Cosmic: Το πρώτο εργαστήριο χειροποίητων υδρογείων στην Ελλάδα

γη
13.05.2019
Cosmic: Το πρώτο εργαστήριο χειροποίητων υδρογείων στην Ελλάδα

Πόσες φορές δεν έχει ταξιδέψει το μυαλό μας κοιτώντας μία υδρόγειο σφαίρα και πόσες δεν χαράξαμε διαδρομές στον χάρτη, προγραμματίζοντας τον επόμενό μας προορισμό;

Aυτές οι αναμνήσεις μου ήλθαν κατά νου, όταν το βλέμμα μου καρφώθηκε πάνω στη βιτρίνα της επιχείρησης Cosmic, με τις λογιών λογιών υδρόγειες σφαίρες.

γη

Την επιχείρηση Cosmic, ξεκίνησε ο Μιχάλης Κοϊμτζής το 1951, η οποία έχει πλέον περάσει στα χέρια του εγγονού του, επίσης Μιχάλη Κοϊμτζή. Ο Μιχάλης σπούδασε στο εξωτερικό Computing Science και επέστρεψε με σκοπό να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. «Υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με την επιχείρηση, εκτός από το καθαρά βιοποριστικό. Όταν μία φορά κολλήσεις με αυτή τη δουλειά... κολλάς», τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας «Εκτός από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα είναι και αυτό το συναίσθημα που περικλείουν. Άλλωστε, όταν έχεις μπροστά σου μία υδρόγειο σφαίρα ή ένα χάρτη είναι σα να ταξιδεύεις. Δεν μπορεί κάποιος να κρατάει μία υδρόγειο και να μην αναπολήσει ή να μην ονειρευτεί κάτι. Η τεχνολογία δεν μπορεί να σου αποδώσει αυτό που σου αποδίδει μία υδρόγειος. Βέβαια, υπάρχει και το αισθητικό κομμάτι, καθώς οι περισσότερες σφαίρες φωτίζονται».

Στο παρελθόν, η επιχείρηση Cosmic κατασκεύαζε τη μεγαλύτερη υδρόγειο σφαίρα της Ευρώπης, σε καλούπι που ζύγιζε 1,5 τόνο. Σήμερα, αρκετά είναι τα εργοστάσια, στο εξωτερικό, τα οποία κατασκευάζουν υδρογείους μεγαλύτερων διαστάσεων. «Αυτή τη στιγμή, κατασκευάζουμε υδρογείους στη διάμετρο των 40 εκατοστών κατόπιν παραγγελίας. Ο λόγος που δεν κατασκευάζουμε περισσότερα μεγέθη είναι, γιατί η συγκεκριμένη εργασία είναι πολύ χρονοβόρα και χρειάζονται αρκετά εργατικά χέρια, Σκεφτείτε, ότι για την παραγωγή μιας υδρογείου απαιτείται μία εβδομάδα. Παλαιότερα, διαθέταμε πολύ προσωπικό, διότι όλα γίνονταν στο χέρι. Τώρα, ασχολούμαστε εξ ολοκλήρου με το ψηφιακό μέρος και την επεξεργασία των κειμένων. Στη συνέχεια, στέλνονται σε ένα μεγάλο και αναγνωρισμένο εργοστάσιο στην Ιταλία και εκτυπώνονται εκεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε από πολύ κόπο», μας είπε ο Μιχάλης.

γη

Τα μηχανήματα εκτύπωσης κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την αγορά τους από μία ελληνική επιχείρηση, όπως μας δήλωσε ο Μιχάλης. «Είμαστε μικρή χώρα και λίγοι μιλούν την ελληνική γλώσσα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν, να κάνουμε απόσβεση όλων αυτών των μηχανών, καθώς η βοήθεια από το κράτος είναι ανύπαρκτη. Κάποια στιγμή είχαμε πάρει κάποια επιδότηση, όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

Η επιχείρηση που ίδρυσε ο Μιχάλης Κοϊμτζής εκτός από υδρογείους σφαίρες και χάρτες, παράγει επίσης μεταλλικούς βιβλιοστάτες, δαχτυολοβρεχτήρες, διάφορα μεταλλικά είδη γραφείου, αλλά και προπαίδειες και αλφαβητάρια. «Όλα μας τα είδη έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση, όμως οι περισσότεροι ζητούν τις βιομηχανοποιημένες, φωτιζόμενες σφαίρες, τις οποίες τυπώνουμε στο εξωτερικό».

