Anna Karina (22/9/1940 – 14/12/2019)

Anna Karina
15.12.2019
Anna Karina (22/9/1940 – 14/12/2019)

Έφυγε η μούσα του Godard

Yπάρχει το σινεμά, υπάρχει και το σινεμά του Jean-Luc Godard και μέσα σε αυτό η εμβληματική παρουσία της Anna Karina. Μοντέλο, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, τραγουδίστρια, έχοντας μία ανεπιτήδευτα ερωτική σχέση με το φακό, όπως ήταν και η ομορφιά της. Αθώα, μαγευτική, σαγηνευτική, χωρίς να το επιδιώκει, απλά υπάρχοντας.

 Από τις συνεργασίες της με τον Godard θα μας μείνει περισσότερο η ερμηνεία της στο "Ζούσε τη ζωή της" (Vivre sa vie ) με κάθε της κίνηση και λέξη να μετατρέπεται σε ακόμη ένα στίχο της κινηματογραφικής ποίησης του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού με τον χαρακτήρα της Nana να λέει κάποια στιγμή "...ας ζήσουμε στη σιωπή. Όσο περισσότερο μιλάμε, τόσο οι λέξεις χάνουν την αξία τους".

 Κλείνουμε με την επιτυχία της "Sous le Soleil Exactement"  και μία κουβέντα της που συνδέει την πραγματικότητα του κόσμου με εκείνη του κινηματογράφου, θυμίζοντάς μας τις παρουσίες της στη μεγάλη οθόνη:

"It's about being human. It's beautiful, it's touching, it's acting. It's acting and reality at the same time."

Νίκος Πράσσος

Νίκος Πράσσος

Μου είπε η σύζυγος "τα γράφεις που τα γράφεις δεν τα ανεβάζεις και σε καμιά ιστοσελίδα;" Όπερ και εγένετο.  Η τέχνη ισορροπεί τον τεχνοκρατισμό της Πληροφορικής, που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Συναίσθημα και ορθολογισμός ακροβατούν σε ένα ταξίδι με κοινό παρoνομαστή τη γνώση, επαναπλαισιώνοντας τις υπάρξεις μας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μένοντας συνάμα τόσο ίδιος, όπως και οι άνθρωποί του.