Ο Θάνατος της Barbara Radziwillowna

βαρσοβία
26.12.2019
Ο Θάνατος της Barbara Radziwillowna

Όταν το βλέμμα καρφώνεται σε έναν πίνακα 

Στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας αρκετά είναι τα εκθέματα που τραβάνε την προσοχή. Ωστόσο, ένας από τους πίνακες που καθηλώνει το κοινό είναι “Ο θάνατος της Barbara Radziwillowna”, του Πολωνού ζωγράφου, Józef Simmler.

Ο Józef Simmler γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 Μαρτίου του 1823 και πέθανε την 1η Μαρτίου του 1868. Καταγόταν από εύπορη γερμανική, προτεσταντική οικογένεια, γεγονός που του επέτρεπε να ταξιδέψει στη Δρέσδη, το Μόναχο και το Παρίσι. 

Το διασημότερο έργο του είναι  “Ο Θάνατος της Barbara Radziwillowna" ("Śmierć Barbary Radziwiłłówny"), πίνακας από λάδι σε καμβά που ολοκληρώθηκε το 1860, που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα, όταν η Εταιρία Προώθησης Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση και την προώθηση της εγχώριας τέχνης και των Πολωνών καλλιτεχνών, το τοποθέτησε σε έκθεση το 1861. 

Στον πίνακα απεικονίζεται η Barbara Radziwilowna, βασίλισσα της Πολωνίας και Μεγάλη Δούκισσα της Λιθουανίας, η οποία ήταν σύζυγος του τελευταίου μονάρχη της δυναστείας Jagiellon, Sigismund II Augustus. 

βαρσοβία2
Τμήμα του πίνακα με την Barbara Radziwillowna (Φωτογραφία: Εύα Κακλειδάκη)

Η πανέμορφη Barbara έγινε ερωμένη του βασιλιά Sigismund II Augustus, μόλις εκείνος χήρεψε το 1543, για να παντρευτούν σε μυστικό γάμο τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 1547.

Ο γάμος προκάλεσε σκάνδαλο, με τους Πολωνούς ευγενείς, συμπεριλαμβανομένης και της βασίλισσας και μητέρας του Sigismund II Augustus, Bona Sforza, να αντιτίθενται σε αυτόν.

Ο Sigismund II Augustus, βοηθούμενος από τον ξάδελφό της Mikołaj "του Μαύρου" Radziwiłł  και τον αδελφό της ,Mikołaj "ο Κόκκινος" Radziwiłł εργάστηκε ακούραστα για να κερδίσει την αναγνώριση του γάμου τους και να στέψει τη Barbara βασίλισσα της Πολωνίας.

Η στέψη της Barbara πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1550 στο Καθεδρικό Ναό Wawel. Δυστυχώς, η υγεία της την πρόδωσε και πέθανε μόλις πέντε μήνες αργότερα.

Οι σύγχρονοί της κατηγόρησαν την Barbara Radziwillowna για μαγεία. Η ζωή της περιβάλλεται από πολλές φήμες και μύθους. Ήταν μια ηρωίδα πολλών θρύλων σε ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών έργων. Από τον 18ο αιώνα, η Βarbara αποτέλεσε συνώνυμο της ερωτικής τραγωδίας. 

Η ζωή και ο θάνατος της ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες στη δημιουργία ποιημάτων, ζωγραφικών έργων τέχνης και ταινιών. Αυτό έκανε τη Barbara Radziwiłł μία από τις πιο γνωστές και αναγνωρισμένες γυναίκες στην ιστορία του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και του Βασιλείου της Πολωνίας.

 

ταμπέλα
Οι πληροφορίες του πίνακα στο Εθνικό μουσείο Βαρσοβίας (Φωτογραφία: Εύα Κακλειδάκη)

 

Οι φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Εύας Κακλειδάκη

 

 

Εύα Κακλειδάκη

Εύα Κακλειδάκη

Με λένε Εύα και είμαι καλά, όπως συνηθίζω, να λέω. Σπούδασα Κοινωνιολογία κι έκανα μεταπτυχιακό στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλά καθώς, όπως λέει και ο ποιητής “Εδώ στου δρόμου τα μισά έφτασε η ώρα να το πω, άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα”, κάπως έτσι κι εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ο λόγος; Η μαγική τέχνη της συνέντευξής μέσω της οποίας προσπαθώ να ανακαλύψω όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.