γη

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των υδρόγειων σφαιρών και των χαρτών της επιχείρησης Cosmic αποτελεί η πιστότητα των στοιχείων τους. «Εμείς παρακολουθούμε όλες τις γεωπολιτικές αλλαγές. Επικοινωνούμε πολύ συχνά με το υπουργείο εξωτερικών, με σκοπό να ενημερωθούμε για τυχόν γεωπολιτικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν επιπτώσεις στη δουλειά μας, καθώς πρέπει να αποσύρουμε όλους τους χάρτες και τις υδρογείους και να κατασκευάσουμε καινούργιες, ενημερωμένες με τα νεότερα στοιχεία. Για παράδειγμα, όταν χωρίστηκε το Σουδάν, επικοινωνήσαμε με τον Πρέσβη μας εκεί, προκειμένου να μας ενημερώσει για τα νέα σύνορα. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, έχουμε δει κινέζικες υδρογείους που ανέφεραν την Κέρκυρα, Κορκ και τη FYROM ως Macedonia».

Σε ό,τι αφορά τα υλικά κατασκευής τους, η επιχείρηση του Μιχάλη Κοϊμτζή κάνει τη διαφορά. «Τα βερνίκια που χρησιμοποιούμε είναι οικολογικά, έχουν CE, ενώ τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα είναι αμφιβόλου ποιότητας. Έχω διαβάσει σε πολλά άρθρα, ότι είναι ακατάλληλα για τα παιδιά, όμως οι γονείς συνεχίζουν να καταφεύγουν στη φτηνή λύση. Καλύτερα να προτιμήσουν ένα μικρότερο μέγεθος και να είναι βέβαιοι για την ποιότητα, παρά να αγοράσουν κάτι που δεν γνωρίζουν. Μία υδρόγειο σφαίρα όταν την αγοράσεις την έχεις για μια ζωή. Στα δικά μας προϊόντα ό,τι σπάσει έρχονται σε εμάς και τους το αντικαθιστούμε, δεν το πετάνε. Υπάρχει ολόκληρη υποστήριξη από πίσω».

γη

Η επιχείρηση Cosmic δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, από την αθρόα εισαγωγή κινέζικων προϊόντων. Τα εμπόδια που καλείται να υπερκεράσει προκειμένου να διατηρηθεί στην αγορά είναι πολλά. «Το κράτος δεν μας βοηθάει καθόλου. Υπάρχει μία ατέρμονη γραφειοκρατία και η φορολόγηση είναι πολύ υψηλή. Επίσης, υποχρεώνουν μία μικρή επιχείρηση, να κάνει διανομή, να διαθέτει έναν οδηγό και ένα συνοδηγό. Είναι αστείο σε ότι αφορά μια υδρόγειο σφαίρα, η οποία είναι τόσο ελαφριά, που την παίρνεις αγκαλιά και την μεταφέρεις. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία συμπαράσταση στις επιχειρήσεις, ούτε καν από το ίδιο το βιοτεχνικό επιμελητήριο. Αυτοί είναι και οι λόγοι που όλοι κάνουν εισαγωγές και κανείς δεν φτιάχνει χειροποίητες υδρογείους. Εμείς μόνο διαθέτουμε το know how και μπορούμε να την κατασκευάσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο».

 

Τα προϊόντα της επιχείρησης Cosmic, μπορεί κάποιος να τα βρει σε μεγάλη αλυσίδα ελληνικών σούπερ μάρκετ, σε μεγάλα παιχνιδάδικα και γενικότερα σε χαρτοπωλεία και βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο εξωτερικό διατίθενται σε Κύπρο και Αλβανία. «Παλαιότερα, όταν το δημόσιο είχε χρήματα, διοργανώνονταν ετήσιος διαγωνισμός και προμηθεύαμε τα σχολεία με χάρτες και υδρογείους. Τώρα, το κάθε σχολείο προμηθεύεται ό,τι χρειάζεται μέσω των σχολικών επιτροπών», μας εξήγησε ο Μιχάλης. Ενώ, δεν παρέλειψε να μας επισημάνει ότι από το 1951 πουλούσαν τα προϊόντα τους μόνο χονδρική. Τα τελευταία χρόνια μπήκαν και στη λιανική αγορά φτιάχνοντας ένα κατάστημα e-shop.

γη

Ο Μιχάλης θέλησε να μοιραστεί μαζί μας και τα όνειρά του για το μέλλον. «Θα ήθελα να αγοράσω τα μηχανήματα και να κάνω τις εκτυπώσεις στην Ελλάδα. Το ξέρω ότι αυτό ακούγεται άπιαστο όνειρο, αλλά αυτό θα ήθελα να καταφέρω».

 

Η συνέντευξη λήφθηκε για το epixeiro.gr 

Φωτογραφίες Γιώργος Λοβέρδος

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.