Βαγγέλης Τερζής: “Τέχνη είναι να εκφράζεις τον εαυτό σου”

Βαγγέλης Τερζής
10.02.2019
Βαγγέλης Τερζής: “Τέχνη είναι να εκφράζεις τον εαυτό σου”

Για παιδικό παιχνίδι δεν είχε λέγκο. Οι πετρούλες στα χέρια του έπαιρναν σχήμα, σκαλίζοντάς τες με το κατσαβιδάκι και το σφυράκι του. Από νωρίς ο Βαγγέλης Τερζής άρχισε να τιθασεύει την ύλη και να της δίνει “ζωή”, δημιουργώντας τέχνη.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά ο Βαγγέλης συνέχισε να κάνει αυτό που του άρεσε από μικρός, να δημιουργεί με τα χέρια.

“Είμαι αυτοδίδακτος. Όταν ήμουν μικρός δε θα έλεγα ότι έκανα γλυπτική, καθώς ασχολούμουν με τα πάντα.”, μας είπε.

Τερζής
Έργο του Βαγγέλη Τερζή

Μνήμες περνούν απ’ το μυαλό του και τις μοιράζεται “Ακόμη από την ηλικία των 6 ετών, έφτιαχνα τασάκια από πέτρες. Θυμάμαι ότι περνούσαν οι τουρίστες και μας έβγαζαν φωτογραφίες, έξω από το καφενείο της γιαγιάς μου στο χωριό”.

Προτίμηση στα υλικά δεν έχει “Γενικά μου αρέσουν όλα τα υλικά όπως χαρτί, μέταλλο, ξύλο, ύφασμα. Χρησιμοποιώ μικτή τεχνική. Ένα έργο μου μπορεί να αποτελείται από πολλά διαφορετικά υλικά. Άλλωστε, τα περισσότερα αντικείμενα, που δημιουργώ, είναι τρισδιάστατα, τόσο τα γλυπτά όσο και οι πίνακες”.

Oι πηγές - εμπνεύσεις του Βαγγέλη πολλές “ Εμπνέομαι γενικά από τη φύση, τα animation, τα παραμύθια, ακόμη κι από τα ίδια μου τα παιδιά”.

Τα έργα του δεν τα ξεχωρίζει, σε όλα δίνει την αγάπη του. “Είναι 3-4 έργα μου, που δε θέλω να τα δώσω. Ωστόσο, εάν μου ζητούσε κάποιος να του δείξω ένα έργο μου για να δει τη δουλειά μου, μάλλον θα του έδειχνα μία παλιά άμαξα που έχω φτιάξει, που μοιάζει με τη μηχανή του χρόνου”.

Εύκολα, πλέον, οτιδήποτε το βαφτίζουμε τέχνη. “Επειδή στην τέχνη ο καθένας εκφράζεται με τον δικό του προσωπικό τρόπο, θεωρούν ότι η ποιότητα στην τέχνη είναι υποκειμενική. Εγώ πάλι πιστεύω ότι υπάρχει αντικειμενική ποιότητα στην τέχνη. Υπάρχει καλαισθησία”, μας εξηγεί ο Βαγγέλης.

Για τον Βαγγέλη άλλωστε, η τέχνη είναι “να εκφράζεις τον εαυτό σου μέσω του δημιουργήματός σου, χωρίς ωστόσο να προσβάλεις κανέναν. Να είναι κάτι όμορφο, που να αγγίξει την ψυχή του άλλου. Να μην έχει ξαναδεί κάτι αντίστοιχο κι εσύ να βλέπεις τον ενθουσιασμό να καταγράφεται στο πρόσωπό του”, μας είπε.

Ενώ εκείνο που προσδίδει διαχρονικότητα σε ένα έργο τέχνης είναι, όπως υποστηρίζει ο Βαγγέλης, “τo υλικό του, καθώς θα πρέπει να αντέχει στον χρόνο. Έπειτα, είναι σημαντικό να σου βγάζει μία ποιότητα”.

Βαγγέλης Τερζής
Έργο του Βαγγέλη Τερζή

Αγαπημένος του καλλιτέχνης ο Tim Burton. “O Tim Burton είναι animateur, δημιουργεί animation, τα οποία είναι κι αυτά γλυπτά, με τη διαφορά ότι έχουν αρθρώσεις και κινούνται”.

Ο Εντγκάρ Ντεγκά είχε πει ότι η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις. αλλά είναι αυτό που θέλεις να κάνεις τους άλλους να δουν. Τι είναι αυτό που θέλει να βλέπουν στα έργα του ο Βαγγέλης; “Πρωτίστως, σκοπός µου είναι να το αγαπήσω εγώ και έπειτα  να δημιουργήσω όμορφα συναισθήματα σε όποιον το δει, έτσι ώστε να θέλει να το πάρει στον προσωπικό του χώρο, να τον κάνει να χαμογελά και να του κρατά συντροφιά.”

Τέλος, ο Βαγγέλης δε δίστασε να μοιραστεί μαζί μας και το όραμά του “θα ήθελα πολύ να δείξω τη δουλειά μου στο εξωτερικό σε κάποια έκθεση. Προς το παρόν, έχω κάνει εκθέσεις μόνο στο Ρέθυμνο. Δεν επιζητώ τη φήμη. Αρκούμαι σε απλά, ταπεινά πράγματα, να δείξω τη δουλειά μου και να παραμείνω εδώ στον τόπο μου, στο Ρέθυμνο. Δε θέλω να φύγω.”

 

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Βαγγέλη Τερζή με έργα του

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.