Δημήτρης Καταλειφός: Τα γηρατειά για εμένα είναι μία γκρίζα ζώνη

Καταλειφός
27.05.2019
Δημήτρης Καταλειφός: Τα γηρατειά για εμένα είναι μία γκρίζα ζώνη

Στη σκηνή του θεάτρου Εμπορικόν ανεβαίνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, "Το Tέλος", με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ταλαντούχος ηθοποιός στο paspartou.gr και την Εύα Κακλειδάκη, μίλησε για τη διαχρονικότητα του έργου, την πολλαπλή ανάγνωσή του, τα γηρατειά...

Καταλειφός 1

Ο Σάμουελ Μπέκετ έγραψε «Το Τέλος» το 1946. Tι είναι αυτό, που καθιστά το συγκεκριμένο κείμενο τόσο διαχρονικό;
Το έργο μιλάει για την κωμικοτραγωδία της ύπαρξης. Την αξία της ζωής, όσο κι αν πολύ συχνά σκεφτόμαστε ότι δεν έχει κανένα νόημα. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε, όπως ο ήρωας του έργου, συνεχίζουμε γιατί φοβόμαστε το τέλος.

«Το Τέλος» αποτελεί ένα αφήγημα που προσφέρεται για πολλαπλή ανάγνωση. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση πάνω στο έργο;
Το ζητούμενο είναι να ακούσει ο θεατής αυτό το υπέροχο κείμενο, να φανταστεί και να σκεφτεί.

Στο συγκεκριμένο έργο ο Μπέκετ, εξιστορεί τις τελευταίες ημέρες ενός ηλικιωμένου, που αγωνίζεται να επιβιώσει, ωστόσο είναι πρόθυμος και να πεθάνει. Tελικά, θα αναζητάμε πάντα “λίγη ζωή ακόμη”;
Πιστεύω πως ναι. Θέλεις λίγο ακόμα, ακόμα κι αν έχεις φτάσει πολύ κοντά στο τέλος. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι η πιο καθοριστική δύναμη στην ζωή του ανθρώπου. Ακόμα κι αν έχεις φτάσει στον πάτο όπως ο ήρωας, και θεωρείς τον θάνατο σαν λύτρωση, η ανάγκη για συνέχεια είναι μεγαλύτερη. Δεν είναι τυχαίο που ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν « Συνέχεια». Αργότερα ο Μπέκετ το μετέτρεψε σε  « Τέλος.» 

O  Philip Roth είχε πει πως “Τα γηρατειά δεν είναι μια μάχη. Είναι σφαγή. ”Τι σημαίνουν για τον Δημήτρη Καταλειφό τα γηρατειά;
Μια γκρίζα ζώνη, μια γκρίζα περιοχή που προς το παρόν την ιχνηλατώ θεατρικά. Φοβάμαι όπως όλοι μας, μελαγχολώ στην σκέψη γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Πού θέλετε να “σταθεί” ο θεατής παρακολουθώντας την παράσταση;
Στο υπόγειο, υπαινικτικό χιούμορ του Μπέκετ. Σε αυτό το «παρ’ όλα αυτά» που ενυπάρχει στην σκέψη του για την ζωή. Είναι άθλια αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ωραία.

Γιατί μόνο για λίγες παραστάσεις;
Η προεκλογική περίοδος και ο ερχομός του καλοκαιριού μείωσαν τον αριθμό. Μακάρι να ενδιαφέρει  τον κόσμο και να μπορούσα κάποτε να το επαναλάβω για λίγο.

Tι ετοιμάζετε μετά από αυτό;
Τον "Θάνατο του Εμποράκου" του Άρθουρ Μίλλερ, σε σκηνοθεσία , όπως και στο "Τέλος", του Γιώργου Σκεύα.

 

Πληροφορίες για την παράσταση

 

Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν «Το Τέλος» του Σάμουελ Μπέκετ, με τον Δημήτρη Καταλειφό, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, στο θέατρο Εμπορικόν.

Πρόκειται για ένα αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο στο οποίο παρακολουθούμε τη σταδιακή αποξένωση και εξουθένωση (σωματική, ψυχική και πνευματική) του ήρωα.

Η πλοκή της ζωής του έχει προηγηθεί και την πορεία προς το τέλος διατρέχει η γλώσσα και το ύφος του Μπέκετ: Ο λόγος τολμηρός, ωμός· σαρκασμός χιούμορ, ειρωνεία· γλώσσα υπαινικτική, ανατρεπτική, ανελέητη, ποιητική.

Ο Σάμουελ Μπέκετ έγραψε «Το Τέλος» το 1946. Ένα από τα ωραιότερα και πιο δυνατά κείμενα του συγγραφέα. Ένα αφήγημα που προσφέρεται για πολλαπλή ανάγνωση.

Μετάφραση: Θάλεια Μελή-Χωλλ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Με τον Δημήτρη Καταλειφό 

Θέατρο Εμπορικόν

Σαρρή 11, Αθήνα, Τηλέφωνο : 210-3211750

 

Ημέρες – ώρες:

Τετάρτη 29 Μαΐου: 20:00

Πέμπτη 30, Παρασκευή 31 Μαΐου: 21:00

Σάββατο 1 Ιουνίου: 21:00

Κυριακή 2 Ιουνίου: 20:00

 

Γενική Είσοδος : 15 Ευρώ.

 

Αγορά Εισιτηρίων : Viva.gr και στα ταμεία του θεάτρου Αλίκη (Αμερικής 4,

Αθήνα) 12:00 – 20:00

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.

 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.