αλεξ

Κάθε γλώσσα είναι ενδιαφέρουσα για διαφορετικούς λόγους. Μ' αρέσει πολύ να μιλάω ελληνικά, διότι με ενδιαφέρει να γνωρίσω καλύτερα τις ρίζες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Τα ρώσικα όμως έχουν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία, η οποία επηρεάζει την κάθε σου σκέψη όταν τα μιλάς. Δεν μπορώ να επιλέξω μόνο μία. Κάθε γλώσσα σου ανοίγει ένα παράθυρο σε κάθε πολιτισμό, το οποίο δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν την γνωρίζεις.

Πώς κατορθώσατε μέχρι τα 21 σας χρόνια να μιλάτε 11 ξένες γλώσσες;

Ήμουν πολύ τυχερός που έχω μια μαμά που με “ανάγκασε” να μάθω τα ελληνικά. Κάθε χρόνο πηγαίναμε διακοπές στην Ελλάδα για να επισκεφθούμε την οικογένειά μου. Όταν ήμουν οκτώ χρονών ξεκίνησα να μιλάω και τα ελληνικά, και από τότε μέχρι τώρα με συναρπάζουνε οι γλώσσες. Αγόρασα βιβλία, CDs, παρακολουθώ βίντεο στο YouTube, ακούω ξένο ραδιόφωνο, κάνω τα πάντα για να έχω την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικές  γλώσσες.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να μάθετε να μιλάτε 11 διαφορετικές γλώσσες;

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός πήγαινα διακοπές στην Ελλάδα και εκεί γνώριζα πολλά παιδιά από διαφορετικές χώρες του κόσμου, τα οποία φυσικά δεν μιλούσανε αγγλικά. Ήθελα να τα γνωρίσω, και σκέφτηκα «Δεν θα ήταν ωραίο να μπορώ να επικοινωνήσω με οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο, παρόλο που μπορεί να μην γνωρίζει τη γλώσσα μου;» Ήταν μόνο ένα παιδικό όνειρο, αλλά από τότε, θα μπορούσες να πεις, ότι προσπαθώ να το καταφέρω.


Κατά την ομιλία δεν μπερδεύεστε στην προφορά καθώς οι λατινογενείς λέξεις σε κάθε γλώσσα προφέρονται διαφορετικά;

Όχι. Αν και μοιάζει μία γλώσσα με κάποια άλλη ετυμολογικά, θεωρούνται διαφορετικές διότι είναι! Προέρχονται και αντικατοπτρίζουν διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες. Για όλα αυτά πρέπει να σκεφτείς κατά την ομιλία, και έτσι γίνεται πιο εύκολο να έχεις ταυτόχρονα πολλές γλώσσες στο μυαλό σου και να μην τις μπερδεύεις.


Ποια γλώσσα θα θέλατε να μάθετε ακόμα;

Μαθαίνω αυτές που χρειάζομαι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το καλοκαίρι θα ταξιδέψω στα Βαλκάνια, οπότε σκοπεύω να μάθω σερβικά και λίγα τούρκικα. Αλλά πάντα ήταν ένα όνειρο να μάθω αραβικά. Γι' αυτό, όμως, χρειάζομαι χρόνο, τον οποίο δεν διαθέτω ακόμα!

 

Όταν αναφέρετε ότι μιλάτε τόσες πολλές γλώσσες, οι άνθρωποι πως σας αντιμετωπίζουν;

Πριν βγει το βίντεο του BBC μερικές φορές με αντιμετώπιζαν με δυσπιστία. Για παράδειγμα ήταν δύσκολο να βρω έναν τρόπο να γράψω ότι μιλάω τόσες γλώσσες σε  μία αίτηση εργασίας, γιατί ήμουν σίγουρος ότι δεν θα με πίστευαν! Τώρα όμως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την εμπειρία μου με τις ξένες γλώσσες, και έτσι έχω αποκτήσει πολλούς φίλους από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι φίλοι σας τι σας λένε;

Χαχα! Όταν πρωτογνωρίζω κάποιον μπορεί να είναι ένα θέμα για το οποίο ρωτάνε πολύ. Οι πολύ καλοί μου φίλοι, όμως το έχουν συνηθίσει, και τώρα είναι μεγάλη έκπληξη για εκείνους που θα με δουν παντού στο ίντερνετ να αναφέρομαι σε αυτό, σαν να είναι κάτι το εξαιρετικό!


Τον Φεβρουάριο του 2012 κερδίσατε το βραβείο του εκδοτικού οίκου Harper Collins. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το βραβείο;

Για μένα δεν αλλάζει πολλά. Πάντα αγαπούσα τις ξένες γλώσσες, και δεν τις έμαθα μόνο για ένα βραβείο. Χαίρομαι ότι λόγω αυτού, έχω τώρα την ευκαιρία να κάνω συνεντεύξεις με τα ΜΜΕ σε διάφορες χώρες, και ελπίζω ότι μία μέρα κάποιος θα τις δει και θα αποφασίσει να κάτσει και να μάθει κι αυτός ξένες γλώσσες. Ακόμη και αν είναι μόνο ένα άτομο, θα αξίζει τη δουλειά που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Είστε φοιτητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά;

Εμένα μ' αρέσει πολύ να γράφω, και πρόσφατα έχω αρχίσει να γράφω σε ένα μπλογκ, το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.rawlangs.com. Επαγγελματικά, νομίζω ότι θα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος, ή απλά να κάνω κάτι στα ΜΜΕ. Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι θέλω να φύγω από την Αγγλία, και να πάω να ζήσω σε άλλες χώρες, για να μπορώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΧΕΙΟΥ

(Φεβρουάριος 2013)

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.