Αβοκάντο: Από το τραπέζι στην κοσμετολογία

αβοκαντο0
02.07.2019
Αβοκάντο: Από το τραπέζι στην κοσμετολογία

Ο Στέλιος Μανούσακας γεννήθηκε στην Αργυρούπολη Κρήτης και έφυγε για τον Καναδά. Το 1984 αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο του και να εκμεταλλευτεί τις επιδοτήσεις που δίνονταν από την Ε.Ε. για την καλλιέργεια τροπικών φρούτων. Από τα ταξίδια που είχε κάνει στο Μεξικό, γνώριζε πολύ καλά το αβοκάντο. Το έδαφος στην Αργυρούπολη ήταν παρεμφερές, γεγονός που τον έκανε να λάβει την απόφαση και να φυτέψει 500 δέντρα βιολογικό αβοκάντο.

Η συγκομιδή πήγαινε πολύ καλά, καθώς το κάθε δέντρο έδινε περίπου 700 κιλά καρπό τον χρόνο. Όμως το εξωτικό αυτό φρούτο δεν ήταν γνωστό στο ευρύ ελληνικό κοινό, με αποτέλεσμα ο κος Στέλιος να δυσκολεύεται να το διωχετεύσει στην αγορά. Έτσι σε συνεργασία με τον χημικό φίλο του, κο Παπανικολάου, αποφάσισε να παράξει το λάδι αβοκάντου και να ειδικευθεί στις δερματοπάθειες. Για αρχή, κατασκεύασε το λάδι από αβοκάντο, το σαπούνι και το γαλάκτωμα σώματος και τώρα έχει διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη σειρά περιποίησης.

Τα τελευταία χρόνια την επιχείρηση «Lappa Avocando» διαχειρίζεται η κόρη του, Μαρία Μανούσακα.

αβοκάντο1

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, όπως μας είπε, δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία. «Οι παλιοί βέβαια λένε, ότι οι νέοι έχουμε τα μυαλά πάνω από το κεφάλι μας. Πρέπει πρώτα να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Εγώ πιστεύω ότι όποιος θέλει τα καταφέρνει. Και όπως ξέρουμε πιο εύκολα σε εμπιστεύονται και δέχονται την άποψή σου όταν είσαι πενήντα από ότι να είσαι 18, αλλα είναι στο χέρι σου πάντα».

Δυσκολίες από τους ανθρώπους δεν συνάντησε, όμως τα εμπόδια από το κράτος που πρέπει η Μαρία να ξεπεράσει δεν είναι και λίγα. «Όταν ανέλαβα εγώ την επιχείρηση, ήταν ακριβώς την εποχή που ξεκινούσε η οικονομική κρίση, οπότε ήταν πολλά τα προβλήματα. Επίσης, είναι πολλές οι αλλαγές που προκύπτουν συνεχώς σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μας βάσει νόμου. Αυτή τη στιγμή φτιάχνω το εργαστήρι. Εκεί που είχα μαζέψει 10 χαρτιά, τώρα δεν αρκούν, θέλουν άλλα 15. Κάποια απλοποιούνται, οπότε δεν τα χρειάζομαι αυτά τα χαρτιά και πρέπει να ξανακάνω νέα. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν κάποιος ξεκινάει μία επιχείρηση η όλη αυτή κατάσταση να τον γονατίζει. Όχι μόνο οικονομικά, αλλα και ψυχολογικά», τόνισε.

αβοκάντο2

Στην προσπάθειά της να λάβει οικονομική ενίσχυση από το ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσει τα μηχανήματα που χρειάζονται για τη μονάδα, που έχει ήδη ξεκινήσει, η Μαρία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. «Τώρα με την οικονομική κρίση έχουν παγώσει τα πάντα. Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε δάνειο. Παρόλλα αυτά υπολογίζω και εύχομαι μέσα στην ερχόμενη διετία να τα έχω υλοποιήσει όλα», μας είπε.

Όμως η κρίση δε λειτούργησε μόνο αρνητικά για την επιχείρηση Lappa Avocando. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες άρχισαν πλέον να εμπιστεύονται και να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα. Αυτό για την Μαρία αποτελεί μεγάλη επιτυχία και την γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία, όπως μας εξομολογήθηκε.

Ωστόσο, τα προΐόντα περιποίησης από λάδι αβοκάντου γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, και στις χώρες της Ευρώπης όπου εξάγονται. Το διαδίκτυο έπαιξε και αυτό τον ρόλο του, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να τα προμηθευτεί μέσω του site της επιχείρησης.

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια η Μαρία δε θέλησε λεπτό να τα παρατήσει, αντιθέτως πεισμώνει περισσότερο και μας εκμυστηρεύεται τι επιδιώκει να πετύχει στα επόμενα δέκα χρόνια. «Μετά από δέκα χρόνια πιστεύω και θέλω να έχω ένα πολύ καλό όνομα στην αγορά που να είναι εγγύηση. Να έχω φτιάξει ένα καλό «brand name» και να το διατηρήσω, γιατί δυστυχώς κάποιες φορές δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Αυτός είναι ο στόχος μου. Πιστεύω και ευελπιστώ να το καταφέρω και σιγά σιγά με σταθερά βήματα να επεκτείνω την επιχείρηση και να τη διαμορφώσω όπως την έχω ονειρευτεί».

αβοκάντο4

 

Η συνέντευξη λήφθηκε για το epixeiro.gr 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.